MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

1521 0

NOVA GRADIŠKA, 1. listipad 2012. – U organizaciji Udruge za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „POZITIVA“ danas je u velikoj gradskoj vijećnici prigodnim programom „SUSRET TRI GENERACIJE“

obilježen Međunarodni dan starijih osoba.

 

Upriličena je izložba dječjih likovnih radova „Oko čela sijeda kosa, naočale na vrh nosa“, te malo literarno sijelo „Stih za njih“ i prezentacija pod nazivom „Za osmijeh starijih osoba“.

U programu su sudjelovali učenici gradskih osnovnih škola Ljudevita Gaja i „Mato Lovrak“ te OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci u pratnji mama, tata, baka i djedova.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška u suradnji sa osnovnim školama „Ljudevit Gaj“ i „Mato Lovrak“ u izlogu bivše NAME postavilo je izložbu učeničkih radova na temu „Bake i Dide“. Druženje starijih sugrađana i mladeži , predavanje dr. Dragoljuba Kocića na temu života u trećoj dobi te priredba po nazivom „Pjesma, ples i glazba“ održanu su u prostoru bivše NAME.

 

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

 

U Hrvatskoj je više od 15 posto stanovništva starije od 65 godina. Prosječna dob odlaska u mirovinu je ispod 60 godina, a u Europi je 62 godine. Prosječni hrvatski umirovljenik radio je samo 29 godina, a mirovinu koriste u prosjeku 19 godina, muškarci 17 a žene 21 godinu.

Related Post

Autor - 09/01/2018 0
SLAVONSKI BROD 8. siječnja 2018. – Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije oglasila se priopćenjem   u svezi akcije…

SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE

Autor - 21/02/2014 0
Veoma značajnim za budući rad Ogranka MH Miroslav Prpić smatra uključivanje mladih i novogradiških intelektualaca NOVA GRADIŠKA, 21. veljače 2014.…