ODRŽANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

1097 0

NOVA GRADIŠKA, 3. studeni 2016. – Današnja sjednica Gradskog vijeća počela je pod predsjedanjem prim. doc. dr. sc. Zorana Jukića po ustaljenom redu, aktualnim satom. Za vijećničkom govornicom u sat i pol,

koliko je trajao aktualni sat, izredali su se gotovo svi vijećnici pa je gradonačelnik Vinko Grgić morao odgovarati na brojna pitanja počevši od pitanja Davorina Slišurića (HDZ) koga je zanimala budućnost zgrade bivše vojarne i što Grad poduzima da ju od države dobije u vlasništvo, te sudbina DING-a i stanje u kome se nalazi.

Grad je, kako se moglo čuti od gradonačelnika, poduzeo niz mjera da dobije vojarnu i sada se čeka odgovor i očitovanje institucije nadležne za državnu imovinu. Što se pak DING-a tiče rade se analize poslovanje koje bi se uskoro trebale naći na raspravi pred gradskim vijećnicima.

Odgovarajući Marijanu Radiću (SDP) gradonačelnik je kazao kako se ide u modernizaciju Kvaternikove ulice, a da će se u Ulici Zrinskih u dijelu gdje je dozvoljeno parkiranje bez naknade postavljanjem prometnog znaka onemogućiti parkiranje kamiona i šlepera, na što je Radić upozorio kazavši kako oni zauzimaju parkirališna mjesta i uništavaju ih.

Ivan Curić (HDZ) je upozorio na loš javni prijevoz na relaciji Nova Gradiška – Slavonski Brod i zatražio da grad nešto poduzme kako bi Novogradiščani koji u Slavonski Brod idu liječniku, raditi ili u školu mogli lakše putovati. Gradonačelnik Vinko Grgić je kazao da se sa Hrvatskim željeznicama pregovara o mogućnostima povoljnijeg prijevoza željeznicom. Istog vijećnika je zanimao i rad Socijalne samoposluge i mogućnost da se ona bolje opskrbi raznim proizvodima. Socijalna samoposluga, odgovorio je gradonačelnik, dobit će novu prostor u zgradi iza Muzeja i Općinskog suda, a u proračunu za narednu godinu će se planirati sredstva za sufinanciranje rada Socijalne kuhinje u iznosu od dvije do dvije i pol tisuće kuna mjesečno, a sa trgovačkim lancima se traži mogućnost da doniraju prehrambene proizvode.

Slobodan Radivojević (SDP)je, uz konstataciju da učenici Gimnazije svaki dan na tjelesni odgoj moraju ići do Društvenog doma, što smatra rizičnim za njihovo zdravlje jer na ulicu izlaze uznojeni. Zatražio je da se nešto poduzme i za Gimnaziju izgradi dvorana za tjelesni odgoj. Gradonačelnik Vinko Grgić je odgovorio da se radi o godinama prisutnom problemu, te da je interes i cilj Grada, ravnateljice Gimnazije i Županije da se dvorana što prije izgradi.

Dario Marenić (nezavisni vijećnik) zanimale su pojedinosti oko osnivanje tvrtke Centar za kompetencija za napredno inženjerstvo: razlozi osnivanja, tko su članovi Nadzornog odbora, a zanimalo ga je što je to Zajednica prijavitelja za projekte, tko su te tvrtke, tko ih je odabrao i po kojim kriterijima. Marenića je zanimalo i imenovanje novog Nadzornog odbora u Industrijskom parku, tko su njegovi članovi i kakve oni imaju razvojne vizije i kompetencije.

-Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi i promjeni razmišljanja vezano za Industrijski park.

Govorim o promjeni svjetonazora i zato smo osnivali Centar kompetencija koji u ovom trenutku broji preko 10 tvrtki koje su zainteresirane za ulazak u taj posao, a vrata su otvorena za druge tvrtke koje se žele baviti vrhunskim sofisticiranim i istraživačkim poslovima i uložiti sredstva. U našem gradu možemo očekivati velik broj stručnih i obrazovanih ljudi – kazao je, uz ostalo, u odgovoru gradonačelnik i dodao da će, kako je i tražio vijećnik Marenić, dobiti pismeni odgovor.

Odgovarajući na pitanje Borislava Vidošića gradonačelnik je kazao kako će i ove godine na istoj lokaciji biti klizalište, te da je sve spremo za izgradnju teniskih igrališta uz naselju Slavča.

Željko Bigović (Nezavisna lista) je imao primjedbe na iznose s kojima su plaćeni Let 3 i Psihomodopop jer su oni, kako je kazao, za manje novca nastupali u Požegi i Starcima i dodao da se radi o novcu poreznih obveznika i da treba s njim odgovorno raspolagati.

Imao je primjedbu i na iznos za koji je Grad kupio razglas i upitao tko se s njime služi. Bigović se osvrnuo ina raspodjelu novaca medijima i kazao da je on omalovažavajući i ponižavajući za medije iz Nove Gradiške, koji uredno prate sva događanja u našem gradu i dobiju siću za razliku od SB- plusa koji nikada nije bio na nekom našem događanju u Novoj Gradiški.

