ČIJALO U ADŽAMOVCIMA

1893 0

ADŽAMOVCI, 6. veljače 2016. – Zahvaljujući inicijativi Mjesnog odbora Adžamovci i njegovog predsjednika Željka Domazetovića, te potpori Općine Rešetari i načelnika Zlatka Age, sinoć je u Hrvatskom domu „ N. Š. Zrinski“ održano prvo

“Čijalo u Adžamovcima”. Svi koji su došli nisu požalili jer je program koji je pripremio KUD „Drežnik“ zajedno sa gostima iz Donjih Andrijevaca i tamošnjom podružnicom Sindikata umirovljenika Hrvatske plijenio pozornost posjetitelja gotovo dva sata.

 

Okupljene su pozdravili predsjednik MO Adžamovci Željko Domazetović, županijska vijećnica Ružica Vidaković i općinski načelnik Zlatko Aga, koji je otvorio ovu manifestaciju.

 

Zašto KUD “Drežnik” svrstavaju među najbolje organizirana kulturno-umjetnička društva potvrdio je raznovrstan program koji su izvele njegove dramska, folklorna, izvorna, muška i ženska pjevačka skupina. Svoj doprinos dale su i članice donjoandrijevačke podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske pjevajući pokladne pjesme.

 

Dramska sekcija KUD-a Drežnik igrokazom „Proševna“ koji su izveli početkom godine na Smotri pučkih igrokaza u Sikirevcima, gdje je Andrija Čakarić proglašen najboljim glumcem.

 

Druženje u Hrvatskom domu „ N. Š. Zrinski“, kako je najavljeno, bio je početak podsjećanja na tradiciju čijanja perja i čijala tijekom zimskih večeri na kojima su okupljale žene čijući perje, ali i muškarci. Bila je to prigoda za vesela druženja, razgovore i pjesmu, ali i udvaranja. Dakako, čijanje preja je bio i koristan posao bez kojeg ne bi bilo poznatih slavonskih jastuka i perina.

 

Pjesmom “Slavonija, Srijem i Baranja” koju su otpjevali svi sudionici završen je službeni dio ove manifestacije. Sudionici i mještani su se potom uz pjesmu i ples nastavili družiti.

Related Post

OPĆINA REŠETARI

Autor - 15/05/2014 0
REŠETARI, 15. svibnja 2014. – Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenoj u podovodu Dana općine 3. svibnja dodijeljena su općinska…