ŠEĆERNA BOLEST-DIABETES MELLITUS I NAŠE ZDRAVLJE

2189 0

Je li dijabetes bolest XXI stoljeća? Može se odgovoriti da je sigurno u porastu kako u svijetu tako i u nas. Smatra se da u svijetu ima otkrivenu šećernu bolest oko 250 milijuna ljudi,a u Hrvatskoj oko 300.000.

Poznato je da na svakog otkrivenog „šećeraša“-dijabetičara,postoje 2 nova,buduća koji još ne znaju ili još nisu otkriveni,a što se ponekad dogodi slučajno, primjerice okulist pregledom oka otkrije šećernu bolest. Kad se sazna za dijabetes svakoga dana pojave se brojna pitanja kao Mogu li dobiti dijabetes?Što moram učiniti da ne dobijem dijabetes? Zašto je dijabetes opasna bolest? Skraćuje li ljudski život?Ako sam dobio šećernu bolest što moram učiniti da lakše živim?Koje komplikacije i štete donosi šećerna bolest u našem tijelu? Je li debljina uzrok? I t.d.

Svaka osoba kada sazna da je dobila šećernu bolest doživi stres i šok u strahu da nastupa teška promjena u njegovom životu,jer svi znaju da je šećerna bolest ne izlječiva Je li to zaista tako, ima li mjesta za takav stres i strah? U SAD svaki dan se otkrije se 85 novih dijabetičara, oslijepi 65 osoba, sa šećernom bolesti,učini se 180 amputacija nogu zbog gangrene.Isto tako za 40% povećane su bubrežne bolesti zbog dijabetesa pa je povećan broj bolesnika na hemodijalizi. Kada to saznamo onda ima mjesta strahu od dijabetesa.

 

Kako i zašto se pojavi šećerna bolest?

Šećernu bolest mogu dobiti osobe muškog i ženskog spola u svakoj životnoj dobi! Iskreno govoreći medicina još ne zna uzrok bolesti! Nije dokazano nasljeđe i ako se češće pojavljuje u nekim obiteljima,ali tomu mogu biti razlog i brojni drugi čimbenici,kao način prehrane u obitelji. Dijabetes mogu dobiti i debeli i mršavi.

 

Da pojasnimo proces koji se događa u tijelu koji regulira količinu šećera (GLUCOZE)u našoj krvi da se kreće u nekim granicama,recimo od 4 do 7 mmol/l kao normalne,bez obzira što jedemo.U sredini našeg trbuha s lijeve strane nalazi se žlijezda gušterača (pancreas),a u repu gušterače nalaze se otočići stanica koje izravno u našu krv izlučuju prema potrebi hormon koji nazivamo INZULIN,koji održava razinu glukoze da ne prelazi dozvoljene granice. Oštete li se ovi otočići dolazi do smanjene količine inzulina u krvi zbog čega u krvi imamo trajno i dugo nedozvoljenu povećanu glukoze u krvi. U krvi teče „šećerni sirup“,koji oštećuje najfinija tkiva i lijepi se na crvena zrnca koja zbog toga ne donose dovoljno kisika u tkiva ili u živce. Taj proces ne izaziva nikakve poteškoće ili bol i budući šećerni bolesnik još ništa ne zna o svojoj sadašnjoj bolesti. Nekada nakon dugo vremena počinju se pojavljivati i prvi znakovi dijabetesa,na raznim dijelovima organa tijela. U početku to može biti osjećaj umora,češanje,svrbež oko spolovila ili čmara,ili trnci-mravci u prstima stopala,učestalo noćno mokrenje, povećano pijenje vode.možda smetnje s vidom gubitak ili dobitak tjelesne težine. Često se to još ne prepoznaje kao šećerna bolest,sve dok se ti simptomi ne povećaju i pojačaju da bolesniku prave smetnje,kada se prvi put javi liječniku. Tada su već na krvnim žilicama, u živcima, srcu ,bubrezima i mozgu nastupila trajna oštećenja i radi se o neotkrivenom dijabetesu. Neliječeni i neotkriveni dijabetes ako se odmah ne liječi nastupaju KOMPLIKACIJE,kao sljepoća,zatajivanje rada bubrega, povišen krvni tlak, prerani moždani ili srčani udar,crijevne smetnje,krvarenja u očnoj pozadini, rane ne zacjeljuju,gangrene na udovima, pa sve do prerane smrti.

