NOVOGRADIŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE OBILJEŽIO 25. OBLJETNICU OBNOVLJENOG RADA

1582 0

NOVA GRADIŠKA, 2. lipnja 2016. – Matica Hrvatska, najstarija je hrvatska kulturna ustanova, koja promiče hrvatsku kulturu, čuva, njeguje i otkriva nam ljepotu i razvoj hrvatskoga jezika i svega što je duboko ukorijenjeno

u nacionalno biće i identitet našega naroda. Doprinos njezinu poslanju u proteklih 25. godina dao je i novogradiški Ogranak u čijoj povijesti je zabilježeno i 142. godine od prvoga zapisanog podatka o osnivanju.

 

Novogradiški Ogranak Matice hrvatske 1. je lipnja obilježio 25. obljetnicu obnovljenoga rada. Okupljenima u Gradskoj vijećnici, predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova, kulturnih institucija grada, predstavnicima braniteljskih i udruga civilnoga društva, među kojima su bili i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić te župnik vlč. Perica Matanović, dobrodošlicu je poželio prof. Josip Ostić, predsjednik novogradiške Matice te pozvao na minutu šutnje za preminule članove Matice i poginule hrvatske branitelje.

Ukratko se osvrnuo na značenje Matice Hrvatske i njezin dugi rad (174. godine), koji je tijekom povijesti bio zabranjivan,  u stvaranjem slobodne i neovisne RH obnovljen.

Ukratko o radu Ogranka MH u Novoj Gradiški

O obnavljanju Ogranka u Novoj Gradiški, prof. Ostić, među ostalim je istaknuo: ” U svibnju 1990. počela su prva okupljanja članova MH nakon gotovo dva desetljeća zabrane rada. Inicijativni odbor je godinu dana pripremao obnoviteljsku skupštinu prikupljajući članstvo u suradnji sa Sredšnjicom u Zagrebu. Obnoviteljska skupština Ogranka MH održana je 1. lipnja 1991. godine u dobro popunjenoj dvorani POU “M. A. Relković”. Uz nazočnost gostiju iz Zagreba, Stjepana Sučića, Zvonimira Komarice, Stipe Jukića, Stijepe Miovića Kočana, Mladena Šikića i Stjepana Medunića te predstavnika Ogranka iz Našica, Požege i Garešnice izabran je Upravni odbor od 17 članova. Za predsjednicu Ogranka izabrana je prof. Dragica Vidmar, za zamjenika Mihovil Rukavina, za tajnicu prof. Nada Peleh-Serenčeš, a za rizničarku Dubravka Župančić. Članovi prvog Upravnog odbora bili su: Željko Bušić, Marijan Dosegović, Stjepan Đanić, Vesna Kolić-Klikić, Stjepan Kovačević, Zvonko Kraljić, Mato Ordanić, Josip Ostić, Vlado Plavac, Ivica Renka, Gordana Slobodnjak, Vlasta Szabo i Marija Štefanac. Nakon obnoviteljske, održano je do danas devet izbornih, tri izvještajne i jedna izvanredna godišnja Skupština na kojoj su u skladu s pravilima izvršene organizacijske promjene i usklađivanje s pravilima MH. U tom razdoblju od velikog Upravnog odbora ostalo nas je danas samo četvero aktivnih. Spomenut ću kako smo u tom razdoblju osvježili članstvo s preko 40 novih vrijednih članova-radnika pa ove godine prvi puta imamo dva zastupnika na godišnjoj Skupštini MH, a također ove godine pristupnice je potpisalo 15 učenika novogradiške Gimnazije (Vlatka Klarić, Matej Španić, Luka Đaković, Gabrijela Dubac, Adrian Gubić,Sanja Stroleni,Minela Babić, Maja Bušić,Tihana Pereković,Alen Matković, Mark David Vidović, Lovro Zoričić, Lucija Matijašević, Filip Begić i Helena Matković).

U ovih 25. godina Ogranak MH u NG organizirao je po Programu rada mnogobrojna predavanja, predstavljanja knjiga, izložbe, tribine, koncerte, obilježavanja obljetnica i znanstvene skupove na kojima je sudjelovalo preko 180 eminentnih predavača, glazbenika i gostiju.

Posebno smo redoviti u obilježavanju Dana hrvatskoga jezika i Mjeseca hrvatske knjige te darivanju knjigama u izdanju MH najboljih učenika naših škola, do sada smo nagradili njih više od 260, kao i redovitim izdavanjem Godišnjaka koji je već postao svojevrsni udžbenik kulturne baštine. U 15 brojeva Godišnjaka objavili smo više od 200 različitih tema iz svih područja kulture i znanosti te preko 300 literarnih i likovnih priloga naših suradnika. Uz to smo izdali i još 8 knjiga, tri u sunakladništvu i 5 samostalno te zavičajni kalendar. Uključeni smo i u promicanje zavičajne i hrvatske kulturne baštine kroz suradnju sa srodnim udrugama, braniteljskim udrugama, školama, rkt. župama, biskupijama i Ograncima iz Hrvatske i inozemstva. Još u vrijeme Domovinskog rata pomogli smo obnavljanje rada HPD “Graničar” i osnivanje HKUU “Trenk”, kontinuirano pomažemo u afirmaciji zavičajnih umjetnika, a posebno mladih. Sudjelujemo, kao nositelj programa, u konzervatorskim radovima obnove kapele Svih Svetih iz 13. st. na groblju u Novoj Gradiški”, rekao je prof. Ostić.

Grad je uvijek podržavao rad i novogradiške Matice, a tako će biti i nadalje. Potvrdila je to Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika, pozdravljajući okupljene na ovoj svečanosti: “Čestitam vam 25. obljetnicu vašeg aktivnog rada i djelovanja u Novoj Gradiški. Želim da se taj rad i dalje nastavi, želim vam i dalje dobru suradnju s Gradom, kakvu ste imali i do sada. Grad će vas podržavati i podupirati na vašem putu. Želim vam da i nadalje ustrajno nastavite promovirati našu hrvatsku kulturu i naš hrvatski jezik”.

Hrvatski književnik Stijepo Miović Kočan, član Matice Hrvatske ,sudjelovao je u obnoviteljskom radu novogradiškoga Ogranka. Prisjećajući se toga 1. lipnja 1991. još uvijek ratne godine, istaknuo nam je u razgovoru kako je taj događaj u to vrijeme bio iznimno važan: “Mnoga dobra očekivanja su tada bila. Svi smo nekako bili sigurni da će odcjepljenje od bivše države uspjeti, da će se hrvatska država, ne samo osnovati, nego da će i saživjeti, da ćemo svi doživjeti nekakvu bolju budućnost, koja je u onom sustavu stalno obećavana, ali ne i ostvarena. Međutim, kao što znate, mnoga naša očekivanja nisu se baš ostvarila, ali sloboda i demokracija ipak jest. I evo danas, 25. godina poslije prisjećamo se toga vremena s ponosom i s novom nadom”, rekao nam je u razgovoru, među ostalim, Stijepo Miović Kočan.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice obnovljenoga rada novogradiške Matice oplemenili su nastupom Hrvatsko pjevačko društvo “Graničar” i Hrvatska pjevačka skupina “Slavča” te gimnazijalac Bruno Bošković interpretacijom govora “Mila Domovina”, Eugena Kumičića.


Related Post