Zanimale su ga i promjene u Nadzornim odborima u gradskim tvrtkama i kazao da je trebalo Gradskom vijeću o tome dati informaciju.

-Što se tiče raspodjele novca za događanja na Ljetnoj pozornici, na kojoj smo imali najmanje 20 ili 30 događanja, događanja na Novogradiškom glazbenom ljetu, a imali smo snimanje emisije Lijepom našom i druga događanja mogu reći da se za sve to skupa potrošilo manje novca nego što ste Vi potrošili prošle godine za tri dana Novogradiškog glazbenog ljeta. To je pravilno gospodarenje novcem – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić, osvrnuo se na dotacije medijima i dodao da mu je izvor za dodijeljene dotacije bila Bigovićeva odluka od prije tri godine koja je identična njegovoj.

-Nadzorni odbori – ne skrivamo ništa i ne vidim zašto bi skrivali. Uzeli smo kompetentne ljude za ta mjesta. Imena su objavljena na gradskoj web stranici – kazao je gradonačelnik Grgić.

Polemika između gradonačelnika Grgića i gradskog vijećnika Bigovića nije time bila završena uz opasku predsjednika Gradskog vijeća dr. Zorana Jukića da se radi o pitanjima koja izlaze izvan okvira aktualnog sata.

Franjo Kikić je zatražio od gradonačelnika informaciju o izgradnji tvornice biodisela i posjeti Novoj Gradiški izaslanstva američkog veleposlanstva i ministra američke savezne države Nevade.

Gradonačelnik je izrazio optimizam glede razgovora koji se vode s kanadskim investicijskim fondom za izgradnju tvornice bio dizela te govorio o aktivnostima koje su se organizirale s poljoprivrednicima novogradiškog kraja kako bi im se prezentirao projekt i ponudio profitabilan posao u proizvodnji uljane repice. Što se tiče posjeta američke delegacije ona će u Novu Gradišku doći, kazao je gradonačelnik, kako bi se vidjele mogućnosti gospodarske suradnje.

Boris Lovrić (Nezavisna lista) upozorio je na prekomjerne brzine kojima se prometuje na novogradiškim ulicama, posebno Frankopanskoj, i zatražio da se postave usporivači prometa. Zatražio je da se onemogući parkiranje u Relkovićevoj ulici kod Policijske postaje. Da su ti prometni problemi uočeni potvrdio je gradonačelnik kazavši kako se traže rješenje, dijelom i s Županijskom upravom za ceste u ulicama koje su u njihovoj nadležnosti.

Milan Mateša (SDP) je upozorio na neuređenu površinu uz DI „Stjepan Sekulić“ i zatražio da se ona uredi, te ukazao na potrebu uređenja prometnica u naselju Mala. Odgovarajući, gradonačelnik je kazao da su već poduzete mjere da se uredi prostor kod DI „Sekulić“, a da je Mala već u programu rekonstrukcije.

Ernestinu Straga-Šašić zanimalo je zašto sve udruge u gradu nisu dobile potporu iz gradskog proračuna te zašto ove godine PS „Slavča“ neće organizirati u povodu Dana grada koncert „Na te mislim“. Odgovorila joj je Mihaela Đeraj, pročelnica gradskog odsjeka za društvene djelatnosti, kazavši da su potporu dobile sve udruge koje su se javile na natječaj, a samo pet nije jer se nisu javile, a među njima je i PS „Slavča“ kojoj je predloženo da organizira koncert u povodu Dana grada, a da će Grad snositi troškove dvorane i hrane za sudionike, što nije prihvaćeno.

Vijećnička pitanja zaključili su Ljepša Rakas-Vujčić (SDP) i Vlatko Grainer (Hrvatski laburisti) koji su pitali što se događa s energetskom obnovom zgrada u gradskom vlasništvu, besplatnom internetu i energetskoj obnovi Blok centra na Cvjetnom trgu, a Grainer je upozorio i na neprimjereno odlaganje smeća u kontejnere na Cvjetnom trgu koje dovoze građani iz drugih dijelova grada.

-U tijeku je postupak za energetsku obnovu Doma kulture i zgrade dječjeg vrtića na Urijama, gradske službe daju stručnu potporu stanarima za energetsku obnovu Blok centra, a što se tiče odlaganja smeća u kontejnera na Cvjetnom trgu problem će se riješiti postavljanjem adekvatne rasvjete -odgovorio je gradonačelnik.

Related Post

POMOR RIBE U ADŽAMOVKI

Autor - 15/09/2011 0
ADŽAMOVCI / BRĐANI 15. rujan 2011. – Bjelke, babuške, cvergli i somovi danas doslovno dišu na škrge u Adžamovki uz malo…

PUMA PROGRAM

Autor - 13/03/2012 0
SLAVONSKI BROD, 13. ožujak 2012. – Župan brodsko-posavski Danijel Marušić i zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić potpisali su danas…