CRKVA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

2702 0

NOVAN GRADIŠKA – U povodu božićnih blagdana u novogradiškoj je crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 5. siječnja cjeloverčernji koncert održala ženska klapa “Pannona” iz Đakova.

Izveli su najljepše domaće božićne pjesme, ali i pjesme drugih naroda. Klapa je osnovana 17. kolovoza 2015. godine, a pjevajući promoviraju “a capella” višeglasno i polifono pjevanje. Sav trud, rad i vježbu kroz dvije dvostne probe tjedno, klapa redovito prezentira na koncertim, nastupima i drugim glazbenim događanjima diljem lijepe naše. Repertoar skladbi je uistinu raznolik; izvorne skladbe, obrade narodnih i popularnih pjesama, izvorna klapska pisma, sakralna glazba. Klapa samostalno ili u suradnji s drugim društvima organizira druženja, razne nastupe, koncerte, smotre i susrete klapa.

Članice Ženske klape “Pannona” su: Mirela Fekete, Ognjenka Havel, Viktorija Krbavac, Renata Kratofil, Karolina Pavičevac, Željka Gal i Marija Kelava, a umjetnički voditelj klape je dipl. theolog Ivan Rakonca.

Na početku koncerta o njegovoj poruci i poruci Božića Željka Gal, jedna od članica klape “Pannona” istaknula je, među ostalim slijedeće: “Kretanje u tajni Božića čini naš svijet kućom, čovječanstvo obitelji i svakoga od nas svjedokom da nema ljubavi koja nije od Boga. Nema ruba, koji ljubav ne preobražava u središte svemira. Nema malenih i razapetih, koji bi bili razapetiji od najvećega, Isusa Krista. S njim postajemo čuvari i susjedi smisla u beskonačnom približavanju uma i srca Tajni Ljubavi, oslobođeni za drugu mjeru stvari, glede pobjeda i poraza, glede heretika i svetaca. Bog je u Isusu Kristu napravio korak prema nama. Emigriranje iz svijeta više nije korak prema njemu. Svaki naš Božić popraćen je najljepšim stvaralaštvom hrvatske kulture, slično kao kod svih naroda, uvijek je obnova mladosti duha, biti pravedan. Neka nas i ovaj Božić ohrabri za novi način postojanja i hoda pod zvijezdama”.

Zahvaljujući publici kratko se na kraju ove večeri obratio i Ivan Rakonca umjetnički voditelj klape “Pannona” i istaknuo: “Bili ste prekrasna publika, a mi s ovim koncertom također propagiramo one tendencije u liturgici, teologiji da se Božić slavi u božićnom vremenu. Božić nije završio, završava tek u nedjelju, na blagdan Krštenja Gospodinova, pa vam onda svima od srca u svoje i ime Ženske klape “Pannona” čestitam Božić”.

Na dolasku, unatoč hladnom vremenu, i prekrasnom koncertu zahvalio je župnik vlč. Perica Matanović i tom prigodom istaknuo:”Pjesma ima tu moć da uzdiže dušu ponajprije, a onda i tijelo. Otajstvo Božića je vječna inspiracija mnogima i kompozitorima, likovnim umjetnicima, a evo i našim pjevačima, koji su danas tako lijepo otpjevali, ne samo naše božićne pjesme, nego smo čuli i repertoar božićnih pjesama i drugih naroda. To je ono bogatstvo koje ujedinjuje Crkvu, to je Katolička crkva po svem svijetu. Zahvaljujem što ste, ispunjeni Duhom Svetim, došli k nama i Božjom ljubavlju zagrijali naša srca te nam na početku ove građanske Nove godine donijeli radost i dali nam poticaj za cijelu ovu godinu da živimo od ovakvih trenutaka. To je najveće bogatstvo i najljepši susret”.

A na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 8. siječnja u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije poslije večernje mise u 17 sati tradicionalni božićni koncert upriličit će Udruga čuvara hrvatske pučke baštine “Tkanica” Nova Gradiška. Ugostit će KUD „Berda“- Brestovac, KUD „ Graničar“- Lužani, MPS „Zuce“- Gundinci, ŽPS „Sikirevke“- Sikirevci, ŽPS „Koralde“- Zagreb, ŽPS „Vranovke“- Vranovci Bukovlje, KUD „Palična“- Severin, Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška, a nastupit će i PS “Tkanica” koja djeluje u sklopu Udruge domaćina. Koncert počinje u 18 sati.

Related Post