OŠ “ANTE STARČEVIĆ” REŠETARI

1850 0

REŠETARI, 12. travnja 2014. – Jučer, 11.4.2014. ravnatelj Osnovne škole Ante Starčevića Rešetari Tihomir Batalo i učitelj tehničke kulture Marijan Vuković prilili su u ime škole Povelju,

najviše priznanje Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2013. godinu. Povelja je školi dodijeljena za višegodišnje domaćinstvo županijskih natjecanja mladih tehničara, 45 godina osnutka Kluba mladih tehničara i neprekidnog rada škole na području tehničkih aktivnosti.

Nagrada im je na svečanom dijelu Skupštine HZTK u Zagrebu uručio predsjednik HZTK prof. dr. sc. Ante Markotić.

Skupštini su bili nazočni i članovi iz BPŽ; mr. sc. Ante Nikolaš predsjednik ZTK BPŽ i predstavnik ZTK NG Zvonko Bošnjak.

 

NAŠOJ ŠKOLI DODIJELJNA POVELJA HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE

Novinarska skupina škole

 

Ovih dana primili smo radosnu vijest da je naša škola nagrađena najvišim priznanjem Hrvatske zajednice tehničke kulture, Poveljom za 2013. godinu.

 

Nagrada nam je dodijeljena povodom 45 godina osnutka Kluba mladih tehničara u školi, a za doprinos razvoju i promicanju tehničke kulture i informatike kao i za uspješnu višegodišnju organizaciju županijskih natjecanja mladih tehničara.

Postoje brojni razlozi zašto je upravo našoj školi dodijeljena Povelja za 2013. godinu. Jedan je od razloga razvoj i promicanje tehničke kulture i informatike kroz redovnu nastavu, izvannastavne aktivnosti i izvanškolske aktivnosti tehničkoga područja te uspješna višegodišnja organizacija županijskih natjecanja mladih tehničara.

Nadalje, Klub mladih tehničara osnovan je u školi 1968., a školu je tada pohađalo oko 400 učenika. Škola i mjesto Rešetari na prostorima bivše države bili su nadaleko poznati baš po bavljenju tehničkim aktivnostima i rezultatima koje su postizali njezini učenici. Više od 600 učenika naše škole sudjelovalo je na tadašnjim Republičkim smotrama narodne tehnike, a 12 puta su nas predstavljali na Saveznim smotrama (Sarajevo, Niš, Vršac, Priština, Velenje, Radovljica, Pula itd.). Pedagozi tehničke kulture u to vrijeme bili su Duško Batalo i Slavko Podgornjak. Cijeli svoj radni vijek posvetili su učenicima i mladima okupljajući ih i baveći se tehničkim aktivnostima.

 

Školu iz toga vremena krasi preko 30 najviših priznanja tehnike Slavonije i Baranje, Hrvatske i bivše države. Tu je i ono najvrjednije – iz 1983. godine kada je Klub mladih tehničara škole dobio Nagradu narodne tehnike Hrvatske.

Za svoj pedagoški rad Duško Batalo 1991. dobio je Nagradu narodne tehnike Hrvatske, a 1998. nagradu Ivan Filipović.

Od vremena osamostaljenja RH u našoj je školi i dalje stručno zastupljena nastava tehničke kulture, a veliki doprinos razvoju i prenošenju tehničkoga obrazovanja na učenike dali su dosadašnji učitelji Damir Falica, Marijana Škvorc te sadašnji učitelj Marijan Vuković.

Škola je od tada sudjelovala na svih 19 županijskih natjecanja mladih tehničara BPŽ, a zadnjih 16 godina je suorganizator i domaćin istih. Na tim natjecanjima ravnatelji škole Duško Batalo (od 1988. do 2003.) i Tihomir Batalo (od 2004. do danas), ujedno i pedagozi tehničke kulture, redovito su predsjednici županijskih povjerenstava.

Na sam dan natjecanja u školi je „praznik“ tehnike i svi su učitelji i djelatnici škole na raspolaganju natjecateljima, mentorima i članovima povjerenstava te redovito dobivaju pohvale za uzornu organizaciju.

Koliko je to složeno natjecanje, govori činjenica da je škola ukupno samo na županijskim natjecanjima bila domaćin za oko 1400 učenika iz 29 osnovnih i 4 srednje škole BPŽ sa svojim mentorima.

Sa županijskih natjecanja 16 je učenika naše škole sudjelovalo na 12 državnih natjecanja, a najbolje-plasirani zauzimali su 4., 5. i 6. mjesto. Područja tehnike u kojima posebno imamo dobre rezultate su graditeljstvo, elektronika i elektrotehnika.