 

Kako se dijabetes liječi?

Postoje dva tipa dijabetesa. 1 tip zovemo „inzulin ovisnim dijabetesom“i takav bolesnik mora redovito .svakodnevno,doživotno primati određenu količinu inzulina ,da bi zaustavio komplikacije. Tip 2 dijabetesa nije ovisan o inzulinu,već o tabletama.

 

Međutim, temeljni uvjet za dobro liječenje dijabetesa je DIJBETIČKA DIJETA.

Američko dijabetičko društvo (ADA),propisalo je obvezatnu dijetu za osobe sa šećernom bolesti.Ona propisuje koje vrste namirnica i u kojoj količini bolesnik mora svakodnevno unositi. Nema zabrane, svaka se hrana može jesti,ali se mora voditi pozornost koju vrstu namirnica i u kojoj količini treba unositi. Računa se prema visini i tjelesnoj težini bolesnika i kakve poslove radi kroz 24 sata ,kao i je li pod inzulinom ili nije.Mora se paziti na masnoće, posebice na vrstu kolesterola (HDL i LDL)te trtigliceride.. Dijetu mora prepisati i izračunati liječnik koliko treba kalorija u 24 sata. Najbolje je da bolesnik to sam nauči,kao i što je to šećerna koma, ili hipoglikemična koma. Ako bolesni od tipa 1 previše jede visokokaloričnu hranu, a ne primi injekciju inzulina koja je za tu količinu neophodna onda se povisi glukoza u krvi,bolesnik diše„kao lokomotiva“,iz usta se širi dah s mirisom na aceton,a tada se gubi svijest i to je dijabetička koma! Isti bolesnik,ako je primio injekciju,a nije jeo onda se toliko smanji glukoza u krvi (2mmol/l) i gubi svijet,obliven je ledenim znojem,a to je hipoglikemijska koma! I jedno i drugo stanje zahtijevaju hitnu pomoć liječnika i upoznavanje bolesnikove obitelji.

 

Koliko je važno rano otkrivanje dijabetesa, stil i način života i promjena u smislu odvikavanja od loših i štetnih navika, kako u načinu prehrane, toliko je važno izbjegavanje alkohola, prestajanje ili smanjenje pušenja,,redovito kretanje i posebice tjelovježba i redovita uporaba propisanih lijekova i kontrole liječnika, ne može se nikada dovoljno naglasiti za dobar uspjeh i regulirani dijabetes.

 

Uz te uvjete usprkos dijabetesu osobe sa šećernom bolesti mogu dugo i zdravo živjeti,bez brojnih komplikacija,pa govorimo da je disciplinirani dijabetičar, koji ispunjava uvjete, ustvari zdrav čovjek!

 

Piše: mr.sc.Dragoljub Kocić,dr med. Internist-emeritus.

Related Post

KOMUNIKACIJA I NAŠE ZDRAVLJE 2

Autor - 07/11/2012 0
SVJETSKI HUMANITARNI DAN – DAN ZABORAVLJENIH LJUDI – OBILJEŽAVA SE SVAKE GODINE 23.STUDENOG,A 25.ZAPOČINJE MEĐUNARODNI TJEDAN PRIJATELJSTVA I MEĐUNARODNI DAN…

BOLNO RAME I NAŠE ZDRAVLJE

Autor - 10/04/2013 0
Rijetke su osobe, posebice one poslije tridesete godine života,koje barem jednom u životu nisu osjetile bolove u nekom svom zglobu,a…