OBNOVIMO I OČUVAJMO NARODNU BAŠTINU – DJEVOJAČKE FRIZURE NOVOGRADIŠKOG KRAJA

1325 0

OKUČANI, 28. kolovoza 2010. – KUD „Tkanica“ i Okučanci već su devet godina domaćini brojnim kultrno-umjetničkim društvima i folklornim skupinama na manifestaciji pod nazivom „Obnovimo baštinu“. Manifestacija doslovno govori koliko su narodna baština i tradicija ukorijenjeni u svijest naroda i njegov opstanak. Toliko da ih ni rat nije mogao izbrisati. U

Okučanima se okupljaju društva i skupine, bolje rečeno ljudi, koji su u ratnom vihoru prognani iz svojih domova i ostali bez materijalne baštine o kojoj pišem, ponajprije narodnih nošnji. U Okučanima se u dva dana, koliko se održava ova manifestacija, svira, pjeva i igra, ali i pokazuju atraktivne narodne nošnje, koje danas samo rijetke žene znaju napraviti. Frizure koje nose folklorašice sastavni su dio narodne baštine, koja se danas pokazuje na folklornim i sličnim manifestacijama, često neprimjetan. Nekada su frizure bile itekako značajan dio života djevojčica, djevojaka i žena.

Zrinka Grgić, predsjednica KUD-a „Tkanica“, ove je godine u Okučane na stručni skup koji se održava na temu „Obnovimo i očuvajmo narodnu baštinu“ pozvala Milana Rosića, stručnog koreografa koji je značajan dio svog života posvetio folkloru i svemu onome što je uz folklor vezano, od tradicijskih običaja do frizura koje su se nekada nosile. Izrada etno frizura upravo je i bila tema ovogodišnjeg stručnog skupa.  

Posavina

 

Uz pomoć Ljiljane Pekić iz Batrine i mladih djevojaka Valentine Vlaović, Marije Akmačić i Helene Renka okupljenim predsjednicima i voditeljima društava predstavio je frizure novogradiške Posavine i mjesta Orubica i Davor, Paurije i sela u brdskom dijelu novogradiškog kraja, koje su jednostavnije za napraviti i nemaju puno ukrasa. Frizura, koja se negdje zove coklanje, a negdje kuštranje, a nosile su ih mlade djevojke pred udaju u selima istočno od Nove Gradiške je puno zahtijevnija za napraviti. Izradila ju je Ljiljana Pekić. Govoreći o tim frizurama Milan Rosić je slikovito govorio o životu u vremenu kada je frizura koje su nosile djevojke govorila o njihovoj dobi i životnim prekretnicama, kao što je udaja.  

Paurija

 

– Da bi se napravila jedna frizura, kao što je kuštranje, treba znanja, vremena i strpljenja, kaže Ljiljana Pekić i dodaje da je trebalo ustati u tri sata i napraviti frizure djevojkama iz KUD-a „Školadija“ prije odlaska u Đakovo na „Đakovačke vezove“. Danas malo tko zna praviti takve frizure iako su, nazovimo to tehnikama, lakše za napraviti jer se ne mora upotrebljavati svinjska mast ili pivo.  

Kuštranje

 

Related Post

DUGOVJEČNI BIĆANIĆI

Autor - 16/08/2016 0
STARO PETROVO SELO – Bilo je razloga za slavlje na Veliku Gospu u obitelji Ivana Bićanića u Starom Petrovom Selu.…

KAKO BITI USPJEŠAN

Autor - 07/01/2014 0
RAZGOVOR S MIRELOM GLAVAŠ VLASNICOM KNJIGOVODSTVENOG TIMA „KONTOAR“ I OBRTA ZA USLUGE I PROIZVODNJU „MAG“