CRKVA O ZDRAVSTVENOM ODGOJU U ŠKOLI

1771 0

Od početka ove školske godine u javnosti se puno govori o uvođenju zdravstvenog odgoja u javne osnovne i srednje škole te o brojnim nedorečenostima programa, kao i suprotnim stavovima glede kršćanskog poimanja spolnog odgoja.

Hrvatski biskupi su se o tom oglasili na nedavnom jesenskom plenarnom zasjedanju u Zagrebu. Neposredno nakon izjave biskupa, požeški biskup Antun Škvorčević uputio je Pismo svećenicima, vjeroučiteljima i svim vjernicima Požeške biskupije glede zdravstvenog odgoja u škole.

 

Odgojno-obrazovni centar Požeške biskupije organizirao je 11. prosinca predavanje za učiteljice, učitelje, profesore, djelatnike i roditelje učenika Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije. Predavanje je u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održao prof. dr. Vladimir Dugalić s Bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Susret je započeo molitvom a potom je upravitelj Odgojno-obrazovnog centra Ivica Žuljević pozdravio predavača, roditelje i prosvjetne djelatnike.

 

U uvodu predavanja profesor Dugalić je objasnio kako zdravstveni odgoj nije nepotreban te je ustvrdio da su njegova prva tri modula koja govore o zdravlju, prehrani, ovisnosti i nasilju, sasvim korektna. Problem nastaje, nastavio je, kod četvrtog modula zdravstvenog odgoja koji se odnosi na spolni odgoj. Predavač je istaknuo kako je program spolnog odgoja u potpunoj suprotnosti s kršćanskim poimanjem spolnosti te da takav sadržaj teži k stvaranju tzv. otvorenog društva gdje nije bitan spol, nego rod.

 

Spolnim odgojem se nastoji dekristijanizirati društvo kako bi se kod nas izgubio kršćanski ali i nacionalni identitet. Prestaje biti bitna hrvatska tradicija. Nadalje je prof. Dugalić govorio o štetnosti koju može prouzrokovati spolni odgoj jer su po njemu homoseksualnost, biseksualnost i transeksualnost sasvim normalne pojave, a pod odgovornom spolnošću se uopće ne spominje ljubav, već je svedena samo na fizičku razinu. Spolnim se odgojem sasvim marginalizira vrijednost obitelji kao i njezina uloga u odgajanju djeteta. Predavač je zaključio da se trebamo oduprijeti ovom nametnutom programu koji nije u duhu, ne samo kršćanstva, nego i demokracije, i koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, kao i Obiteljskom zakoniku. Pozvao je roditelje da udruže svoj glas protiv ovakvog oblika zdravstvenog odgoja te da povuku sve poteze, pa i one pravne, kako bi se spriječio ovakav oblik odgoja za dobrobit svoje djece jer roditelji su jedini odgovorni za odgoj svoga djeteta. Nakon predavanja razvila se plodna rasprava. Susret je završio duhovnim nagovorom u kojem je predavač istaknuo važnost i ulogu obitelji u odgoju djece, osobito njihovu uvođenju u život vjere prateći liturgijsku godinu.

Related Post