DOLAZI I PREDSJEDNIK MILANOVIĆ – U četvrtak se otvara Tehnološko inovacijski centar vrijedan 15,8 milijuna EUR

4578 0

Autor novagra

 

Značajan je ne samo za CEKOM NI NG i Novu Gradišku koju pozicionira kao grad razvoja, znanja i inovacija, već i za istočnu Hrvatsku.

NOVA GRADIŠKA , 5.  prosinca 2023. – Otvaranje Tehnološko-inovacijskog centra  koje će se održati 7. prosinca sigurno je događaj koji će u Novoj Gradiški obilježiti 2023.godinu. Značajan je ne samo za CEKOM NI NG i Novu Gradišku   koju  pozicionira kao  grad razvoja, znanja i inovacija, već i za istočnu Hrvatsku. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15,8  milijuna EUR. Na otvaranje dolazi i predsjednik RH Zoran Milanović koji će održati  pozdravni govor nakon  obraćanja Adama Đanića, direktora  Centra za napredno inženjerstvo i  Vinka Grgića, gradonačelnika Nove Gradiške. Prezentaciju će održati  Sandra Petrović-Đanić, a  održat će se i panel rasprava: „Utjecaj inovacija, novih tehnologija i umjetne inteligencije na  proizvodne procese“. Penalisti su Saša Turković ( DMG  MORI), Nenad Mitraković (Teximp Retro), Igor Majdandžić (ININ informatički inženjering), Sergio Galešić (Klimaoprema) i Tomislav Hercigonja (Topomatika). 

O PROJEKTU – Projekt je osmišljen u svrhu unapređenja gospodarskog razvoja i poslovne konkurentnosti na    području istočne Hrvatske

Svrha projekta je unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora, ali i cijele regije, uspostavom RDI infrastrukture (istraživanje – razvoj – inovacije) te povećanim ulaganjem u razvoj novih proizvoda i usluga temeljenim na RDI aktivnostima, s posebnim naglaskom na primjereno i učinkovito upravljanje okolišem i resursima.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru ograničenog poziva Podrška razvoju Centara kompetencija, a njegova ukupna vrijednost iznosi 15.820.988,38 EUR (s PDV-om). Vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 10.372.357,99 EUR, što predstavlja intenzitet sufinanciranja od 80,78%.

Realizacijom Projekta CEKOM NI NG uspostavit će se kvalitetna RDI infrastruktura, doprinijeti izgradnji regionalnog inovacijskog sustava, dati potpora ulaganju privatnog sektora u RDI aktivnosti, omogućiti razvoj ljudskih potencijala u području naprednog inženjerstva, osnažiti nastup i konkurentnost na međunarodnom tržištu, poticati jednakomjerni razvoj u Hrvatskoj te pozicionirati grad Novu Gradišku kao grad razvoja, znanja i inovacija.

Projekt uključuje 7 partnera; Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. (IPNG), Migautomatika d.o.o, Klimaoprema d.d., Inin d.o.o., Hladni Val d.o.o., Altpro d.o.o., Strojarski fakultet Slavonski Brod (SFSB) i suradnike (2) EMPWR d.o.o. i Clarum d.o.o. te razvojno i znanstveno istraživačke organizacije (2).

Provedbom 7 kolaborativnih RDI projekata planiran je razvoj i komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda novih za tvrtke i tržište, zapošljavanje 10 novih istraživača, zaštita intelektualnog vlasništva (2 patenata, 5 industrijskog dizajna, 2 žiga, 5 procesa), povećanje ulaganja privatnog sektora u RDI aktivnosti za 150%, što će doprinijeti rastu prihoda tvrtki partnera za 229%, izvoza za 232%, profitabilnosti za 462%, rastu zapošljavanja (109 zaposlenika) te osnivanju 25 novih tehnološki orijentiranih tvrtki.

Planiran ukupni implementacijski period CEKOM NI NG je 54 mjeseca u dvije faze; Investicijska faza trajanja 18 mjeseci te Operativna faza 36 mjeseci.

CEKOM NI NG je zasnovan na primjeni naprednog inženjerstva, automatizacije i robotike, novih materijala, kao ključnih razvojnih tehnologija (KET) te ICT-a, što osigurava tehnološku osnovu i ključne izvore inovacija.

U 2023. godini dovršena je izgradnja poslovne građevine CEKOM-a za napredno inženjerstvo koja se proteže na 3.074 m2 te uključuje uredske i proizvodne prostorije, kao i konferencijske i edukacijske dvorane. Ukupna vrijednost izgradnje ovog objekta iznosila je 6,1 mil. EUR s PDV-om. Također, opremljeni su laboratorij za 3D tehnologije, laboratorij za strojnu obradu, laboratorij za automatizaciju i robotiku te mjerni laboratorij; dok će laboratorij za toplinsku obradu biti opremljen krajem godine. Neki od strojeva koji se nalaze u spomenutim laboratorijima jedini su takvi na području Republike Hrvatske pa i šire regije te CEKOM s ovakvim strojnim parkom može konkurirati istraživačkim centrima diljem Europe. Jedan od takvih strojeva je 3D printer za metal koji ima mogućnost printa korištenjem različitih materijala kao što su titan, čelik, aluminij i inkonel; kao i mobilni kolaborativni robot koji ima široku primjenu u industrijskoj proizvodnji i upravo prvi robot takve vrste na području naše regije isporučen je u naš centar kompetencija u Novoj Gradiški. 

Strojni park naše tvrtke ukupne je vrijednosti oko 4 mil EUR i nudi mogućnost cjelovitog razvojnog procesa nekog proizvoda od razrade ideje, izrade prototipa i testiranja. U suradnji s projektnim partnerima iz privatnog i znanstvenog sektora provodimo sedam istraživačko – razvojnih projekata gdje se unutar svakog projekta razvijaju inovativni proizvodi i usluge iz različitih tematskih područja kao što su strojarstvo, prehrambena industrija, auto industrija i digitalizacija. Na provedbi ovog projekta trenutno ukupno radi 40 djelatnika iz naše tvrtke te djelatnika zaposlenih kod projektnih partnera.

Ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava kroz 2023. godinu bio je oko 7 mil. EUR. Nakon izgradnje i opremanja zgrade CEKOM-a u sljedećoj godini planirano je razvijanje visokokvalitetnih usluga u području naprednog inženjerstva, razvoj inovacijskih programa za mala i srednja poduzeća, razvoj programa za transfer znanja i tehnologije između akademske i poslovne zajednice, pružanje podrške poduzetnicima u jačanju konkurentnosti u sektorima visoke tehnologije te organizacija obrazovnih programa i edukacija u području naprednog inženjerstva. (Novogradiški godišnjak 23))

Related Post