DAN OPĆINE GORNJI BOGIĆEVCI

1744 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 28. svibanj 2012. – Središnji događaj obilježavanja Dana općine bila je danas svečana sjednica Općinskog vijeća održana pod predsjedanjem Senada Hibića, a u nazočnosti Danijela Marušića i Davora Vlaovića,

župana i zamjenika župana, Velimira Paušića, Ace Vidakovića i Zvonimira Karlika, općinskih načelnika u Staroj Gradiški, Okučanima i Dragaliću, te brojnih drugih uzvanika.

 

Općinski načelnik Pavo Klarić govorio je o rezultatima koji su postignuti u unapređenju komunalne infrastrukture i podizanju ukupnog društvenog standarda stanovništva, te naporima koji se ulažu u cilju pokretanja gospodarskih aktivnosti i zapošljavanja.

 

-To vrijeme bilo je izrazito teško za mene osobno, kao i za općinu, jer kao nikada do sada kriza, a i potezi bivše kao i sadašnje vlade bili su pogubni za financiranje općina, a da ne govorim o izostanku natječaja FRR, HV-a i dr. fondova. Dakle, prihodi su nam oduzeti, a vanjskog sufinanciranja nije bilo.

Prošla godina je započela i šokantnim smanjenjem tekućih dotacija iz državnog proračuna za PPDS ( ali samo za nas) za 64% i pravdanjem odgovornih da je kod nas porastao BDP po glavi stanovnika što je i onako tešku situaciju u proračunu još više pogoršalo.

Stoga smo išli sa kratkoročnim zaduživanjem općine za 300 000 kuna i cijela godina je protekla u sanaciji dugova za odrađene projekte iz vlastitih sredstava jer su izostala sredstva države i drugih očekivanih izvora.

Iako nismo započeli niti jedan kapitalni projekt, radilo se na drugim manjim projektima, kao i na izradi dokumentacije za prioritetne projekte kako bi bili spremni za najavljivane EU fondove, odnosno natječaje.

 

Ukupno u protekloj godini za financiranje ove dokumentacije izdvojeno je 204.500 kuna a od toga je Brodsko-posavska županija sufinancirala iznos od 12.000 kuna.

 

Od kapitalnih projekata ipak je jedan započet i odrađen u prošloj godini, a financiranje u cijelosti su izvršile Hrvatske šume. Radi se o projektu izgradnje šumskog puta kroz privatne šume u naselju Kosovac koji smo kandidirali 2008, pa ponovo 2009. g na natječaj Hrvatskih šuma. Ovim projektom je očišćena trasa puta, skinut je humusni sloj, put je nasut kamenim materijalom, uvaljan i izrađen je kanal uz put za oborinske vode sa cijevnim propustima u dužini od 1500 metara. No ovdje je bitno napomenuti da su HŠ kvalitetno sanirale i pristupni put kroz poljoprivredne površine do šuma, u dužini od 1000m tako da danas možete osobnim automobilom doći do svake parcele privatnih šuma, a da ne govorimo koliko to znači za gospodarenje privatnim šumama. Ovom prilikom zahvaljujem Hrvatskim šumama i njihovoj građevinskoj operativi na dobro odrađenom poslu.

 

Kad smo kod Hrvatskih šuma moram se zahvaliti gospodinu Dariu Banu, direktoru Uprave šuma Nova Gradiška, jer su Hrvatske šume krajem 2011. godine ipak sufinancirali sanaciju i modernizaciju kolnika u ulici Podgaj sa iznosom od 247.000 kuna što je uvelike pomoglo našim financijama i podmirivanju obveza, a mi smo se obvezali na nesmetano korištenje ceste Hrvatskim šumama.

Brodsko-posavska županija je u 2011. godini sufinancirala naše projekte sa 117.000 kuna na čemu se zahvaljujem posebno županu na razumijevanju i potpori – kazao je uz ostalo načelnik Pavo Klarić.

 

Govorio je o raspisanom natječaj za izvođenje radova na izgradnji kanalizacije u Kosovcu, potpori u gradnji crkve u Smrtiću koju je Općina pomogla sa 30.000 kuna u novcu, te sa 16.000 u materijalu i radovima djelatnika komunalnog pogona općine. Za sanaciju pravoslavne crkve u Ratkovcu uplaćeno je za radove 6.000 kuna. Načelnik Klarić u svom je izlaganju naveo i brojne druge aktivnosti kojima je cilj ukupno poboljšavanje uvjeta života stanovništva.

 

Unatoč nedostatku sredstava zabilježeni su brojni kvalitetni pomaci što su uočili župan Danijel Marušić i zamjenik župana Davor Vlaović. Obećali su daljnju potporu Županije.

 

Dan općine obilježen je i nizom drugih prigodnih događanja. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i poginulim braniteljima, a u crkvi Sv. Duha fra Ilija Stipić služio je svetu misu i tom prigodom načelniku Pavi Klariću uručio priznanje u znak dobre suradnje između lokalne samouprave i vjerske zajednice, te posebno u obnovi sakralnih objekata.

 

Za poljoprivrednike s područja općine održana je i prezentacija IPA projekta „Regionalni centar za biotehnološko istraživanje i razvoj Brodsko-posavske županije“.

 

Dan općine ni ove godine nije prošao bez pečenog vola i druženja mještana uz sportske i kulturno-umjetničke programe.

Related Post

Knjižnica u gostima

Autor - 05/04/2017 0
Autor I. Herceg SMRTIĆ – Uskrsni zeko stigao je u Područnu školu Smrtić. Zanimljivu, vedru, veselu i kreativnu radionicu za…