BRODSKO-POSAVSKA POLICIJA OBILJEŽILA DAN POLICIJE

1663 0

Za zalaganje i profesionalnost pohvalnice dobilo 18 policijskih službenika i djelatnika

SLAVONSKI BROD, 29. rujan 2014. – I ove godine već tradicionalno, protokolu obilježavanja Dana policije u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, prethodile su brojne preventivne i sportske aktivnosti.

Blagdan svoga zaštitnika Svetog Mihovila, djelatnici ove policijske uprave, svečano su obilježili dana 25. rujna u Garčinu.

 

Protokol je započeo u jutarnjim satima, sjećanjem na poginule policajce, radne kolege u Domovinskom ratu, u okviru kojeg je načelnik policijske uprave Ante Zovak sa suradnicima ispred spomen ploče u Mažuranićevoj ulici, položio vijenac i zapalio svijeće, kojemu su se pridružili i predstavnici udruga, te roditelji i članovi obitelji poginulih policijskih službenika, hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

 

Nastavilo se okupljanjem sudionika, gostiju i uzvanika ispred zgrade Općine Garčin, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule i stradale u Domovinskom ratu, ispred Centralnog križa na mjesnom groblju u Garčinu. U župi „Sv. Matej“, Svetu misu služio je župnik Mato Knežević, kojemu se pridružio policijski kapelan Davorin Anđić.

U prijepodnevnim satima, ispred zgrade Općine Garčin, mnoštvo građana i učenika, imalo je priliku pogledati izloženu policijsku opremu i tehniku Interventne, prometne i kriminalističke policije, opremu i tehniku kojom se u svom radu služe pirotehničari, te policijski službenici na zaštiti državne granice i granične kontrole, te također pritom razgovarati sa policijskim službenicima, koji su spremno odgovarali na razne upite.

 

Na školskom igralištu, izvedeno je više pokaznih vježbi u kojima su osim pripadnika Interventne jedinice policije, sudjelovali i djelatnici drugih ustrojstvenih jedinica. Izvedena je vježba poslušnosti službenog psa napadačko-tragačke namjene, vježba pronalaska droge sa službenim psom za detekciju droge, te vježba pronalaska eksploziva sa službenim psom za detekciju eksploziva. Pritom su prikazane i borilačke vještine, svladavanje osoba koje pružaju otpor, te svladavanje terorista. Pokazne vježbe su naišle na veliko oduševljenje građana, a posebno mladih i djece.

 

U podne je započeo svečani program u dvorani općine, u okviru kojega su se gostima i uzvanicima, prigodnim riječima obratili načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Vlado Marić, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Davorin Vlaović, te domaćin načelnik općine Mato Grgić. U okviru programa Vlado Marić je, po prijedlogu Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine Slavonski Brod, uručio devet odličja sukladno Odlukama o dodjeli odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a prigodnim riječima zahvale prisutnima se obratio Stipo Šokić.

U okviru programa glasnogovornica policijske uprave Kata Nujić, pročitala je imena poginulih policijskih službenika i radnih kolega, te stradalih u službi tijekom Domovinskog rata, pozvavši prisutne na minutu šutnje u znak sjećanja i izražavanja duboke zahvalnosti.

 

Načelnik Ante Zovak je u nastavku svečanog programa, građanima i institucijama uručio četiri zahvalnice za dobru suradnju, pohvalnice za 18 policijskih službenika i djelatnika policijske uprave, koji su to zalaganjem i profesionalnošću u svom radu zaslužili, te je uručio i dva rješenja (ministra MUP-a) policijskim službenicima o iznimnom promaknuću u viša zvanja. U konačnici, riječi zahvale uputio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata policije Brodsko-posavske policije Željko Golubičić, koji je načelniku policijske uprave Anti Zovak i načelniku Općine Garčin Mati Grgić uručio zahvalnice.

Related Post