JUBILEJ DVD-a ŠTIVICA

1400 0

U subotu i nedjelju, 4. i 5. svibnja, uz dan svog nebeskog zaštitnika, sv Florijana, Dobrovoljno vatrogasno društvo Štivica svečano je proslavilo 80 godina djelovanja i kontinuiranog, uspješnog rada.

 

Program je počeo u subotu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Štivici, u znak sjećanja na sve umrle i poginule članove društva. Uslijedila je misa zadušnica u župnoj crkvi sv Marije Magdalene. Vlč Josip Vračarić, štivički župnik, blagoslovio je zatim novo vatrogasno kombi-vozilo . Uslijedilo je kratko predstavljanje povjesnice DVD-a, koju je društvo izdalo pod nazivom „80 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva“. Vodstvo društva predalo je zaslužnima zahvalnice i priznanja uz ovu veliku obljetnicu, a dodijeljena su i priznanja Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo.

Program je nastavljen u nedjelju, budnicom, dolaskom gostiju i predstavnika velikog broja vatrogasnih društava iz Zagrebačke, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije te postrojavanjem vatrogasnih društava, a prijavak je načelniku općine Staro Petrovo Selo, koja je bila pokrovitelj svečanosti, predao zapovjednik štivičkog DVD-a, Ivica Bajušić.

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne, u izvođenju Gradske glazbe iz Nove Gradiške, minutom šutnje odano je dužno poštovanje svim umrlim i poginulim štivičkim vatrogascima. Goste je zatim pozdravio Karlo Emanović, predsjednik DVD-a Štivica, zahvalio na dolasku i podršci društvu kroz protekle godine.

 

Uslijedilo je izvješće o najvažnijim aktivnostima društva kroz njegovih osam desetljeća, a zatim je nazočne pozdravio Ivan Turkalj, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, u sastavu koje je 8 vatrogasnih društava, a štivičko je, naglašeno je, uvijek među aktivnijima. Budući da štivičko DVD pripada „Društvu prijatelja“, koje čine vatrogasci Zakorenja, Ivandola i Štivice, uslijedili su pozdravi predstavnika ovih društava iz Požeško-slavonske županije. Štivičani dugo surađuju i s Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Kustošija i Botinec iz Zagreba, pa su izražene čestitke uz jubilej predstavnika društava iz Zagrebačke županije. Pozdravnim riječima i čestitkama pridružio se i Mijo Brlečić, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, a zatim i Milan Šulter, izaslanik predsjednika HVZ, Ante Sanadera, podpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije. Šulter je štivičkom DVD-u predao i plaketu HVZ, za uspješnih 80 godina rada i postojanja. Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije dodijelila je u povodu jubileja štivičkim vatrogascima dvije srebrne plamenice i spomenice vatrogascima za 30 godina rada u društvu.

Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je dvije zlatne medalje, a onda i priznanja „Veteran“ petorici veterana štivičkog DVD-a: Ivi Kausalu, Antunu Jakičiću, Mirku Feriću, Anti Jakičiću i Nikoli Trusiću. U ime nagrađenih, zahvalio je Antun Jakičić. Dodijeljeno je i posmrtno priznanje preminulom dugogodišnjem članu društva, Slavku Radeliću, koje će biti predano njegovoj obitelji.

Svečanost je nastavljena pokaznom vježbom i mimohodom vatrogasnih vozila kroz selo, a onda druženjem vatrogasaca.

 

Simpatično je što je društvo-slavljenik umjesto tradicionalnih lenti učinilo nešto drugo: izradili su ploču u koju su ugravirali slijedeće: Hrvatska vatrogasna zajednica, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije, Vatrogasna zajednica općine Staro Petrovo Selo, Tvrtka „Vatropromet“ iz Zagreba. Na ploči su ugravirana i imena 52 DVD-a koja su pomogla svečanost obljetnice.

 

Svečanost su, uz velik broj gostujućih vatrogasnih društava, pratili načelnik općine Staro Petrovo Selo, Željko Kočijašević, njegov zamjenik Zdravko Pleša i dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća, Stanko Mikić, zatim predstavnici VZO Staro Petrovo Selo, predstavnici VZ Brodsko-posavske županije, Nenad Radojčić, direkor trvtke „Vatropromet“ iz Zagreba, Mijo Brlečić, zamjenik predsjednika HVZ i Milan Šulter, podpredsjednik HVZ i predsjednik VZ Brodsko-posavske županije.

 

Poslije službenog dijela proslave, svečanom ozraju pridonijeli su članovi Muške pjevačke skupine KUD-a „Drežnik“ iz Drežnika, izvornim slavonskim pjesmama.

Related Post