DANI SLAVONIJE NA MALOM LOŠINJU

1474 0

Mali Lošinj je od 9. do 11. Svibnja bio domaćin Slavoncima. Na Danima Slavonije na središnjem gradskom Trgu RH, otočanima i gostima predstavljeni su brojni proizvođači slavonskih suhomesnatih proizvoda, vina, rakija i slastica.

 

Novogradiško područje predstavila su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici i udruge : Obrt „Mađarica“ s domaćim slavonskim kolačima,OPG Sokić s tjesteninom , Klikić s autohtonim hrvatskim suvenirom licitarsko srce, OPG Denis s lješnjacima, obrt „Trnjačani“ s domaćim rakijama i likerima, Udruga čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ i „Zlatne ruke“ s ručnim radovima i prikazom etnoloških radionica. Uz izlagače i članove udruga u predstavljanu bogate gastronomske ponude, tradicije i baštine našeg kraja sudjelovali su i gradonačelnik Grada Nove Gradiške Željko Bigović, zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević i direktorica Turističke zajednice Dinka Matijević. U ime županije susretu i potpisivanju sporazuma sudjelovali su zamjenik župana Brodsko-posavske županije Davor Vlaović i direktor županijske turističke zajednice Petar Huljić.

Tim povodom upriličen je prijem za sve dužnosnike u gradskoj vijećnici Grada Maloga Lošinja, gdje su potpisani sporazumi suradnje objedinjeni nazivom „Zeleno i plavo“. Uz gradonačelnika Garija Cappellija u ulozi domaćina bili su: zamjenica gradonačelnika Ana Kučić, predsjednik gradskog vijeća Anto Nedić, dopredsjednik gradskog vijeća Mario Kamalić, direktorica TZ Đurđica Šimičić i pročelnica Mirta Lozančić.

Sporazum o suradnji nosi u sebi unapređenje i promociju gospodarske suradnje sukladno programima i projektima razvitka sporazumnih strana, organiziranje sajmova izložbi i trgovačkih kontakata, sudjelovanje u izradi zajedničkih projekata uz korištenje pozitivnih praktičnih rješenja na polju ekologije, turizma i razvitka infrastrukture, razvitka malih i srednjih poduzeća i investiranja, kontakata među njihovim zastupnicima, poticanje kontakata kulturnih i sportskih udruga, uspostavljanje i poticanje suradnje organizacije civilnog sektora.

Gradonačelnik Cappelli je u ime domaćina pozdravio spajanje zelenog i plavog i pritom istakao da kao morski grad, sredina koja živi primarno od turizma će dati punu potporu i prijateljima iz unutrašnjosti u zaustavljanju novog zakona o turističkim zajednicama kojem je intencija pet županija stopiti u jednu regiju. Posebno je istaknuta potreba za decentralizacijom čime se daje mogućnost uže, manje sredine da na svoj način raspolaže sredstvima koje ona smatra predodređenima za što kvalitetniji plasman na turističko tržište sebe same.

Svečanost otvorenja cjelokupne manifestacije održana je na središnjem gradskom trgu gdje su dvije zamjenice gradonačelnika uputili prigodne riječi i otvorile Dane Slavonije u Malom Lošinju.

 

Ovakvi oblici suradnje pružaju mogućnost promocije i prezentacije turističke ponude našeg kraja, a proizvođačima plasman i prodaju proizvoda.

Kroz tri dana na središnjem trgu u Malom Lošinju širili su se mirisi slavonskih delicija, šepurilo se narodno ruho , odzvanjali zvuci slavonskih tambura, a gostima se pričalo da samo četiri, pet sati udaljenosti od sunca i mora postoji bogatstvo prirodnih ljepota, bogatstvo domaćih proizvoda, tradicije, baštine i široke slavonske duše.

Related Post