DVD STARO PETROVO SELO: 129. redovna godišnja skupština

330 0

Autorica Višnja Mikić
STARO PETROVO SELO – Državnom i vatrogasnom himnom te minutom šutnje za sve poginule i umrle hrvatske branitelje i vatrogasce, u subotu, 7. ožujka, u Starom Petrovom Selu počela je redovna godišnja skupština mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Sve je zatim pozdravio predsjednik društva, Milan Vuković, a posebno načelnika općine Staro Petrovo Selo, Nikolu Denisa, zapovjednika Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, Stjepana Županića, predsjednika VZO Staro Petrovo Selo, Zlatka Pospišila, zapovjednika, Daria Dautovića te predstavnike vatrogasnih društava s područja VZO – iz Godinjaka, Komarnice, Tisovca, Blažević Dola, Laza, Vrbove i Štivice. Pozdravljeni su i veterani DVD-a Staro Petrovo Selo te gosti iz nogometnog kluba „Slavija”.
Nakon što je predsjednik upoznao s dnevnim redom, slijedio je izbor radnog predsjedništva, a onda su podnesena izvješća o radu DVD-a u 2019.g.
Podnoseći izvješće o radu Upravnog odbora, predsjednik Vuković podsjetio je na održani tečaj za vatrogasce, na redovite liječničke preglede te na police osiguranja operativaca, a posebno je naglasio kako su u travnju, zalaganjem načelnika Denisa i VZO-a uspjeli nabaviti i registrirati vatrogasno vozilo, koje je na sv Florijana i blagoslovljeno. U lipnju su, zauzimanjem VZŽ uspjeli putem Ministarstva poljoprivrede dobiti novo kombi vozilo, pa je ono, ranije nabavljeno, dislocirano u Tisovcu, mjestu čije je društvo obnovilo rad i sada je aktivno, čak i s djecom, pa će im vozilo dobro doći.
Pohvalio je Vuković operativce, koji na sve intervencije izlaze na vrijeme i odgovorno, a za iste su i osposobljeni: položili su ispite za upotrebu dišnih aparata, za rad u tehničkoj službi, za rukovanje motornom pilom, za pružanje prve pomoći itd.
Jedanaest mladih članova društva položilo je ispite za zvanje vatrogasca i oni će nastaviti školovanje tijekom ove godine.
Zapovjednik društva, Danko Zečković, u svom izvješću je naglasio kako je protekle godine bilo 11 intervencija, od toga pet tehničke naravi i 6 na gašenju požara.
Osvrnuo se na intervenciju 31.listopada, kada su se, vjerojatno prvi puta u povijesti društva, našli su situaciji djelovati nakon prometne nesreće u Dragovcima, u kojoj su stradale 4 mlade osobe, od toga dvije smrtno. Od dojave Centra 112 do dolaska na mjesto nesreće, vatrogascima je trebalo svega petnaestak minuta. U toj teškoj situaciji, gdje su poginuli mladi ljudi, operativci iz Starog Petrovog Sela pokazali su osposobljenost, vještinu, brzinu, rad s opremom. Na mjestu događaja ispravnost njihovog postupanja potvrdile su i policija i ekipa Hitne medicinske pomoći, a i na godišnjoj skupštini su zbog svega toga više puta pohvaljeni. Tijekom prošle godine, staropetrovoselski vatrogasci su na intervencije „utrošili” 210 radnih sati, a redovito su organizirane vježbe operativaca različite tematike.
Potom je izneseno financijsko izvješće te izvješće Nadzornog odbora, a nakon usvajanja svih izvješća prihvaćen je plan rada i financijski plan za 2020.g. s projekcijom za 2021. godinu.
U pozdravnim riječima gostiju skupštine izrečene su pohvale DVD-u Staro Petrovo Selo za aktivnosti u prošloj godini i želje za što manje požara.
Skupštinu su pozdravili predstavnici DVD-a s prostora VZO Staro Petrovo Selo, a onda i zapovjednik VZO, Dario Dautović koji je podsjetio na odlazak mlađih članova društva, a među njima bilo je i časnika, u potrazi za poslom izvan Hrvatske, međutim, rad i vrijednost društva prepoznali su mladići koji su se uključili u aktivnosti i pristupili osposobljavanju za vatrogasce. Pohvalio je intervenciju operative u Dragovcima: njihovu brzinu, stručnost i osposobljenost za djelovanje u takvim situacijama. Pohvalio je načelnika općine, Nikolu Denisa i zahvalio na svemu što čini za VZO i društva. On je po dolasku na funkciju načelnika prepoznao potrebu i važnost vatrogasnih društava, pogotovo stožernog i on im je „stalni vjetar u leđa”.
Zapovjednik Vatrogasne zajednice BPŽ, Stjepan Županić, čestitao je na postignućima DVD-a i na nabavci vozila. Rekao je kako je VZO Staro Petrovo Selo jedna od „jačih” zajednica, glede broja vatrogasnih društava i jedna od vrlo aktivnih. Govorio je zatim o aktualnostima u vatrogastvu i o aktivnostima predviđenima za ovu godinu te pohvalio suradnju VZO St. Petrovo Selo i društava s općinom, posebno s načelnikom Denisom.
Na kraju je skup pozdravio sam načelnik, zahvalio zapovjedniku Županiću za dobru suradnju tijekom protekle godine, čestitao vatrogascima na svim aktivnostima i postignućima u 2019, posebno na više puta spominjanoj tehničkoj intervenciji kod prometne nesreće. Naglasio je kako zakon obvezuje općine na izdvajanje 5% sredstava iz općinskog proračuna za potrebe VZO-a, a staropetrovoselska općina izdvaja 11%, od čega dio kroz ulaganja u objekte u vlasništvu općine, dane na raspolaganje DVD-ima.
Na kraju skupštine, mladim vatrogascima koji su položili ispite, dodijeljene su diplome o stjecanju zvanja „vatrogasac” i Uvjerenja o osposobljenosti. Čestitamo!

Related Post

Autor - 13/04/2019 0
Autor Franjo Samardžić NOVA GRADIŠKA, 13. travnja 2019. – Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne…