BISKUP ŠKVORČEVIĆ POSJETIO PROGNANIČKO NASELJE KOVAČEVAC

1711 0

NOVA GRADIŠKA, 10. kolovoza 2015. – Uoči blagdana sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Carirtasa u subotu, 8. kolovoza, na spomendan sv. Dominika, biskup Antun Škvorčević posjetio je kao i prijašnjih godina

prognaničko naselje u Kovačevcu i zajedno s njegovim stanovnicima slavio svetu misu. U koncelebraciji bio je Goran Lukić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije, Mario Mesić, župni vikar Župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški te Krunoslav Juraković, biskupov tajnik.

 

Na početku slavlja biskup je srdačno pozdravio sve okupljene stanovnike naselja, istaknuvši da dolazi k njima o blagdanu zaštitnika Požeške biskupije kako bi im posvjedočio da i oni pripadaju zajedništvu vjere nade i ljubavi požeške mjesne Crkve, te njihove životne poteškoće i sve preminule iz ovog naselja po zagovoru sv. Lovre povjerio Božjoj ljubavi. Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog nazočnosti dječjeg zbora „Marijina djeca“ iz župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški na čelu sa s. Blankom Podoreški, koji je svojim aktivnim sudjelovanjem u pjesmi uveličao misno slavlje.

 

U homiliji biskup se ponajviše osvrnuo na prvo čitanje iz Knjige Ponovljenog zakona, na Mojsijev „čuj, Izraele“ upućen izabranom narodu i poticaj da srcem čuje kako je Bog jedini, ljubav, dobrota, istina, pravi život i da ga na prvom mjestu treba ljubiti cijelim svojim bićem, svim svojim snagama. Taj „čuj, Izraele“, nastavio je biskup, odnosi se i na ljude današnjice te ima svoje značenje za istinitost našega postojanja, jer nas upućuje na to da je Bog jedina sigurnost života i da je naša oslonjenost na nešto drugo povezana s nesigurnošću, klimavošću i gubitništvom. Upozorio je kako Mojsije upućuje narod na moralnu obvezu: ljubiti Boga i protumačio da je ljubav odnos prema drugome, prema Bogu i čovjeku. Objašnjavajući duboke i snažne dimenzije ljubavi, biskup je kazao kako je sve ono što je suprotno toj kreposti – mržnja, sebičnost, zloća – zapravo ljudska nemoć, a ljubiti sa svime onim što čovjek jest – biti uz drugoga i za drugoga – jest moć ljudskoga duha, te je istaknuo da je najmoćniji onaj čovjek koji voli. Zaključio je kako se ta „moć duha ljubavi“ objavljuje i najjasnije očituje u Isusu raspetom na križu. Spomenuo je da ljubav nije ljudski proizvod, nego dar Božji, potaknuvši nazočne da mole za taj dar po kojem postaju istinski moćni u najtežim trenutcima života te, kako naviješta današnje evanđelje, postaju moćniji i od Zloga. Na kraju homilije biskup je kazao kako se moć vjere i ljubavi očitovala u liku sv. Dominika na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće, kojega se Crkva spominje na današnji dan, kao i u mučeništvu sv. Lovre iz 3. stoljeća.

 

Prije završnog blagoslova, biskup je podsjetio nazočne na moć koja se očitovala u Lovrinu mučeništvu iz ljubavi za Krista i potaknuo ih na molitvu da se ona nastani i u njihovim srcima. Zahvalio je župnom vikaru Mariu Mesiću za dvogodišnje djelovanje u župi Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški i naselju Kovačevac, ravnatelju Caritasa Goranu Lukiću, koji je nazočnima podijelio novčanu pomoć Požeške biskupije, s. Blanki i dječjem zboru za njihovu pjesmu, preporučio u molitvu mladomisnika Krunoslava Jurakovića i druge ovogodišnje mladomisnike, kao i cijelu Požešku biskupiju.

 

Višnja Mikić

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 19/11/2012 0
U organizaciji Pastoralnog centra i Povjerenstva za liturgijsku glazbu Požeške biskupije održan je 17. studenog susret župnih zborova Požeške biskupije.…

U VATIKANU

Autor - 16/07/2016 0
POŽEGA – Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 13. srpnja sljedeće priopćenje: „Od 12. do 13. srpnja održan je u…