IAKO JE PRIMJERENO UREĐEN IMA PROSTORA ZA LJEPŠI GRAD

548 0

Problema ima poprilično i pokušavamo ih na razne načine riješiti. Međutim, uvijek je novac u pitanju. Sredstva komunalne naknade namijenjena su isključivo za tekuće održavanje iako smo išli i na manja investicijska ulaganja kroz formu održavanja – kaže Dušan Nogić, uposlenik u gradskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo

 

NOVA GRADIŠKA, 6. svibanj 2015. – Akcija „Zelena čistka“, koja se redovito održava u Novoj Gradiški, bila je još jedna prigoda da se građane upozori na činjenicu da, uz gradsku upravu i komunalne djelatnike, izgled i uređenost grada u znatnoj mjeri ovisi i o njima samima.

Iako je Nova Gradiška primjerenu uređen i uredan grad bila je to prigoda za kratak razgovor s Dušanom Nogićem, uposlenikom u gradskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i prostorno uređenje i voditeljem akcije „Zelena čistka“. Upitali smo ga što bi to trebalo učiniti po pitanju osnovne komunalne infrastrukture i hortikulture da bi se stanje još popravilo.

 

-Zadovoljan sam kako grad izgleda, ali problema ima u masi drugih stvari, a jedna je neadekvatno popločen sjeverni rub parka s čime nisam zadovoljan. To traži dodatna materijalna ulaganja, a Grad za sada nema sredstava. Takvih stvari ima poprilično u gradu i pokušavamo ih na razne načine riješiti. Međutim, uvijek je novac u pitanju. Sredstva komunalne naknade namijenjena su isključivo za tekuće održavanje, iako smo išli i na manja investicijska ulaganja kroz formu održavanja.

Problem je i istočna strana parkirališta u Ulici Miroslava Kraljevića gdje je nakon izgradnje došlo do deformacije samog opločenja. To se treba sanirat i riješiti. Nogostupi i prometnice zahtijevaju pojačana ulaganja. Radi se svake godine onoliko koliko se može. Nastojimo biti krajnje racionalni i utvrditi prioritete – kaže Nogić.

Jedan od većih investicijskih zahvata koji se ne godinama ne rješava je gradski park. Temelj je prostorne koncepcije Nove Gradiške od njenog osnivanja i urbanističke okosnice kao trga oko kojeg se grad širi. Natječaj za obnovu i rekonstrukciju parka, raspisan davne 1996. godine, neslavno je propao i od rekonstrukcije i obnove nije bilo ništa. Dodajmo da autori jednog od ponuđenih rješenja svoju ideju temelje na izgledu parka na prijelomu 19. i 20 stoljeća.

 

-Iako uredan gradski park traži ulaganja. Ne ulaže se jer nema novca. Treba urediti komunikacije, riješit pitanje odvodnje i električne energije. I po svom biološkom sastavu park zahtijeva obnovu jer se radi o raslinju starosti od oko 80 godina, koje je doživjelo svoj biološki maksimum. Treba ga zamijenit s novim drvnim strukturama.

Pojačano se radi na hortikulturi i obavlja sadnja. U kolodvorskoj ulici su umjesto starih, koji su bili opasnost za ljude i imovinu, posađeni novi kesteni.

Na istočnoj strani Gajeve ulice, koja do sada nije bila zasađena i ozelenjena, nakon izgradnje pješačke i biciklističke staze, posađena je crvena japanska šljiva.

Na pravoslavnom groblju sa sjeverne strane zasađena je nova živa ograda od graba na mjestu stare ograde koja je bila od tuje i koja se zbog bolesti osušila. Raznim raslinjem se popunjavaju i druge javne površine po gradu – kaže Dušan Nogić i dodaje da su uredne zelene površine rezultat pojačanog ulaganje pa se probijaju u proračunu planirana sredstva za tu namjernu, jer se kroz godišnji program rada teško mogu predvidjeti svi troškovi.

Related Post