OPGRANAK HRVATSKE KATOLIČKE UDRUGE MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA NOVA GRADIŠKA

1413 0

NOVA GRADIŠKA, 12. veljače 2016. – I ove je godine 11. veljače na poseban način proslavljen u novogradiškoj bolnici. U organizaciji Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Požeške biskupije,

Ogranka NG i župe upriličena je posjeta bolesnicima, omogućen sakrament ispovjedi na svim bolničkim odjelima.

 

Spomenutoj udruzi pridružila se, kao i uvijek i Hrvatska liga protiv raka „dr. Zorislav Slović“ Podružnica NG. Posebnu su radost bolesnicima podarili učenici novogradiške Gimnazije, članovi Zajednice sv. Vinka Paulskog  sa svojim voditeljem, vjeroučiteljem, vlč. Rokom Ivanovićem, novogradiškim kapelanom. Uz lijepe riječi i želje za brzim ozdravljenjem djeca su bolesnicima darovala i voće, kao što su to učinili i svi koji su ih posjetili, a među njima su još bili i članovi mladeži novogradiškog HDZ-a te udruga žena „Katarina Zrinski“.

 

U bolničkoj kapelici Uzvišenja svetog Križa misu je predslavio vlč. Perica Matanović župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, duhovnik  novogradiškog ogranka Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara i voditelj bolničkog pastorala u NG.

 

Proslava ovogodišnjeg blagdana Gospe Lurdske u Novoj Gradiški povezana je, prema preporuci požeškoga biskupa, kako je istaknuo župnik vlč. Perica Matanović, sa spomen danom Blaženog Alojzija Stepinca, koji se poklopio s Pepelnicom i početkom korizme, jer je upravo blaženik posebno štovao Bezgrješnu, Blaženu Djevicu Mariju. Podsjećajući na neke blaženikove propovijedi, trodnevnice i procesije koje je vodio istaknuo je i propovijed 31. svibnja 1938. kada je, među ostalim i tada rekao: „Narod naš neće propasti dok bude imao vjeru u Majku Božju. Neka i ova svečanost potvrdi vjeru u njezinu  pomoć. Njezin zagovor neka vas štiti i molite da hrvatski narod bude Božji i Marijin“. Velečasni Matanović dodao je i slijedeće: „Sada kada živimo u demokraciji, mi kršćani trebamo biti sol zemlje i prisutnost nepodmitljivog poštenja i nepopustljive zauzetosti za pravdu, za poštivanje ljudskih prava, za časno vršenje dužnosti u svim zvanjima. Kršćani su svijetu, svojim kršćanskim pozivom i poslanjem, kvasac dobra i prisutnost Kraljevstva Božjeg. Kršćanin nije kršćanin samo kad je u crkvi i kod oltara. On je svjedok Božjeg svijeta svuda, u svako vrijeme, u svakoj civilizaciji. To je njegov apostolat. Mora biti zaista prepoznatljiv kao čovjek zasluženog poštovanja, povjerenja i dostojanstva. Kršćanin treba biti čovjek koji čini pravicu, milosrđe ljubi i smjerno s Kristom kroz život hodi. Najbolji čuvar naše vjere u Boga je ispravna savjest i to je najbolja poruka. Ne bojmo se stoga uložiti život za mir i pravdu jer znamo da je Gospodin s nama na našemu putu. Neka svijet vidi i prepozna Isusove vjerne učenike, koji ljubavlju i dobrotom privlače Kristu, suncu istine i pravde, dobra i nade“, rekao je, među ostalim, u propovijedi vlč. Perica Matanović. Na kraju misnog slavlja podijelio je bolesničko pomazanje za zdravlje duše i tijela.

O važnosti i ciljevima djelovanja novogradiškog ogranka Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara, a djeluju već 13 godina, predsjednica Nada Valentić je istaknula: „Jer ako smo svi dobre volje svima će nam biti bolje. U tom nam pomaže i naša vjera i vode one Isusove riječi da u svakome vidimo njega, dakle i u bolesniku. Mi se trudimo  na različite načine da to postignemo. Možda ne onoliko koliko bismo željeli zbog opsega posla kojega obavljamo, ali doista nastojimo“. Zahvalila je na razumijevanju i suradnji upravi bolnice, članovima Udruge, kao i svim sestrama na odjelima koje im nesebično pomažu. Također je zahvalila i moliteljicama krunice u bolničkoj kapelici prije svake mise.

 

Što se tiče mladih, članova Zajednice sv. Vinka u novogradiškoj Gimnaziji jedna od aktivnih članica je i Ana Posavčević, učenica 4. razreda. Zajednica se bavi humanitarnim djelovanjem za pomoć učenicima slabijeg imovnog stanja, ali i duhovnošću, koja im, prema njezinim riječima, uvelike pomaže ostati na pravom putu u današnjem vremenu punom zamki. U zajednici djeluje 20-30 članova, a kako nam je rekla, odlučila se biti članicom ove Zajednice na poticaj voditelja, vjeroučitelja vlč. Roka Ivanovića, koji je, prema njezinim riječima, svojom otvorenošću i iskrenim pristupom privukao mnogo mladih. „Puno radosti nam je svima donio i ovaj posjet bolesnicima, jer smo im uz voće, darovali osmjeh, lijepe riječi i svojom mladošću, vjerujem, olakšali barem taj jedan dan u bolnici“, rekla nam je Ana Posavčević.

 

Related Post