OTVORENO PISMO SINDIKATA PREDSJEDNICI: Obećali ste, a plaće 60 radnika Đure Đakovića nije dobilo!

1551 0

SLAVONSKI BROD, 17. prosinac 2019. – Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata Socijalna pravda uputio je danas otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimiru Severu i sredstvima priopćavanja, zbog neisplate plaća radnicima u grupaciji Đure Đakovića, koje je predsjednica obećala na predizbornom skupu u Slavonskom Brodu. Traže od predsjednice da se založi kod predsjednika Vlade Republike Hrvatske, osigura 3.5 milijuna kuna i plaće za listopad i studeni isplate prije božićnih blagdana.

-Poštovana Predsjednice,

Vaše obraćanje tijekom predizbornog skupa održanog 14. prosinca u Slavonskom Brodu pratili smo s osobitom pažnjom, a jednako pažljivo i vašu izjavu novinarima nakon prethodno navedenog skupa, posebno dio koji se odnosi na grupaciju Đuro Đaković u kojem ste između ostalog izjavili: “… još 60 radnika plaće će dobiti u ponedjeljak.”
Upoznajemo vas da nažalost tih 60 radnika (društva kćeri Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d.) plaće u ponedjeljak nije dobilo, neće ih dobiti niti danas, niti je poznato kada će ih dobiti i hoće li ih uopće dobiti. Podsjećamo kako se radi, ne o plaćama za mjesec studeni, nego još o plaćama za mjesec listopad ove godine koje su do kraja prošlog tjedna isplaćene svim radnicama i radnicima četiriju ostalih društava grupacije Đuro Đaković, čime smo naravno zadovoljni te da je najavljeno kako će radnicima tih četiriju društava prije božićnih blagdana biti isplaćene ne samo plaće i za mjesec studeni nego i božićnice i darovi za djecu, čime smo naravno jednako tako zadovoljni.

No, postavljamo ne dvojimo opravdano pitanje čime je to šezdeset radnica i radnika društva Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d.‘zaslužilo‘ takav tretman – da budu u nepovoljnijem položaju, manje vrijedni i diskriminirani, time i njihove obitelji u odnosu na radnice i radnike ostalih četiriju društava grupacije Đuro Đaković, čime smo i nezadovoljni i ogorčeni.

Ističemo apsurd da se medu četiri društva grupacije Đuro Daković čijim su radnicama i radnicima isplaćene plaće za mjesec listopad i čijim će radnicama i radnicima biti isplaćene i plaće za mjesec studeni i božićnice i darovi za djecu nalazi i društvo Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., koje istovremeno društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. duguje 3.5 milijuna kuna, što je iznos dovoljan da se šezdeset radnica i radnika istog isplati šest plaća te kojem istovremeno društvo Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. plaća račune za potrošene energente (električna energija plin) u dva proizvodna prostora (hale) koje društvo Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., odlukom Uprave društva matice Đuro Đaković Grupa d.d. koristi za svoje potrebe. Ističemo i da, istovremeno s neisplatom plaća i prethodno navedenim apsurdom, ostatak ostataka Uprave društva matice Đuro Đaković Grupa d.d.- obilno zaslužne za devastiranje grupacije Đuro Đaković radnicama i radnicima društva Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. nudi otkaze ugovora o radu sa, kako ju naziva, ‘stimulativnom otpremninom‘ (10 posto na kolektivnim ugovorom utvrđene).

Poštovana Predsjednice,
cijeneći Vašu zauzetost drugim brojnim obvezama, uvjerenja da razumijevate ozbiljnost problema i stanja u kojem se nalazi šezdeset radnica i radnika društva Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. i njihove obitelji, najljepše Vas molimo da se žurno i snažno založite kod predsjednika Vlade Republike Hrvatske da i tim radnicama i radnicima budu isplaćene plaće za mjesece listopad i studeni, božićnice i darovi za djecu i to prije božićnih blagdana, jednako kao i radnicama i radnicima ostalih četiriju društava grupacije Đuro Đaković – navodi se u priopćenju koje je potpisao Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata Socijalna pravda.

Related Post

Autor - 18/12/2018 0
I ove godine obilježavamo najkraći dan u godini  Maratonom kratkometražnog filma, manifestacijom kojom se na najkraći dan u godini (21.…