PREDSJEDNIŠTVO ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE O ZIMSKOM KAMPU ZA IMIGRANTE

1719 0

Izgradnje zimskog kampa sve odvija „pod velom tajne” zbog slabe ili nikakve komunikacije s državnim institucijama

 

Slavonski Brod 14. listopada 2015. – Ranije najavljena Sjednica predsjedništva županijske skupštine održana je jutros s početkom u 9 sati, a njena glavna tema bila je aktualna situacija oko osnivanja zimskog kampa za migrante u Slavonskom Brodu.

 

Predsjednik županijske skupštine Pero Ćosić u uvodnom slovu obrazložio je hitnost sazivanja današnje sjednice i potrebu donošenja zajedničkog stava o ovoj problematici koja nadilazi interese Brodsko-posavske županije kao lokalne jedinice, i po svome opsegu zadire i u područje državne i međudržavne politike. Istaknuo je kako ovo nije prvi puta kako se pojedine i vitalne odluke donose bez konzultacije i usuglašavanja s lokalnom razinom, no upravo zbog takvog tretmana pojedinih državnih institucija pripremni smo na sve moguće scenarije što smo pokazali i dokazali u brojnim kriznim situacijama. Ovakvi projekti koji direktno ili indirektno koreliraju s redovnim funkcioniranjem zajednice, u nekim demokracijama iziskuju javne rasprave, dok se u slučaju izgradnje zimskog kampa, sve odvija „pod velom tajne”, zbog slabe ili nikakve komunikacije s državnim institucijama.

Naši stanovnici imaju pravo znati svaki detalj oko njegove izgradnje kao i biti svjesni svih rizika koje izgradnja jednog takvog objekta sa sobom povlači, što je ujedno i primarni razlog sazivanja današnje sjednice Predsjedništva. – dodao j Ćosić.

U raspravi, ponovljeni su svi zaključci sa jučerašnje sjednice županijskog Stožera, no uz sve jučer iznesene probleme i rizike, predsjednik ŽS Pero Ćosić istaknuo je kako će izgradnja kampa pogotovo na području industrijske zone ugroziti i redovno poslovanje pojedinih tvrtki i biti udarac gospodarstvu u vidu loše poruke budućim investitorima. Ovime bi se mogao izgubiti i potencijal za buduću Luku Brod koja bi zbog blizine željeznice ovdje imala idealno mjesto za pretovar.

Župan Danijel Marušić naglasio je kako se ovakav razvoj događaja može odraziti i na proračune jedinica lokalne samouprave, a kao primjer za to naveo je iskustva oko poplava koje su pogodile Brodsko-posavsku županiju, kada je pomoć s državne razine pristizala, no opet su se stvarali i dodatni troškovi.

I župan Marušić i predsjednik ŽS Pero Ćosić, istaknuli su kako ne treba posebno naglašavati humanost i humanitarnost vodstva ove županije i  ljudi u njenoj zajednici koji su uvijek bili spremni odgovoriti na sve izazove i pomoći onima koji su u potrebi čak i kada je njima bilo teško.  No, trenutačna situacija, po svome obimu zahtjeva i dodatni angažman kao i racionalan pristup, a sve s ciljem da se izbjegnu potencijalne humanitarne katastrofe i omogući daljnje, nesmetano funkcioniranje zajednice. Zato je kao ključni zaključak današnje sjednice Predsjedništva naveden nedostatak komunikacije, te je zbog svih navedenih sumnji u opravdanost izgradnje ovakvog centra baš u Slavonskom Brodu a ne u nekoj od županija koje su bliže državnim granicama te će se zatražiti hitan sastanak s ministrom i odgovornim ljudima.

Related Post

POLICIJSKA UPRAVA BRODSKO-POSAVSKA

Autor - 28/09/2016 0
SLAVONSKI BROD / STARA GRADIŠKA – Policijska uprava brodsko-posavska, dana 27. rujna, svečano je obilježila Dan policije, zaštitnika policije Svetog…