PREMJEŠTAJ ŠTIĆENICA U DOMU “SVETI VINKO”

1790 0

Bakice su sada kao u hotelu smještene u jednokrevetne sobe

NOVA KAPELA – U novokapelačkom Domu “Sv. Vinko” kao dislociranom objektu slavonskobrodskog Doma za starije i nemoćne osobe,

gdje je smješteno 26 starica, odnedavna konačno vlada mir i spokoj. Nakon niza prozivki, onih koji su nadležni – od županije kao osnivača , Upravnog vijeća, ravnatelja Doma do Požeške biskupije i lokalnih vlasti – zbog sporog rješavanja problema neadekvatnog smještaja starica, problem se počeo rješavati. Sedam korisnica koje su bile neprimjereno smještene u potkrovlju prozivanog objekta odnedavno su premještene u novu dvorišnu zgradu u kojoj su bile smještene časne sestre.

 

– Časne su preseljene u stari dio doma na prvu etažu dok se za njih ne uredi jedno krilo, a onda će se krenuti u renoviranje postojećeg objekta. Bakice su sada kao u hotelu smještene u jednokrevetne sobe sa zajedničkim toaletom za dvije sobe. Osim priprema za prilagodbu starog objekta , radimo i na pronalaženju lokacije za gradnju novog doma. Tri lokacije su u igri, u tijeku su pregovori da sve bude imovinsko-pravno riješeno, a Općina će uz pomoć Županije aplicirati prema EU fondovima – kaže zamjenica župana Dunja Magaš.

Da podsjetimo, Dom “Sv. Vinko” je u vlasništvu crkve , a ugovorom iz 1995. i aneksom iz 2005.godine, potpisanim između RKT župe Nova Kapela, brodskog Doma i resornog Ministrastva prenesen je na upravljanje Domu bez naknade na rok od 30 godina. No, inspekcijskim nalazom u nekoliko je navrata upozoravano na neprimjeren smještaj starica na prvom katu i u potkrovlju do kojih, zbog uskih hodnika, u slučaju potrebe ne mogu doći ni medicinski radnici s nosilima, pa je resorno ministarastvo zahtijevalo premještaj starica u druge domove dok se postojeći prostor ne legalizira i dok potrebnim preinakama ne ispuni uvjete za obavljanje djelatnosti. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je u srpanjskoj prozivci svih odgovornih za stanje u Domu naglasila kako će oni odgovarati u slučaju ugrožavanja života starica, a svi ssssudionici priče obećali su kako će dati svoj doprinos. Dogovor je urodio plodom pa je sedam starica s najugroženijim smještajem u potkrovlju premješteno u novi dvorišni objekt.

 

– U početku im je bilo malo neobično, a sada su presretne. Potkrovlje u starom objektu sada je potpuno zatvoreno, a na prvom katu su smještene još samo tri starice – potvrđuje ravnatelj Doma Ivica Alilović. Najstarija 99-godišnja Nevenka Drvar, koja godinu i pol dana zbog ozljede nije silazila iz potkrovlja sada može i prošetati po lijepo uređenom dvorištu. Zadovoljne bar privremenim rješenjem, bakice koje su više puta preklinjale da ne budu izmještene izvan Nove Kapele gdje su našle svoj konačni dom i gdje im u posjet dolazi obitelj i prijatelji iz susjednih mjesta, u zajedničkom se dvorištu sada viđaju i druže.

 

– Moglo se to vjerojatno riješiti još 2009. godine kada je stigao inspekcijski nalaz, no ne znam zašto nije – komentira Alilović koji je ravnateljsko mjesto preuzeo prije godinu i pol.

 

Na inicijativu Županije, u Novoj Kapeli bi se trebao graditi novi Dom za starije i nemoćne, a on bi u budućnosti, s kapacitetom od 50 do 80 mjesta, pokrivao potrebe zapadnog dijela županije.

 

– Općina prihvaća ideju i donirat će zemljište za gradnju Doma. Svjesni smo sve veće potrebe za takvim objektom jer je u ovoj općini 25 posto stanovništva starije od 60 godina – kaže načelnik Ivan Šmit. Dodaje kako će nakon izrade idejnog rješenja Županija aplicirati prema sredstvima EU.

 

Marija RADOŠEVIĆ

Related Post