Na hospitalizaciji u brodskoj bolnici nalazi se 9 osoba, od kojih su tri pozitivne

420 0

Utvrđeno je žarište odakle je potekla zaraza osoba iz zdravstvenog sustava koje su u samoizolaciji
Autor Franjo Samardžić

SLAVONSKI BROD, 5.  travnja  2020. – Ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice, dr. Josip Samardžić  kazao je danas da  je uz nove dvije osobe pozitivne na koronavirus  ukupan broj zaraženih na području Brodsko-posavske županije ukupno 13.

Trenutno se u brodskoj Bolnici na hospitalizaciji nalazi 9 osoba, od čega su tri pozitivne, a za 6 se još čekaju nalazi. Od tri pozitivne osobe, dvije imaju kliničku sliku koja zahtjeva nadzor ordinarijusa, dok jedna ima blaže simptome bolesti, a njihovo stanje redovito se prati.

Jedna pozitivna osoba  je zdravstveni djelatnik koji je bio u kontaktu sa od prije zaraženom osobom. Učinjeni su dodatni epidemiološki izvidi unutar Bolnice te je određeni broj liječnika, medicinskih sestara i spremačica u samoizolaciji. Jučer je promptno reagirano i uzeti su “brisevi” medicinskih djelatnika, a svi su se pokazali – negativnima te se dalje postupa prema epidemiološkim preporukama.

Sustav i dalje nesmetano funkcionira, no pošto se radi o ključnom mjestu u Bolnici i medicinskim djelatnicima koji se bave koronografijom i trenutno su u izolaciji, pacijenti koji zahtijevaju ovu vrstu pretrage upućuju se slijedećih deset do petnaest dana u Osijek, dok se ne omogući da sustav ponovno bude u funkciji  24 sata – kaže dr. Josip Samardžić i dodaje da su  jučer 2 pacijenta bila  u COVID2 zgradi u koju dolaze suspektni pacijenti na koronavirus i njihovi nalazi  su  negativni.

Dr. Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kazao je da je jučer i tijekom današnjeg jutra pristiglo ukupno 75 nalaza, te su, osim  2 pozitivna i jednog za kojeg se nalaz čeka, svi ostali  nalazi bili  negativni.  Kada je riječ o oboljelim pacijentima, oni su bili u kontaktu s osobama kojima je već od ranije potvrđena bolest COVID-19.

Ono što veseli u ovome trenutku je činjenica da su svi nalazi medicinskih djelatnika koji su urađeni jučer bili negativni.  Kada je riječ o pacijentima koji su eventualno bili izloženi zarazi, njih se kontaktira i preporučuje im se mjera samoizolacije. Dio njih već je i testiran, a nalazi su također negativni. Sve osobe koje su u pristigle iz inozemstva i nalaze se u samoizolaciji jer mogu naknadno razviti simptome bolesti.

Dr. Cvitković apelira na građane, s obzirom na lijepo vrijeme, da se pridržavaju mjera socijalnog distanciranja.

 

Related Post