MRTVAC SUDIONIK U SPORU MEĐUNARODNE TRGOVINE

1414 0

NOVA GRADIŠKA, 31. srpanj 2013. – Mljekara Staro Petrovo Selo našla se na popisu tvrtki iz Hrvatske kojima je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH do daljnjega uvelo zabranu uvoza proizvoda na bosanskohercegovačko tržište sve dok ne ispune standarde proizvodnje Europske unije.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da je odluka o zabrani uvoza određenih proizvoda iz Hrvatske nastupila kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU. U spomenutom ministarstvu tvrde kako od hrvatskih tvrtki treba tražiti da ispune sve uvjete EU pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

Bilo bi dobro da je to istina, bar što se tiče petrovoselske mljekare, jer bi značilo da nekada najstarija ljekara u Hrvatskoj nije gospodarski pokojnik, kao što je. Mljekara više ne muze ni jednu kravu. Saga o njenim kupnjama i preprodajama, vlasnicima, prosvjedima kooperanata i štrajkovima, spašavanju i propadanju završila je na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu 10. travnja ove godine kada je Krešimir Jurin iz Zagreba u stečajnom postupku za 760.000 kuna kupio sve ono što je od mljekare ostalo. Što će s imovinom još nije obznanio.

Proizvodnja u Mljekari Staro Petrovo Selo prekinuta je 2010. godine. Kakvu takvu proizvodnju do srpnja održavale u Križevačke mljkare koje su mljekaru u stečaju imale u zakupu s namjerom da ju i kupe. Na novom natječaju za zakup, do konačne prodaje, dobila je novoosnovana Poljoprivredna zadruga Seljačka sloga. Ponudila je deset tisuća i jednu kunu, dok je Križevačka mljekara ponudila dvostruko manje, pet tisuća kuna. Zadrugu je sa tridesetak kooperanata osnovao Dragutin Dukić, poznati vođa seljačkih prosvjeda. Proizvodnja u mljekari je prekinuta, a da PZ Seljačka sloga, koja nije imala podršku većine kooperanata, novu proizvodnju nije ni pokrenula.

Related Post

ELDA NOVA GRADIŠKA

Autor - 11/09/2014 0
Elda će u Novoj Gradiški u projekt još jednog proizvodnog pogona utrošiti 18 milijuna kuna NOVA GRADIŠKA, 11. rujan 2014.…