POLAZNICI DOČASNIČKE ŠKOLE U OKUČANIMA

1540 0

OKUČANI, 17. travnja 2014. – Novi naraštaj polaznika Dočasničke škole pri Vojnom učilištu iz Požege su tradicionalno posjetili Okučane gdje su nazočili satu povijesti o VRA “Bljesak”.

 

Prvi je to događaj i uvod u obilježavanje 19. obljetnice VRA “Bljesak”, jer 26. travnja će u okučanskom Domu kulture biti upriličena promocija knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine”, a 29. travnja Okrugli stol na temu VRA “Bljesak” gdje će govoriti djelatnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba te sudionici VRO “Bljesak” sa šireg novogradiškog prostora.

Polaznici Dočasničke škole, njih preko stotinu, koje su predvodili bojnik Krasnodar Brlečić i nadnarednik Miroslav Čičković posjetili su Spomen sobu VRA “Bljesak” gdje je upriličena projekcija dokumentarnog filma o VRO “Bljesak”. Nakon toga su zapalili svijeću kod središnjeg križa i tim činom odali dužnu počast svim poginulim, braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, a u Domu kulture je održan sat povijesti o Domovinskom ratu s naglaskom na VRO “Bljesak”.

Uz predavača pukovnika Milu Valentića iz Vinkovaca o munjevitoj operaciji je govorio pukovnik Vladislav Ostopanj – Laci iz Slavonskog Broda i satnik Krešimir Baković – Bakas iz Nove Gradiške, a o zloglasnom zatvoru u Okučanima i o paklu srpskog logora u Staroj Gradišci 1991. godine je govorio pukovnik Vlado Radošić.

 

Općinsko vijeće općine Okučani na svojoj 7. sjednici održanoj 14. travnja ove godine donijelo je Odluku o izgradnji spomenika VRA “ i imenovalo Odbor za izgradnju istog koji bi trebao biti gotov do 20-te obljetrnice VRA “Bljesak”.

Related Post