Odlazak u mirovinu jednog od najvećih ‘Barakuda’ u povijesti: Prisjećamo se njegovih 14 medalja s Hrvatskom

351 0

Foto: Shutterstock

 

Anđelo Šetka, jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportaša u povijesti, kao i splitskih, trijumfalno je zaključio svoju bogatu karijeru osvajanjem naslova hrvatskog prvaka sa splitskim Jadranom u nedavnom finalu protiv dubrovačkog Juga. Iako je rijetko koja kladionica prognozirala slavlje Jadrana, to se dogodilo i to prvi put u povijesti hrvatske vaterpolske lige. Šetka je kao kapetan predvodio Splićane do povijesnog uspjeha koji će se svrstati bok uz bok s osvojenim naslovima europskog prvaka 1992. i 1993. godine.

Da je ranije dobivao prilike, približio bi se Bušlji i Jokoviću

S 37 godina, ovaj Splićanin odlučio je objesiti “kapicu o klin”. Još je 2006. godine debitirao za hrvatsku reprezentaciju s kojom je osvojio 14 medalja što ga svrstava na šesto mjesto najtrofejnijih “Barakuda” (ispred su Bušlje, Joković, Pavić, Sukno i Buljubašić). Iako je svoj potencijal pokazivao u prvim godinama svoje seniorske karijere, pravu priliku nije dobivao kod Ratka Rudića. Tek malo prije Rudićevog odlaska s klupe Hrvatske stigao je do prvog odličja – i to zlatnog! Bilo je to u lipnju 2012., mjesec dana prije Olimpijskih igara u Londonu, a igrala se Svjetska liga u Kazahstanu. Da je Šetka ranije dobivao priliku i bio pozivan na velika natjecanja, ne sumnjamo da bi se približio vodećem dvojcu – Andro Bušlje rekorder je s 22 osvojena odličja pod kapicom Hrvatske, dok Maro Joković ima dvije manje.

Pod vodstvom Ivice Tucka postao je neizostavna karika “Barakuda”. U godini 2013. uzeo je dvije medalje – svjetsku broncu u Barceloni i mediteransko zlato u Mersinu. Sve do odigravanja posljednje utakmice za Hrvatsku, 2019., Šetka nije imao godinu, a da nije osvojio barem jedno odličje s “Barakudama”. U Rio de Janeiru 2016. uzeo je olimpijsko srebro, svoju jedinu olimpijsku medalju, a godinu dana kasnije postigao je i najveći uspjeh u reprezentativnoj karijeri – svjetsko zlato u Budimpešti! U srpnju 2019. okitio se medaljom po posljednji put u reprezentativnoj karijeri. Oko vrata je zasjala svjetska bronca u Južnoj Koreji.

Seniorska karijera Anđela Šetke započela je još 2000., kada je imao samo 15 godina. Pogađate u kojem klubu. Jasno, u splitskom Jadranu kojemu je 23 godine kasnije donio povijesni prvi naslov hrvatskog prvaka. Pored brojnih medalja u kapici “Barakuda”, ostvarivao je zapažene rezultate i na klupskom planu. Osvojio je ukupno tri hrvatska prvenstva i četiri hrvatska kupa, tri bivše Jadranske lige (danas Premier liga) te trofeje u Crnoj Gori, od kojih se ističe naslov europskog prvaka u momčadi Primorca iz Kotora 2009. godine. Sve u svemu, karijera koju bi mnogi sportaši i izvan svijeta vaterpola poželjeli.

’30 godina sam na tom bazenu’

U razgovoru s Deanom Bauerom iz Sportskih novosti, Anđelo je opisao posljednjih šest godina igračke karijere koje je proveo u Jadranu: “Ovo mi je bila šesta godina od mojeg povratka u Jadran. Vratio sam se u trenutku kada sam bio svjetski prvak, godinu prije olimpijski viceprvak. Vratio sam se u jedan projekt kojeg je puno ljudi započelo, iznijelo. Stvarno, šest dugačkih godina. Bilo je i sretnih trenutaka i frustracija, međutim kako sam rekao, da sam crtao ne znam bi li mogao nacrtati petu utakmicu, pun Poljud, montažne tribine pred kojima sam ja kapetan i gdje ja dižem pehar i gdje se meni ostvaruju neki dječački snovi. Ja i dan-danas pamtim utakmicu kada je POŠK osvojio naslov prvaka Hrvatske (1998.). To su tako ti neki trenuci u životu sportaša koji mogu biti samo ispunjenje sna i meni se eto, hvala Bogu, ispunilo. Karijera koja je trajala dugo. Ovo mi je bila 22. sezona, 30 godina sam već na tom bazenu. Ovo je onda valjda i nagrada za sav taj trud, rad i zalaganje.”

U razdoblju od 2007. do 2022. godine, tijekom kojega je hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila osam zlata, Šetka je bio dio ekipa koje su ugrabile četiri zlatne medalje. Ovaj Splićanin ostat će dio neizbrisive povijesti hrvatskog vaterpola.

14 medalja Anđela Šetke za Hrvatsku

 • ZLATO – Svjetska liga 2012. (Almati)
 • ZLATO – Mediteranske igre 2013. (Mersin)
 • ZLATO – Svjetsko prvenstvo 2017. (Budimpešta)
 • ZLATO – Europski kup 2018. (Rijeka)
 • SREBRO – Svjetska liga 2015. (Bergamo)
 • SREBRO – Svjetsko prvenstvo 2015. (Kazanj)
 • SREBRO – Olimpijske igre 2016. (Rio de Janeiro)
 • SREBRO – Svjetska liga 2019. (Beograd)
 • SREBRO – Europski kup 2019. (Zagreb)
 • BRONCA – Svjetsko prvenstvo 2013. (Barcelona)
 • BRONCA – Svjetski kup 2014. (Almati)
 • BRONCA – Svjetska liga 2017. (Ruza)
 • BRONCA – Europsko prvenstvo 2018. (Barcelona)
 • BRONCA – Svjetsko prvenstvo 2019. (Gwangju)

 

Related Post