CRKVA SV. TEREZIJE

1612 0

Pozivamo vas na koncert na orguljama 15. listopada 2012. u 20 sati u Crkvu sv. Terezije Avilske u Novoj Gradiški. Nastupaju Alen Kopunović Legetin – orgulje i Ana Ticl – sopran.

 

Autor: Miroslav Prpić

 

Nakon restauracije povijesnih orgulja, koje je 1850. god. izradio Ivan Pumpp, 2010. god. završila je i obnova najznačajnijeg spomenika kulture našeg grada crkve sv. Terezije Avilske.

 

Od tada se u okviru godišnjih koncerata tvrtke Heferer (koja je restaurirala instrument) održavaju i koncerti u našoj crkvi.

 

Tri su razloga što će gotovo sigurno ovi glazbeni užitci postati tradicija i održavati se i u budućnosti svake godine:

1. vrhunski glazbeni instrument

2. iznenađujuća akustičnost prostora

3. novogradiška publika, koja je u prethodna dva koncerta popunila prostor crkve i svoje oduševljenje izvedbama prenijela na vrhunske interpretatore.

 

Organizatori su Koncertna direkcija Zagreb i tvrtka Heferer iz Zagreba u suradnji sa Župnim uredom Bezgrješnog začeća BDM i Ogrankom Matice hrvatske iz Nove Gradiške. Ulaz je besplatan.

 

Vjerujemo da ćete, kao i do sada, svojim angažmanom pridonijeti uspjehu ovog vrhunskog kulturnog događaja u našoj sredini.

PROGRAM KONCERTA:

 

Georg Friedrich Händel (1685. – 1759.) / Sarabanda iz suite u d-molu HWV 437

Georg Friedrich Händel / With Darkness Deep, arija iz oratorija Theodora HWV 68

Wilhelm Friedrich Ernst Bach (1759. – 1845.) / Toccata in C Georg Friedrich Händel / Let the righteous be glad, iz 68. psalma

John Stanley (1914. – 1993.) / Voluntary VIII in d op. 5 (Allegro – Adagio – Allegro)

Georg Friedrich Händel / If guiltless blood be your intent, arija iz oratorija Susanna HWV 66

Baldassare Galuppi (1706. – 1785.) / Sonata in d (Andante – Allegro – Largo – Allegro e spirituoso)

Giulio Caccini (1551. – 1618) / Ave Maria

Domenico Zipoli (1688. – 1726.) / Pastorale (Largo e tranquillo – Allegro – Largo – All’Offertorio)

Antonio Vivaldi (1678. – 1741.) / Gloria RV 598, Domine Deus

Fortunat Pintarić (1798. – 1867.) / Dudaš u F-duru

s.Tarzicija Fosić (1895. – 1958.) / U ovaj dan poletjela Terezijina duša je

Anonimus (Cithara octochorda) / Zdravo Djevice

 

Orgulje Ivan (Johann) Pumpp, (1850./1929.)Povijesne orgulje Ivana (Johanna) Pumppa Novoj Gradišci sagrađene su 1850. godine za župnu crkvu Bezgrešnog Začeća BDM, a godine 1929. pregrađene su i prenešene u crkvu sv. Terezije. Postojećih 11 vokalnih registara raspoređeno je na jednom manualu i pedalu dok se izvorno (u župnoj crkvi) instrument sastojao od 14 registara raspoređenih na 2 manuala i pedalu. Orgulje su mehaničkog sustava s zračnicama na kliznice i tonskim kancelama. Temeljitu i cjelovitu resturacija i rekonstrukcija instrumentalnog ustroja orgulja (sukladno niže navedenoj dispoziciji) izvršila je radionica Heferer 2010. god.

 

Ana Ticl (1989.) osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stječe u Požegi. Pjevanje počinje učiti kod Darije Hreljanović, a sada je apsolventica na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi Snježane Bujanović. Nastupa kao članica zborova i kao solistica (Katedralni zbor Požega, Oratorijski zbor Sancti Marci, vokalni ansambl Antiphonus). Pohađa tečajeve majstorske interpretacije u Varaždinu Aestas Musica kod Cathrine Danley. Godine 2008. osvojila je prvu nagradu na Regionalnom natjecanju u Sisku, a 2012. u Herceg Novom (Crna Gora) osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u svojoj kategoriji. Surađivala je s mnogim dirigentima u Hrvatskoj i inozemstvu (V. Kranjčević, J. O. Radiković, M. Fortuna, J. Cvitanović, I. Repušić, G. Jerković, M. Batič, L. Cummings, A. Ross i dr.).

 

Alen Kopunović Legetin diplomirao je 1997. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ljerke Očić. Za vrijeme studija bio je stalni orguljaš crkve Dječačkog sjemeništa na Šalati te orguljaš Crkve sv. Marka na Gornjem gradu. Vodio je i zbor bačkih Hrvata s kojim je snimio i dvije emisije za HRT o božićnim i uskrsnim narodnim običajima. Usavršavao se na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu u klasi Elisabeth Ullmann (1998./99.) i na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu, smjer liturgijska glazba u klasi maestra Valentina Miserachsa i orgulje u klasi maestra p. Thea Fluryja (2004./05.). Gostuje na brojnim festivalima kao što su Zagrebački ljetni festival, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Rapske večeri, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri, Požeške orguljaške večeri, Makarsko kulturno ljeto te u okviru Festivala Heferer. Od inozemnih gostovanja valja istaknuti ona u Beču, Budimpešti, Rimu, Beogradu, Kotoru, Subotici i Ljubljani. Osim Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, dodijeljena mu je, godine 1998. u Subotici, Antušova nagrada za promicanje kulture bačkih Hrvata. Od 1999. orguljaš je i zborovođa u Crkvi sv. Lovre u Požegi te pontifikalni zborovođa i orguljaš u Požeškoj katedrali. Član je ocjenjivačkih sudova Županijskih i državnih natjecanja iz orgulja. Od 2001. ima status samostalnog umjetnika.

Related Post