PITKA VODA – Regionalni vodovod zapadnog dijela Županije

1475 0

REŠETARI, 26. siječnja 2010. – Sastanak predstavnika Hrvatskih voda i dožupana Davora Vlaovića s načelnicima deset općina zapadnog dijela Županije, predstavnicima Grada Nova Gradiška i Komunalnog poduzeća «Slavča», nije dao odgovor na pitanje kada će se napokon ustrojiti komunalna tvrtka koja će upravljati regionalnim vodovodom i gdje će joj biti sjedište. Nesuglasice oko sjedišta komunalne tvrtke ugrožavaju realizaciju prijekta vrijednog 100 milijuna kuna. Prepreka realizaciji izgradnje vodovoda je i nepristupanje sporazumu Grada Nova Gradiška i Općine Dragalić, jer koči njegovu realizaciju na području zapadnih općina i dovodi u pitanje cjelokupni projekt koji se financira izuzetno povoljnim kreditnom Svjetske banke.

Intervencija Vlade RH

 – Treba prevladati sadašnju situaciju i realizirati projekt u planiranim rokovima. Pripremili smo aneks ugovora o suradnji koji trebaju potpisati Grad Nova Gradiška i Općina Dragalić. Doći ćemo u punom sastavu, sa odvjetnikom i financijskim stručnjakom, koji će saslušati vaše stavove ugraditi ih u ugovor. Za nas ovaj problem može biti završen u vrlo kratkom postupku. Trebamo samo vaš poziv. Ukoliko ne nađemo rješenje problem ćemo morati rješavati na višoj razini jer je ovo projekt Vlade RH, koja je preuzela obvezu da prije pristupanja EU na ovom području podigne postotak stanovništva koji je priključen na vodovodni sustav – kazao je Dinko Polić, predstavnik HV.

 Upitan vodovod Okučani – Stara Gradiška

– Da bi se uspješno realizirao projekt, Regionalni vodovod Davor-Nova Gradiška treba do 2012. godine riješiti problem tvrtke koja će s njime upravljati i kojoj moraju pristupiti Grad Nova Gradiška, Općina Dragalić i Komunalno poduzeće «Slavča». Iako smo spremni raspisati natječaj za izgradnju tri kilometra cjevovoda od Okučana prema Staroj Gradiški problem je što su građevinske dozvole izdane na «Slavču» i bez nje ne možemo raspisati natječaj. Zato bi ona trebala pravo provedbe investicije prenijeti na Regionalni vodovod – dodao je Polić.  

Nikad više tako povoljno

 Projekt zapadnog vodovoda BPŽ vrijedan 100 milijuna kuna se realizira sredstvima Svjetske banke u iznosu od 95 posto, a 5 posto su sredstva Hrvatskih voda. Od ukupnog iznosa kredita RH vraća 67 posto, HV 25, a jedinice lokalne samouprave 8 posto. Deset općina i Grad Nova Gradiška vraćali bi 8 milijuna glavnice sa kamatom (ukupno do 13 milijuna kuna) u narednih 10 godina počevši od 2012. godine. Po procjeni to bi iznosilo oko 1,2 milijuna kuna godišnje ili oko 120.000 kuna po jedinici lokalne samouprave. Kako je istaknuo Dinko Polić ovako povoljnih sredstava više nikada neće biti jer u slučaju korištenja sredstava iz EU fondova 30 posto sredstava moraju osigurati jedinice lokalne samouprave. Moramo biti mudri i pametni i iskoristiti sredstva- kazao je na kraju sastanka dožupan Davor Vlaović.

 

Related Post