OTVARA SE LJETNA POZORNICA

2791 0

NOVA GRADIŠKA, 17. svibanj 2013. – Posljednja promidžbena aktivnost kandidata za gradonačelnika Vinka Grgića, večeras je otvaranje Ljetne pozornice, od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća,

kada je uređen „stari zatvor“ i ljetna pozornica, kultno okupljalište mladih. Postupno je prostor devastiran, a sredinom osamdesetih godina prestaje to biti i u njemu se događaju samo aktivnosti vezane za rad tadašnje Narodne tehnike. Nitko nije vodio računa o tom prostoru pa su iz krovišta izrasla prava stabla.

-Moja je generacija upravo je ušla u četrdesete, svi smo odrastali u jednom, možda mirnijem i sigurnijem okruženju. Slobodno vrijeme smo popunjavali sportom ili izlascima u grad. Danas je situacija bitno drugačija, sportom se bavi sve manje mladih ljudi, a izlasci su svedeni na nekoliko kafića. Ništa se drugo mladima ne nudi. Sjeti9mo se društvenog života na ljetnoj pozornici, odnosno starom zatvoru. Nekoć je bila središte okupljanja gdje su se mladi izražavali kroz tehničku kulturu, fotografiju ili glazbu. Itekako se sjećam dobrih koncerata, dobrog druženja, mladenačkog sazrijevanja i svega onoga što nas je privlačilo u taj prostor koji je u posljednjih petnaestak godina u potpunosti uništen.

Odlučili smo to promijeniti. Udružili snage, sredstva i kroz donacije naših sugrađana, podršku lokalne vlasti, udruge Prevencija, državne fondacije i prije svega dobru volju svih nas, vratili ljetnoj pozornici njen stari sjaj. Ponosan sam i neizmjerno sretan što mogu najaviti njeno otvaranje ovoga petka kada ćemo okupiti mlade i omogućiti im da ponovno imaju mjesto okupljanja i djelovanja kroz razne udruge građana.

U samo petnaest dana jednom kultnom mjestu vratili smo stari sjaj. Uspjeli smo pokazati kako radimo i kako mislimo raditi za dobrobit našeg grada. Dok se mnogi natječu da u petnaest dana polijepe što više plakata, provezu što više krugova po gradu automobilom s razglasom, mi smo odradili konkretan projekt i u kratkom vremenu uspjeli ga realizirati. Ne sami, već u suradnji s udrugama, građanima i tvrtkama donatorima. To je smisao, inicirati projekt, obuhvatiti što više interesnih skupina i realizirati ga u korist svih stanovnika našeg grada.

Tako mislimo djelovat, pogotovo kada bude riječ o gospodarskim planovima koji donose nova zapošljavanja, privlače investitore i osiguravaju egzistenciju -kazao je Vinko Grgić na središnjem skupu SDP-a održanom u Domu kulture.

Projekt su realizirali Udruga „PREVENCIJA“ i Vinko Grgić koji je kao arhitekta, donirao je projektni nacrt, ali i uspio pribaviti sponzore za realizaciju dijela projekta. Udruga „PREVENCIJA“ je u partnerstvu s Gradom Nova Gradiška prijavila projekt Društveni centar za mlade na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja ga je i prihvatila.

 

Podsjetimo starije Novogradiščane, danas očeve i majke, možda bake i djedove današnjih generacija mladih Novogradiščana, da je od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća „stari zatvor“ bio kultno mjesto mladih Novogradiščana u kome su se okupljali, družili, zabavljali i kreativno djelovali.

Tada, u okviru Centra za društvene djelatnosti omladine, osim što su na ljetnoj pozornici nastupali brojni pop i rock sastavi i održavale se disco večeri, „stari zatvor“ je bio utočište za brojne kreativce. Od Foto cekcije, kasnije u sastavu Omladinskog kluba tehnike do Općinske konferencije narodne tehnike, Kluba pjesnika i Kluba studenata Nove Gradiške. Iz tog je prostora potekla inicijativa za osnivanje Stolnoteniskog kluba, spašavao se rukometni klub „Slavonka“, koji je tih godina gotovo prestao djelovati, a inicirano je osnivanje Kluba mladih istraživača. Radio je atelje s trojicom mladića nadarenih za likovnu umjetnost. Sva su trojica danas poznati akademski slikari. Iz redova Omladinskog kluba tehnike izrasli su danas poznati stručnjaci u raznim oblastima, a iz kluba pjesnika danas neki poznati novogradiški pjesnici.

Related Post

POZIV NOVOGRADIŠČANIMA

Autor - 05/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Dana 8.5.2016. (nedjelja) Novu Gradišku posjetiti će Utrka mira (PeaceRun). Utrka mira važna je svjetska manifestacija koja…