Dobrovoljno darivanje krvi

1555 0

NOVA GRADIŠKA 8. veljače 2012. – Danas do 14 sati od planiranih stotinjak doza prikupljeno je bilo 80 što potvrđuje dobar odaziv na današnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji društva Crvenog križa Nova Gradiška.

 

U razgovoru s Franjom Pavlovićem, predsjednikom Gradskog društva Crvenog križa doznajemo da se zahvaljujući ovakvim akcijama godišnje prikupi oko 1000 doza krvi za potrebe novogradiške Opće bolnice.

Na području bivše općine Nova Gradiška gradsko društvo godišnje organizira po 22 akcije od čega u Novoj Gradiški 8, što potvrđuje veliki angažman djelatnika.

Današnja akcija trebala je biti i u Novoj Kapeli no zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće realizirati.

Humanost i altruizam Novogradiščani dokazuju upravo na ovakvim akcijama na koje se odazovu u velikom broju. Prostorije gradskog društva Crvenog križa danas su bile pune strpljivih dobrovoljnih davatelja krvi.

Za sve buduće darivatelje i sve koji nisu upućeni korisno je znati da bi krv, tekućinu koja život znači, mogli darivati čovjek mora biti odmoran i psihički neopterećen da bi imao dovoljnu količinu željeza u krvi.

Prije darivanja darivatelj se podvrgne pretragama kojima se vrši analiza krvi na zarazne bolesti i ostalo, tj. „kontrola zdravlja“ koja je potrebna da se dobije valjana krv za transfuziju.

Zanimljivo je da godišnje od 1350 donora čak 250 bude odbijeno. Pavlović također poručuje da je krv zdravo darivati, te da se ista vrlo brzo povrati. Bitno je popiti tekućine poslije darivanja da bi se količina krvi vratila kroz za dva sata, dok se kvaliteta vrati za 24 sata.

Valja napomenuti da muškarci mogu darivati krv svaka 3 mjeseca dok žene, zbog mjesečnice, svaka 4 mjeseca.

Današnja akcija je trajala do 16 sati.

 

Related Post

ŠTIVICA

Autor - 06/10/2013 0
Nakon veličanstvene proslave 80-e obljetnice DVD-a Štivica, u svibnju ove godine, članovi vrijednog, humanog društva, uveli su u Vatrogasni dom…