KONCERT U ADVENTU

1908 0

NOVA GRADIŠKA, 2. prosinca 2013. – Radosni put tihog iščekivanja Božića – naziv je tradicionalnoga KONCERTA U ADVENTU kojim Osnovna glazbena škola Učilišta Relković započinje adventskom glazbom

ispunjeno vrijeme. I ovogodišnji 4. koncert održan je u prekrasnoj baroknoj crkvici Sv.Terezije Avilske u nedjelju 01.prosinca 2013. uz Dan našega Grada i blagdan Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Sve nazočne prije početka koncerta pozdravio je upravitelj Župe, mr.sc.Perica Matanović i najavio radost predbožićnog vremena koju u naša srca donosi glazba mladih talentiranih glazbenika i njihovih nastavnika. Adventskim i predbožićnim skladbama i napjevima predstavili su se učenici Erin Keleuva, Petra Solić, Matea Pauković, Nika Margetić, Borna Franić, Elizabet Arić, Ana Šapina, Vinka Logožar, Matko Vojnić, Luka Prpić, Leonora Barišić, David Lanusović, Matija Lasović, Gabrijela Mijatović, Karla Duvnjak, Karla Ivanetić, Filip Pavlinek, Luka Cindrić i prof. Vanja Markesina. Tradicionalne adventskI napjevi RADUJ SE GRADE NAZARET i VISOM LETEĆ u izvedbi pjevačkog zbora pod vodstvom prof. Helene Heler i korepeticiju prof. Silvije Muić Crljenković obradovale su sve posjetitelje i potaknuli ih da im se pridruže u predbožićnoj radosti.

 

Na kraju koncerta sve nazočne pozdravila je ravnateljica ustanove prof. Marija Karlovčan-Subić. Profesorica Subić zahvalila je svima koji su ove hladne zimske večeri došli podržati mlade glazbenike i koji su došli na još jedan izniman kulturni sadržaj kojemu je koncert prethodio: SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE “SVETI TRAG CRKVENE BAŠTINE” u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković, Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije i Udruge čuvara kulturne baštine “Tkanice” Nova Gradiška. Izložba, rekla je autorica izložbe profesorica Subić, po prvi puta u našem gradu, od njegova postanka do današnjih dana, pred naše sugrađane iznosi crkvene predmete i misno ruho iz bogate riznice Župe BZBDM sa željom da ga naši župljani vide , upoznaju i sačuvaju kao neprocijenjivu duhovnu i kulturnu vrijednost koju imamo.

 

Nazočne je pozdravio i Milan Rosić, predsjednik Udruge čuvara kulturne baštine “Tkanice”, čija želja je bila organizirati ovu vrijednu izložbu kao početak predstavljanja bogate riznice misnoga ruha i predmeta u našoj Župi jer, kao što je rekao upravitelj župe mr.sc. Perica Matanović “Liturgijska odjeća koju predstavljamo na ovoj izložbi duhovna je baština koju nam namriješe naši preci. Sve je ovo odraz duhovne vrijednosti jednoga doba. Vrijedne ruke naših baka i majki izradiše predivne dijelove liturgijske odjeće, ali i druge predmete za crkvenu uporabu. Samo duhovno izgrađene osobe mogu izraditi ove predivne predmete. Izgrađujmo se duhovno da bismo mogli izgrađivati druge i sačuvajmo vječne vrijednosti za buduće naraštaje…”

 

Radost vremena Došašća, radost zbog glazbe koja ga oplemenjuje i izložbe koja ga duhovno i umjetnički oplemenjuje, nije krila ni zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške mr.sc. Ljiljana Lukačević koja je svečano otvorila izložbu SVETI TRAG CRKVENE BAŠTINE koja će u crkvi Sv.Terezije Avilske biti otvorena do 6.siječnja 2014.

 

kvpoumar

Related Post

MEĐUNARODNI USPJEH

Autor - 30/04/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 30. travnja 2014. – Jedna od najznačajnijih svjetskih harmonikaških manifestacija i sigurno jedna od vodećih na europskoj razini…