Po čemu se razlikuju keno i bingo?

289 0

foto: shutterstock.com

 

Možda ste dosad već zaigrali češki, njemački ili latvijski keno online pa se susreli s jednostavnošću i uzbudljivom prirodom ove igre. U neku ruku djelomično podsjeća na bingo budući da se radi o igri s brojevima u kojoj vjerojatnost igra veću ulogu nego strategiziranje. Unatoč sličnostima, danas ćemo se ipak više osvrnuti na razlike u porijeklu, popularnosti, ali i načinu na koji se može sudjelovati u ovim dvjema intrigantnim igrama.

 

Popularnost i porijeklo

Keno se pojavio prije 3.000 godina u drevnoj Kini, puno ranije od binga. Tadašnji vladar dinastije Han izmislio je ovu igru kako bi prikupio sredstva za ratne akcije, a pritom izbjegao povećavanje poreza svom narodu. Originalni naziv bio je baige paio, što bi u prijevodu značilo “ulaznica za bijele golubove”. Kinezi su, naime, prenosili pobjedničke brojeve diljem zemlje koristeći bijele ptice. Kineski imigranti koji su radili na transkontinentalnom željezničkom sustavu donijeli su ovu zabavnu igru na sreću u Ameriku 1860-ih.

Keno je poznat u različitim državama diljem svijeta jer ima jednostavna pravila i nudi izvrsne mogućnosti za dobitke. Bingo je, iako također izuzetno popularan, ujedno i relativno nov. Kada su ga Talijani izmislili, zvao se Beano zbog suhog graha kojim su zapravo označavali brojeve. Bingo se kao dio nacionalne lutrije održao i danas, a Talijani nagrade izvlače svake nedjelje. U Velikoj je Britaniji rasprostranjeniji od tenisa, koji je inače omiljeni sport ove nacije. Zemlja navodno ima 1,9 milijuna igrača binga mjesečno, u usporedbi s 1,7 milijuna koji igraju tenis.

 

Kako se igra?

Ukoliko ste već okušali sreću u sadržajima koje nude razne online kladionice, možda ste već naišli na ove dvije igre i vidjeli da se u objema radi o pogađanju brojeva. Ipak, glavna je razlika u tome što u bingu ne možete birati brojeve koje želite. Keno dozvoljava sudionicima da slože svoj set, dok u bingu dobivate listiće s unaprijed određenim kombinacijama. Prednost pritom ostvarujete ukoliko kupite više listića.

Stroj izbacuje brojeve u obje igre, ali, s druge strane, u kenu mogućnost dobitka određuju ulozi koje stavite na svoje brojeve. U bingu zapravo provjeravate brojeve i čekate da ispadne neka od kombinacija koje imate na listićima. U standardnoj keno igri nasumično se “proziva” dvadeset brojeva. Ljudi koriste automat za kuglice sličan onima koji se koriste za lutriju i bingo ili, pak, u igri ulazi generator slučajnih brojeva. Catch-all je situacija za sretnike čiji su svi brojevi izvučeni. 

U bingu, stroj nasumično izvlači i uzastopno prikazuje dobitne brojeve, zbog čega igrači koji sudjeluju mogu odmah vidjeti rezultate izvlačenja. Na klasičnom keno listiću možete odabrati do 20 brojeva od standardnih 80. Zatim stavljate uloge između brojeva koje imate od 1 do 20. Ova igra nudi dvije uobičajene vrste uloga. Prvi je izravni, gdje stavljate minimalni iznos novca tijekom svakog kruga nakon odabira brojeva. U drugom načinu birate setove brojeva od 20 odabranih i stavljate uloge na njih. U tom slučaju postoji šansa da osvojite nešto, čak i ako se prozovu brojevi u odabranom skupu, a ne među prvotno odabranih dvadeset. Naravno, postoje različite varijacije, ovisno o casinu ili vrsti keno igre. U nekim igrama ćete moći odabrati do deset brojeva, dok druge verzije nude do 15.

 

Koja igra je bolja?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o vašim preferencijama. Obje igre imaju brzu i jednostavnu krivulju učenja za koju vam ne trebaju nikakve posebne vještine. Ipak, ukoliko više volite rizik, keno bi možda bila bolja i uzbudljivija opcija. Za nešto laganiju i opušteniju varijantu, možete ići s bingom.

Related Post

MEĐUNARODNI SAJAM U GRAZU

Autor - 28/09/2012 0
Hrvatsko-austrijska trgovinska komora i Internationalisierungscenter Steiermark, pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske,održali su jučer na sajmu u…