DRAMSKA DRUŽBA “SVETI VID MUČENIK”

1736 0

OKUČANI, 4. ožujak 2015. – Dramska družba “Sveti Vid Mučenik” iz Okučana, je na 2. korizmenu nedjelju za vjernike župe bl. Ivana Merza u Slatini uprizorila “Muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista”.

Više od 500 vjernike ove župe, ali i župe sv. Josipa također iz Slatine bilo je nazočno predstavi a okučanski glumci-amateri su rasplakali brojne vjernike prilikom izvođenja Muke.

Sav dragovoljni prilog koji je tu večer prikupljen predan je župniku preč. Nikoli Jušiću kao doprinos Dramske družbe izgradnji prve crkve u svijetu posvećenu bl. Ivanu Merzu.

Za brojne aktere ovog scenskog prikaza koji su rodom iz Banjolučke biskupije, bl. Ivan Merz je važan iz razloga što je taj blaženik rođen u Banjaluci, a prije 12 godina ga je na banjalučkom Petrićevcu sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženim.

U slijedeću nedjelju okučanski amateri-glumci, njih 45 na čelu s Matom Kneževićem – Maćom, koji glumi lik Isusa Krista, će prikazati Muku Isusovu za vjernike župe sv. Ivana Krstitelja u Slavonskom Kobašu, potom za povratnike u župi sv. Ante u Gronjim Močilima – Sijekovac kod Bosanskog Broda, dok je na Cvijetnicu, kao i obično, Muku Isusovu će vidjeti Okučanci.

 

“Ovo je bio 61. nastup okučanskih glumaca-amatera, a naredne godine će se obilježiti 25-a obljetnica od prvog uprizorenja “Muke”. Premijerno je izvedena u Dolini Bosanskoj, odakle su taj lijepi korizmeni običaj prognanici sa sobom ponijeli, kao jedan od vjerskih običaja koji se tamo njegovao” , kazao je scenograf i redatelj Milorad Oršulić – Mican.

 

Općina Okučani i župa sv. Vida su i dalje pokrovitelji ovih lijepih događanja, dok je Radio „Bljesak“ medijski pokrovitelj.

Related Post

SOLDUS ZAPOSLIO 60 OKUČANACA

Autor - 06/11/2017 0
Autor Franjo Samardžić OKUČANI, 6. studenoga 2017. – Kao i u svim drugim općinama u Brodsko-posavskoj županiji i na području…

TRAŽE SE RADNICI

Autor - 18/06/2012 0
OKUČANI, 18. lipnja 2012. – Da Okučanci počnu živjeti od svoga rada, a sve manje ovisiti o socijalnim potporama trebala…

DAN OKUČANSKIH UDRUGA

Autor - 16/06/2015 0
OKUČANI, 16. lipanj 2015. – U povodu blagdana sv. Vida Mučenika i Dana općine Okučani po prvi puta je održan,…