MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

1108 0

Međunarodni dan nestalih osoba – Pomognite i vi u njihovu pronalaženju

 

Ujedinjeni narodi 30. kolovoza proglasili su Međunarodnim danom nestalih osoba. Tog se dana prisjećamo onih koji su nestali zbog sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a njihove sudbine i mjesta ukopa su nepoznati.

Policija u Republici Hrvatskoj trenutno traga za 2.525 osobe, dok se najveći broj (oko 70 posto) odnosi na osobe nestale uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata.

 

Tko su nestale osobe?

Nestala osoba je ona koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, kada s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno.

U Republici Hrvatskoj od 1991. godine prijavljeno je više od 21.000 nestanaka  osoba, a najstarija prijava datira iz 1961. godine.  Riječ je Justini Petje koja je posljednji put viđena 5. studenog 1961. u Zagrebu, a okolnosti njezina nestanka nisu poznate.

Traganje policije za nestalom osobom vremenski nije određeno. Mjere traganja provodit će  se sve dok postoji i najmanji trag, a mogu se obustaviti samo onda kad je nestala osoba pronađena živa ili mrtva, odnosno kad je nedvojbeno utvrđeno gdje se nalazi.

 

Zašto osobe nestaju?

Osobe nestalu iz niza razloga, a policija se u radu najčešće susreće sa slijedećim kategorijama nestanaka: bijeg ili udaljenje iz odgojne ustanove ili zdravstvene ustanove, odlazak od doma s ciljem izvršenja samoubojstva, zbog demencije ili drugog duševnog oboljenja, nesreće kod planinarenja, ronjenja, ribarenja, speleoloških pothvata, bijeg ili udaljenje iz roditeljskog doma, odlazak od doma s ciljem skitnje, nestanak osobe kao posljedica kaznenog djela i nestanci punoljetnih osoba koje dobrovoljno prekidaju veze s obitelji i cjelokupnim dotadašnjim životom (stvaraju „novi život“).

Prema dosadašnjem iskustvu policije gotova sva djeca čiji nestanak se prijavi u kratkom vremenu se vrate ili ih policija pronađe.

Od 28. rujna 2011., kada smo pokrenuli Nacionalnu evidenciju nestalih osoba (NENO) do 29. kolovoza ove godine, objavili smo profile 585 osoba (M – 350, Ž – 235). U istom razdoblju pronađeno je 474 osoba (M – 274, Ž – 200). Ako govorimo o dobi nestalih osoba, najviše je prijavljenih nestanaka u dobi od 19 do 65 godina  – 277. Na drugom su mjestu maloljetnici od 14 do 18 godina 249 osoba, a na zadnjem osobe starije od 65 godina, njih 41.

 

Uključite se i vi u potragu za nestalim osobama

Pomognite na ovaj dan tako da pročitate ove upute i informacije, sa stečenim znanjem ćete sutra nekome možda pomoći. Pogledajte profile u NENO-i jer možda ste nekoga vidjeli ili imate informacije o njemu. Sve podatke možete nam dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@nestali.hr.

Ako poznate nekoga kome je netko nestao, pružite mu potporu. Emotivna podrška i potpora članovima obitelji i prijateljima važna je i nužno potrebna.

Obitelj i prijatelji u traganju za nestalom osobom policiji su uvijek vrlo koristan partner. Naime, oni najbolje poznaju karakter i osobine nestale osobe, njene navike, obrasce ponašanja i moguće reakcije te su takvi podaci za policiju dragocjeni.

Obitelj, prijatelji, ali i lokalna zajednica mogu se uključiti u distribuciju letaka odnosno plakata s fotografijom i opisom nestale osobe, ali vrlo često i kod mjera traganja na otvorenom prostoru kad je potrebno angažirati veći broj ljudskih potencijala u pretrazi većeg ili nepristupačnog terena.

Dok god u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba imamo veliki broj nestalih osoba, ovaj dan obilježit ćemo kao i do sada, radno jer nam se to činilo najprimjerenije.

 

I  zapamtite: Ne morate čekati 24 sata da biste prijavili nečiji nestanak.

Related Post

isprika

Autor - 24/06/2010 0
ISPRIKA SVIM POSJETITELJIMA STRANICE ZBOG NEDOSTATKA NOVIH SADRŽAJA U SRIJEDU 23.06. I ČETVRTAK 24.06.2010.  ZBOG PRESELJENJA STRANICE NA NOVI SERVER. …