DRAGOVOLJCI I VETERANI IZ ŠPANSKOG U DRAGALIĆU I GPORICAMA

1785 0

DRAGALIĆ, 16. studeni 2015. – Članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata naselja Špansko , odnosno pripadnici 99. i 101. zagrebačke brigade koje je predvodio predsjednik Božidar Kovačić te učenici i zaposlenici

triju osnovnih škola ovog zagrebačkog naselja, jučer su posjetili Novu Gradišku i općinu Dragalić te obišli dio područje nekadašnjega novogradiškog bojišta.

Posjetili su Spomen sobu 121. brigade HV, potom odali dužno poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U ime domaćina, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Dragalić, predsjednik Zlatko Bunjevac se obratio okupljenima ističući kako se žrtva poginulih za Domovinu vječno treba poštovati jer da nije bilo upravo takvih ljudi, koji su srcem i dušom stali u obranu Hrvatske, niti nas danas ne bi ovdje bilo.

Načelnik Zvonimir Karlik im se zahvalio i na obolu koji su dali tijekom Domovinskog rata ali i na aktivnostima pri obnovi sakralnih objekata na Goricama i Dragaliću nakon rata.

Obišavši Crkvicu Sv. Vida u Goricama i Sv. Ivana Krstitelja u Dragaliću gosti iz Španskog su u Dragaliću položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u domovinskom ratu. Molitvu je predvodio župnik župe Duha svetoga iz Gornjih Bogićevaca fra. Ivo Brezović.

U Društvenom domu na Goricama su se uz fotografije i razgovor prisjetili teških dana na novogradiškom ratištu posebice na liniji obrane na potezu Poljane – Gorice . Kako je rekao jedan od zapovjednika 99. brigade pukovnik Ivica Babić “nažalost danas u ovoj lijepoj Slavoniji s nama nisu neki suborci koji su dali život u obrani ovog kraja, a s obzirom na vremenski odmak mnogi od njih su preminuli nakon domovinskog rata pa je ovo najbolji način da ih se prisjetimo i zahvalimo što su s nama obranili Hrvatsku“.

Posebno je bilo zanimljivo djeci iz tri zagrebačke OŠ koji se za vrijeme Domovinskog rata još nisu bili rođeni. (Mato Višić, Radio „Bljesak“)

Related Post

OTVOREN DRUŠTEVNI DOM

Autor - 13/05/2012 0
GORICE, 13. svibanj 2012. – Zamjenik župana Davor Vlaović, zamjenica predsjednika HSS-a Marijana Pertir i općinski načelnik Zvonimir Karlik otvorili…