NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA 2018. – gledajmo domaće 😊

861 0

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA, projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom  publikom, ove godine doživljava svoje peto izdanje – ove jeseni ovaj besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u subotu, 6. listopada, u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država.  Ulaz na sva događanja je besplatan.

Peto izdanje manifestacije “Noć hrvatskog filma i novih medija” održava se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novog Gradiški, Dubrovniku (iznimno 5.10.), ali i na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč), a u jednoj će filmskoj noći, od 18 sati sve do 2 ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova.

Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Upravo zbog toga, ulaz na sve projekcije  potpuno je besplatan!

Ova manifestacija U Novoj Gradiški se  odvija u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković i Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija.

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović.

 

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE MATIJA ANTUN RELKOVIĆ

18,00

ANIMIRANI FILM0VI

KRILA ZA KROKODILA / Ivana Guljašević / 4’40’’ / 2018.

PROFESOR BALTHAZAR  – 3. EPIZODA : HORACIJEV USPON I PAD / Zlatko Grgić, Boris Kolar, Ante Zaninović / 09’10” / 1967.

BIJELA VRANA / Miran Miošić / 9ʹ / 2018.

18,30

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM ZA DJECU: SINJI GALEB / Branko Bauer / 91’ / 1953.

20,00

DOKUMENTARNI  FILMOVI

DUŠAN VUKOTIĆ – HRVATSKI OSKAROVAC / Silvije Petranović /  55’ / 2011.

LIGA DŽENTLEMENA / Silvio Mirošničenko / 60′ /  2016.

22,00

KRATKI IGRANI FILM: PRESA / Bogdan Žižić / 20’ / 1981.

22,30

DOKUMENTARNI FILM

BOUREK – SLIKA KAO FILM U JEDNOM KADRU / Zoran Pezo / 45′ / 2016.

SPALJENO SUNCE / Petar Krelja /  51′ / 2001.

DODIR STOPALA, DODIR RUKE / Ivona Biočić Mandić / 20′ / 2009.

 

NOVA GRADIŠKA

Iz filmskog programa u Novoj Gradiški izdvajamo dokumentarni film „Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac“, Novogradiščanina Silvija Petranovića iz 2011. godine., a ljubitelji dokumentaraca imat će priliku pogledati i odličan dokumentarni film o jednom od najpoznatijih filmskih kritičara i boema, Vladimiru Vukoviću, „Liga džentlemena“ Silvija Mirošničenka iz 2016. Film predstavlja važnu epizodu u povijesti hrvatskog filma.

U igranom programu ističe se kratki film „Presa“ autora Bogdana Žižića iz 1981., koji je osvojio glavnu nagradu u Oberhausenu, Grand Prix Sofia te Specijalnu nagradu Tampere.

Iz sjajnog dokumentarnog programa izdvajamo još film „Bourek – slika  redatelja  Zorana  Peze  kao  film  u  jednom  kadru“, iscrpni portret Zlatka Boureka, zatim „Spaljeno sunce“ Petra Krelje o poznatoj Kožarićevoj ambijentalnoj skulpturi Prizemljeno sunce, te audiodokumentarni film „Dodir stopala, dodir ruke“ autorice Ivone Biočić Mandić o nastanku taktilnih skulptura-tapiserija u tvornici za izradu tepiha i tapiserija ”Regeneracija d.d.” u Zaboku. Film je redateljski  koncipiran za integriranu percepciju slijepih, videćih osoba i videćih osoba s povezom preko očiju.

Related Post