Danas su učenici uključeni u izvannastavne aktivnost KMT-a i rade u sljedećim sekcijama: modelarstvo, graditeljstvo, strojarske konstrukcije, elektronika, elektrotehnika i web dizajn. Mnogi učenici naše škole upisuju tehničke srednje škole, nastavljaju školovanje na tehničkim fakultetima i tehnika im postaje životni poziv.

 

Osim samoga natjecanja škola je mnogo napravila na planu popularizacije znanosti, tehnike i informatike organizacijom zanimljivih popratnih sadržaja kao što su: skokovi padobranaca, preleti aviona, izložbe automobila, motora, old-timera, prezentacije opreme MUP-a za nadzor i kontrolu brzine, lan party, izložbe fotografija itd., sve uz suradnju sa ZTK BPŽ, ZTK Nova Gradiška, Upravnim odjelom za obrazovanje, šport i kulturu BPŽ, DPTK te organizacijama i udrugama tehničke kulture.

Škola se 2002./2003. šk. god. kao jedna od triju škola iz BPŽ uključila u Eksperimentalni program tehničke kulture i na taj je način dala doprinos razvoju tehničke kulture.

Dolaskom ravnatelja Tihomira Batala škola pojačano radi na uvođenju suvremenih nastavnih sredstava i pomagala u nastavni proces. Škola 2006. godine postaje prva i jedina škola na zapadnom dijelu BPŽ koja je licencirala informatičku učionicu za polaganje ECDL ispita te od toga vremena do danas Europsku računalnu diplomu steklo je oko 190 učitelja i profesora iz 16 škola sa širega novogradiškog područja. Do sada je održano 150 ispitnih rokova, položeno je oko 1150 ispita koje je provodio ovlašteni ECDL ispitivačravnatelj škole, a 67% djelatnika naše škole posjeduje ECDL diplomu.

 

U 2013. godini najbolji učenici sa školskoga natjecanja plasirali su se na Županijsko natjecanje mladih tehničara u sljedećim područjima: prometna tehnika, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije, elektronika i robotika.

Domaćini Županijskog natjecanja mladih tehničara bili smo 16 puta, a natjecanje u 2013. održano je 8. ožujka. Sudjelovalo je 95 učenika iz 24 osnovne škole u dvjema kategorijama i dvanaest područja tehnike. Imenovano je 8 članova provedbenoga povjerenstva i 28 članova prosudbenih povjerenstava, na čelu kojih je bio ravnatelj škole.

Osnovnu školu Ante Starčevića predstavljala su četiri učenika u području obrada materijala, strojarske konstrukcije, elektronika i elektrotehnika. Naš najbolje plasirani učenik bio je Matej Majetić koji je u području elektrotehnike zauzeo 2. mjesto, a mentor mu je bio učitelj Marijan Vuković. Kao popratnu aktivnost u cilju popularizacije tehničke kulture, 2013. godine smo uz članove Auto moto centra Nova Gradiška organizirali predavanje i prezentaciju na temu Prometna preventiva. U dvorani škole bila je postavljena izložba fotografija članova ZTK Nova Gradiška i učenika naše škole. Natjecanje je bilo medijski popraćeno putem reportaža na SBTV, Radio NG te tiskanih medija Posavska Hrvatska i NG novine.

Učenici naše škole sudjelovali su 7. prosinca 2013., kao i na svim dosad održanim „Danima tehničke kulture“ u organizaciji ZTK Nova Gradiška, za što smo dobili Zahvalnicu. Izložili smo radove iz modelarstva, graditeljstva, elektronike, elektrotehnike, te fotografije sa održanih županijskih natjecanja mladih tehničara.

U informatičkoj učionici i dalje se održavaju ECDL ispiti, stručna usavršavanja učitelja, kao i izborna nastava Informatike u koju su uključeni svi učenici predmetne nastave.

Skupina učenika uključenih u izvannastavne aktivnosti školskog web dizajna, knjižničara i novinara zabilježila je sve brojne aktivnosti u školi i oko nje u novom broju školskog lista Trag.

Brojne aktivnosti škole na području tehničke kulture zabilježene su u monografiji „20 godina Zajednice tehničke kulture BPŽ“, Slavonski Brod, 2013. (str. 105. – 107.).

 

Novinarska skupina škole

 

Related Post

PETA JESEN U BRĐANIMA

Autor - 23/09/2013 0
BRĐANI, 23. rujan 2013. – Svi koji su jučer došli u Brđane nisu se pokajali. Imali su priliku uživati u…

OPĆINA ZA PRIMJER

Autor - 18/10/2016 0
REŠETARI, 18. listopad 2016. – Izgradnja kanalizacije jedan je od značajnih projekata koji se trenutno realizira u Općini Rešetari. Kada…