PREDSTAVLJENA KNJIGA

1461 0

NOVA GRADIŠKA, 2. svibanj 2012. – U povodu 17. obljetnice Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade–pukovnije Nova Gradiška, zajedno s drugim udrugama

proisteklim  iz Domovinskog rata, organizirala je promociju knjige „Velikosrpska agresija na hrvatsku 1990-ih „ U gradskoj vijećnici knjigu je predstavio autor dr. sc. ANTE NAZOR, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

 

Knjiga namijenjena stranoj javnosti

 

-Ova knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg rada i sinteza je višegodišnjih napora kolega povjesničara koji se bave Domovinskim ratom. S ovom knjigom smo željeli upozoriti na neke temeljne stvari, prije svega upozoriti stranu javnost i zato je knjiga dvojezična. Željeli smo ukazati na uzroke rata i da potom možemo razgovarati o posljedicama. Nažalost, kod nas se govori o posljedicama, a uzrok se zanemaruje. To je temeljna zadaća ove knjige.

 

Kada smo knjigu završili onda smo vidjeli da nemamo pravo prešutjeti neke stvari koje su aktualne. Tu prije svega mislim na prvostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču. U drugom dijelu knjige smo zapravo reagirali na desetgodišnju medijsku kampanju dijela medija, koji nastoji iskriviti neke stvari i prikazati ih onakvima kakve nisu bile. Imamo nekoliko poglavlja, a jedno je o pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu. Nastojali smo dokazati da su neke teze, koje se o njemu prikazuju zapravo izvučene iz konteksta. Neki novinari pišu po načelu o Tuđmanu sve najgore. Željeli smo pokazati koliko su činjenice drugačije od onoga što oni pokazuju.

 

Srpski dokumenti demantiraju prekomjerno granatiranje

 

Bilo je to jako znakovito što se tiče na dokumente srpske provincijencije koji su vezani uz Oluju i koji najbolje pokazuju koliko su neutemeljene tvrdnje Haškog suda o prekomjernom i neselektivnom granatiranju, a kamoli nezakonitom, ma što to značilo. Srpski dokumenti koji su prvog dana Oluje otišli njihovim brigadama pokazuju da to nije točno. Imamo i svjedočenja u Haagu oficira koja nažalost javnost nije čula. To smo prezentirali u drugom dijelu knjige da bi se pokazalo koliko su te tužbe neutemeljene.

 

Hrvatska vojska oslobađala BiH

 

Treća stvar je pitanje Bosne i Hercegovine i teze koja se pokušava nametnuti kroz suđenje šestorici Hrvata iz BiH. Ta presuda bojim se da će, što se tiče političkih prilika, biti još teža nego ona prvostupanjska. Željeli smo kroz jedno poglavlje knjige o ratu u BiH pokazati koliko je to neosnovano i da nije bilo pitanje je li Hrvatska bila agresor na BiH, nego da je pitanje što bi bilo s BiH da Hrvatske postrojbe nisu bile tamo. U nekoliko točaka naglašavamo najvažnije stvari, od referenduma, međunarodnog priznanja, Hrvatska je priznanja BiH, Srbija nije cijelog rata, do obrambenih dogovora Tuđmana i Izetbegovića i zašto Izetbegović nije pristao na vojni sporazum. Sama činjenica da je Hrvatska oslobodila više od 5 tisuća kvadratnih kilometara teritorija BiH, o tome u medijima nema ništa, govori o čemu se tu radi. Jednostavno kada gledate činjenice, neću ulaziti u lokalne razine gdje je bilo svega i svačega, vrlo je jasno da je uloga Hrvatske u BiH pozitivna. Ponavljam da nije bilo Hrvatske i hrvatskih snaga ne bi bilo ni međunarodno priznate BiH, niti bi je bilo u ovim granicama.To su tri točke na kojima smo u ovoj knjizi nastojali skrenuti pozornost. Knjiga je dosta jezgrovita i sažeta. Namjera je bila strancima objasniti što se odgađala u bivšoj Jugoslaviji u devedesetim godinama – kazao je o knjizi autor dr. Ante Nazor.

Related Post

POŽAR U STANU

Autor - 09/03/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 9. ožujak 2015. – U petak oko 18 sati u stambenoj zgradi u Ulici Josipa bana Jelačića Jug…