DRUŽENJE NA „LJETNOJ“ SA ZORANOM MLAKOČEM

2050 0

O romanu i drugim djelima Zorana Malkoča govorili su prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice i prof. Ivan Slišurić

 

NOVA GRADIŠKA – Druženje na “Ljetnoj” uz roman “Roki Raketa” Zorana Malkoča dogodilo se 18. lipnja u organizaciji Gradske knjižnice, Grada Nova Gradiška, UMPASK-a i Caffe bara “Bolero”.

 

Za roman “Roki Raketa” Malkoč je dobio književnu nagradu t-portala za roman godine, a uz autora o romanu i uopće djelima Zorana Malkoča govorili su prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice i prof. Ivan Slišurić. Predstavljeno je španjolsko i katalonsko izdanje autorovih priča “Groblje manjih careva”.

 

Roman “Roki Raketa” priča je o dvojici ratnih veterana, Lucijanu i Kristijanu, od kojih je jedan pisac koji slijedom okolnosti postaje kriminalac i ubojica, dok drugi, koji po vokaciji nije pisac, prijevarom postaje piscem i uživa svu pozornost i slavu pozerskog spisateljskog života. Njih dvojicu povezuje neobičan pas Roki Raketa, vjerni pomagač koji zauzvrat samo traži predanost pisanju.

-Pisan na rubu fantastike, hiperrealizma i nadrealizma, groteske i apsurda, “Roki Raketa” istodobno nudi autorovo beskompromisno ironijsko promišljanje o društvenoj poziciji pisca u Hrvatskoj danas. Malkoč je osobito nemilosrdan prema svijetu književnosti i fenomenu medijske slave pisca: njegov lik – koji je lažnjak, lopov, krivotvoritelj i pozer – biva obasjan reflektorima, dok se protagonist koji posjeduje stvarni književni dar odaje kriminalu i mafijaškim poslovima. Na fonu radnje niže se plejada likova koji utjelovljuju zastranjenja hrvatskog društva u posljednja dva desetljeća”, mišljenje je žirija koji je odlučivao o književnoj nagradi t-portala za 2015. godinu.

 

Zoran Malkoč (1967.) nagrađivani je novogradiški pisac i prozaik. Objavio je još roman “Kao kad progutaš brdo balona” (V.B.Z., 2004.), te zbirku priča “Groblje manjih careva” (Profil, 2010.). Priče su mu izlazile u Vijencu i Večernjem listu, te u zborniku Ekran priče 02. Za priču “Kad sam bio bako Pila…” dobio je prvu nagradu na natječaju “Ranko Marinković” 2009. godine.

 

Druženje je nastavljeno uz svirku uživo, a nastupili su Double D Acoustic iz Zagreba, DJ Jura (Slaven Jurčić ) i DJ Jozo Bušić. Ovom kulturno-glazbenom događaju potporu je i dolaskom dao novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post

14 svjedočanstava ratnih zločina

Autor - 11/11/2011 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 10. studeni 2011. – Jasminka Klarić, ravnateljica knjižnice u Gornjim Bogićevcima, pripremila je hvale vrijednu prezentaciju knjige Sunčica,…

TIHOMIR DUJMOVIĆ

Autor - 15/03/2014 0
NOVA GRADIŠJKA, 15. ožujka 2014. – Knjiga je Tihomira Dujmovića, novinara i publicista, predstavljena u novogradiškom Domu kulture 14. ožujka,…

HRVATSKI JEZIK

Autor - 08/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 8 ožujak 2013. – Novogradiški ogranak Matice Hrvatske sinoć je organizirao predstavljanje knjige Hrvatski jezik i pravopis od…