PLETERNICA

2290 0

Kao i svake godine na kraju devetnice Gospi od suza, pleterničko brdo žarilo se 31. kolovoza od svijeća, vrućih molitava i raspjevanih hodočasnika. Desetci tisuća vjernika iz Hrvatske i inozemstva, a najviše s područja naše, Požeške biskupije,

slilo zadnje večeri kolovoza na završetak tradicionalne devetnice, koja je počela 23. kolovoza, pod motom ovogodišnjih marijanskih hodočašća naše biskupije, „Blažena Ti što povjerova“. Pod ovim motom vjernici su, zajedno s Elizabetom, hvalili Mariju zbog njezine vjere, javno svjedočili svoju vjeru i molili Boga neka im, po zagovoru Isusove Majke, u Godini vjere umnoži vjeru.

 

Devetnicu je vodio vlč Bože Radoš, duhovnik iz Đakova, a vjernici su svake večeri sudjelovali u molitvi krunice, na svetoj misi i klanjanju. Uoči završetka devetnice, 30. kolovoza, u Pleternici je upriličeno cjelonoćno klanjanje, a 31. kolovoza, program je u svetištu Gospe od suza počeo misom za bolesnike, uz sakramenat bolesničkog pomazanja. Druga misa bila je poslijepodne. Hodočasnici su se mogli ispovijedati, obavljati osobne pobožnosti i zavjete pred Marijinim likom, a u 18.00 sati počeo je tradicionalno program djece i mladih. Svečanu euharistiju u 19.00 sati slavio je biskup požeški, msgr dr Antun Škvorčević, uz voditelja devetnice, vlč Božu Radoša, uz generalnog vikara Požeške biskupije, msgr Josipa Devčića, uz arhiđakone, dekane i svećenike s područja naše biskupije.

U odanosti i pobožnosti, sjedinjeni s Marijom, Isusovom Majkom, hodočasnici su javno i zajednički ispovjedili vjeru katoličke crkve i svoju dužnost da je, obnovljeni Duhom, u Godini vjere, trajno svjedoče u osobnom i javnom životu. Poslije mise, pleterničkim brdom i prostorom svetišta prošla je zavjetna procesija sa svijećama i milosnim likom Gospe od suza.

Vjernici su u Pleternicu hodočastili uglavnom autobusima i automobilima, a oni, koji su htjeli podnijeti žrtvu, tradicionalno su hodočastili pješice. Vjernici Okučana krenuli su iz svoje 30. kolovoza, a hodočasnici iz Starog Petrovog Sela, Nove Kapele i drugih župa, pješačili su na dan završetka devetnice.

 

Požeška biskupija započela je svoj ovogodišnji marijanski hod 14. kolovoza u Kloštru, 15. kolovoza održan je u Voćinu susret obitelji s brojnom djecom. Zatim su 21.kolovoza u Voćin hodočastili vjernici Katedralnog, Posavskog i Zapadnoslavonskog arhiđakonata. Nakon hodočašća u Pleternicu, slijedi hodočašće u Bili Brig, odnosno na Gospino polje, 7. rujna, i u Kutjevo, a 8. rujna bit će hodočašće vjernika podravskog dijela naše biskupije u Voćin.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post