OBILJEŽENA 200. OBLJETNICA ROĐENJA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA

1522 0

NOVA GRADIŠKA, 6. studeni 2015. – Grad Nova Gradiška priključio se ove godine brojnim skupovima i manifestacijama u Hrvatskoj kojima se obilježava 200. obljetnice rođenja i 110. obljetnica smrti biskupa

Josipa Jurja Strossmayera (Osijek, 4. veljače 1.815. – Đakovo, 8. travnja 1905.)

 

U dvorani  Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ danas je održana svečana akademija, a potom je  u  Strissmayerovoj ulici,  ispred zgrade vojarne, otkrivena njegova spomen bista. Kako je istaknuo prof. dr. sc. Stanislav Marijanović, danas je za Novu Gradišku bio povijesni dan.

-Čast mi je danas u ime Grada i Gradskog vijeća, svojih zamjenika, župne zajednice  i građana Nove Gradiške  pozdraviti sve vas dragi prijatelji na svečanoj akademiji kojom želimo obilježiti  200. obljetnicu rođenja i 110. obljetnicu smrti  biskupa  Josipa Jurja Strossmayera, jednog od najpoznatijih Hrvata u svijetu, ideologa, političara, neustrašivog narodnog tribuna, inicijatora i pokrovitelja najznačajnijih nacionalnih kulturno-povijesnih   i značajnih projekata u modernoj  hrvatskoj povijesti. Sve svoje  umne i fizičke sposobnosti ugradio je u blagostanje i napredak svog naroda.

U duhu njegovog gesla „Prosvjetom k  slobodi“ nastavljamo i mi u Novoj Gradiški gradeći budućnost kroz obrazovanje mladih.  Zahvaljujući  Medicinskom fakultetu  Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer iz Osijeka prvi korak učinjen je otvaranjem sveučilišnog preddiplomskog studija Sestrinstva, čime je naš grad postao i sveučilišni grad, a time i biskup Strossmayer   stanovnik grada Nove Gradiške. Na to smo izuzetno ponosni – kazao je  gradonačelnik Željko Bigović, pozdravljajući okupljene  u dvorani Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“.

O Josipu Jurju Strossmayeru, hrvatskom biskupu poznatom po europeizmu   i jednoj od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća govorili su  msgr.  Marin Srakić, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup i prof. dr. sc. Stanislav Marijanović.

Istaknuli su da biskup Strossmayer zauzima jedno od najčasnijih mjesta među  hrvatskim velikanima jer je  svoje umne i fizičke sposobnosti, baveći se širokim spektrom interesa, ugradio u blagostanje i napredak svoga naroda.

Bio je  biskup i apostol mira, teolog i političar,  dobrotvor i pisac,  a kao  kulturni djelatnik i utemeljitelj središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija. Bio je sjajan govornik, a kao politički mislilac zalagao se za razumijevanje i suradnju među ljudima i narodima.

Bistu, rad akademskog kipara Marijana Šusca, otkrili   su gradonačelnik Željko Bigović i docent dr. sc. Zoran Jukić, voditelj sveučilišnog preddiplomskog studija Sestrinstva u Novoj Gradiški.

-Nakon akademije,  iscrpnog i svestranog opisa života i rada Josipa Jurja Strossmayera, jedino mogu reći da smo se ovdje okupili ne da se hvalimo pred našim gostima  već da nastavimo rad, da nastavimo oganj prosvjetiteljstva, znanja i domoljublja koje je propovijedao Josip Juraj Strossmayer.

S ovom spomen bistom ćemo uljepšat naš grad kao što smo to napravili prošle godine spomen bistom Stjepanu Radiću. Zahvaljujem se  Gradu Novoj Gradiški, Brodsko-posavskoj županiji, Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera o Osijeku koji su podržali podizanje ove spomen  biste – kazao je  dr. sc. Zoran Jukić.

-Ovo je doista povijesni dana za Novu Gradišku. Otkrivanjem ove biste čuvamo nauk našeg biskupa Josipa Jurja Strossmayera, koje  je bio, ne samo biskup i teolog, već i osnivač Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i drugih institucija. Njegova ostavština nije samo materijalna nego je i  duhovna i moralna. Onog trenutka kada ga je  ban Jelačić ustoličio za biskupa izrekao je „Sve za vjeru i  domovinu“ i s tom izrekom trebamo živjeti i danas – kazao je župan Danijel Marušić.

Related Post

22. OBLJETNICA AKCIJE „ŠIRINCI“

Autor - 04/01/2014 0
ŠIRINCI/REŠETARI, 4. siječanj 2013. – Danas je u Širincima i Rešetarima obilježena 22. obljetnica oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Širinci“. Kod spomen…

“Ja volim vrtić”

Autor - 18/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 13. siječanj 2012 Dječji vrtić Nova Gradiška sudionik je Pampersovog humanitarnog dobrovoljnog projekta „Ja volim vrtić“. Svojim glasom…

GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO

Autor - 03/03/2014 0
Većina korisnika gradskih prostora su državne institucije. Vlada RH je uvela PDV-e pa neka ga onda i plati – kazao…