GRADSKO VIJEĆE

2079 0

NOVA GRADIŠKA, 16. ožujak 2012. – Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća obilovala je brojnim vijećničkim pitanjima na koja je gradonačelnik Josip Vuković sa zadovoljstvom odgovarao. Većinu od dvadesetak pitanja postavili su vijećnici SDP-a i HDSSB-a pa je gradonačelnik imao priliku govoriti o projektima koji trebaju infrastrukturno i gospodarski unaprijediti naš grad. Odgovarajući odjednom na sva pitanja, na što se požalio Mato Bilonjić (HDZ), gradonačelnik se uvodno obrazlažući funkcioniranje državnog proračuna pohvalio da Grad i gradski proračun Nove Gradiške već funkcioniraju na takav način kako to radi sadašnja vlast. Vijećnike vladajuće koalicije zanimalo je što je iz državnog proračuna namijenjeno za novogradiške projekte.

 

– Gradi se južna gradska obilaznica vrijedna 23 milijuna kuna, a Hrvatske ceste bi već u travnju mogle raspisati natječaj za izvođača radova. Sigurno je da će se, nakon odgađanja od nekoliko godina, adaptirati dječji vrtići, a radovi su vrijedni 2,5milijuna kuna. U postupku kod Ureda za upravljanje državnom imovinom je dobivanje vojarne. U projektiranju i pripremi su podvožnjak između Benkovićeve i Ulice kralja Zvonimira, pročistač otpadnih voda, vodovod u Ljupini, radovi na akumulaciji Bačica i sustavu opskrbe vodom u gradu, kao i neki drugi objekti infrastrukture, od kanalizacija u Kovačevcu i izgradnja parkirališta u naselju Uruje kod stambenih zgrada sjeverno od vrtića, do rekonstrukcija Preradovićeve ulice i izgradnja kružnog toka na raskrižju kod Kauflanda. Sa HEP-om i Fondom za zaštitu okoliša graditi će se 16 objekata u gradu i trafostanica u Industrijskom parku. Očekuju se velika ulaganja ministarstava regionalnog razvoja i gospodarstva u Industrijski park – kazao je uz ostalo gradonačelnik Josip Vuković, ističuću da se pregovori obavljaju s 13 tvrtki koje žele graditi proizvodne pogone u Industrijskom parku.

Vijećnici HDZ-a Anđelko Pojatina, dr. Dražen Oršulić i Mato Bilonjić nisu bili zadovoljni odgovorima koje su na svoja pitanja dobili od gradonačelnika pa su tražili odgovore u pisanom obliku. Pojatina je pitao kakvo je trenutno stanje u Drvnoj industriji Nova Gradiška i kada će se graditi vodovod u Ljupini i kanalizacija u Kovačevu, Dražen Oršulić zašto se gradonačelnik ne sastaje i razgovara s predsjednicima Mjesnih odbora, a Mato Bilonjić zašto je Turistička zajednica bila pokrovitelj koncerta Miroslava Ilića koji se održao u Društvenom domu na Trgu dr. Franje Tuđmana. Bilonjića je zanimalo bi li Turistička zajednica bila pokrovitelj koncerta Marka Perkovića-Thompsona. Smatra da Društveni dom nije bio mjesto za taj koncert.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je dužnosti potpredsjednika vijeća, na osobni zahtjev, razriješen Franjo Kikić (SDP), a isto tako jednoglasno za potpredsjednika imenovan Zvonimir Mokrović (HDSSB), koji je tako uz dr. Dražena Oršulića (HDZ) postao drugi potpredsjednik.

U dnevni red današnje sjednice ubačena je točka na kojoj je Gradsko vijeće dalo suglasnost da se jamstvo za kredit DING-u prebaci na Industrijski park Nova Gradiška, koji je tvrtka u stopostotnom vlasništvu Grada.

Iako su se svi vijećnici složili da Novoj Gradiški treba drvna industrija, proizvodnja i zapošljavanje, te s obrazloženjem Dubravka Gubića (HDSSB), Mato Bilonjić je ponovo upozorio na zaduženje od 11,3 milijuna kuna i jamstvo Grada upozoravajući na visoku zelenašku kamatu od 7,5 posto koja, kako je rekao, može biti još i veća. Vijećnici HDZ-a su kod glasovanja bili suzdržani.

Na današnjoj sjednici usvojen je Program rada Gradskog vijeća za ovu godinu i donijeto više odluka koje se odnose na cijenu priključka na vodovod, parkiranje i komunalni doprinos. O tim ćemo odlukama naknadno pisati.

Franjo Kikić (SDP)

Dubravko Gubić (HDSSB)

Josip Vuković (SDP)

 

Related Post

Gradsko groblje

Autor - 05/02/2012 0
Planira se rekonstrukcija mrtvačnice i uređenje prostora za komemoracije   NOVA GRADIŠKA, 5. veljače 2012. – Za novogradiško gradsko groblje…