RAZGOVOR S DR. ZORANOM JUKIĆEM, RAVNATELJEM OPĆE BOLNICE NOVA GRADIŠKA

736 0

NEMA OPASNOSTI DA SE BOLNICA ZATVORI ILI SMANJI OPSEG RADA 

Nema opasnosti da se bolnica zatvori, nema opasnosti da bolnica smanji opseg rada, niti po opsegu, a niti po broju usluga. Naprotiv, tendencija je da se poveća opseg rada i usluga. Tako smo 2010. godina otvarali novi otolaringološki odsjek i u pripremi

je otvaranje novih odsjeka – kaže ravnatelj dr. Zoran Jukić. 

 

Financijska konsolidacija

 

novagra.hr – Velik problem proteklih godina predstavljalo je negativno poslovanje Bolnice. Kako Bolnica sada financijski posluje?

 

– Poslovanje u 2010. godini je obilježeno financijskom konsolidacijom, što znači da su svi negativni trendovi koji su bili u 2008. I 2009. godini, ili narodski rečeno financijski gubici, ispravljeni. Negativno poslovanje u 2009. godini od 3,6 milijuna kuna je zamijenjeno s pozitivnim poslovanjem koje će u 2010. godini biti preko milijun kuna. Točni podaci će se znati kada se napravi završni račun.

Smanjeno je ukupno dugovanje prema Bolnici za značajna sredstva, a istovremeno je u 2010. godini uloženo u prostor i opremu oko 5 milijuna kuna. Treba naglasiti da je od tih 5 milijuna kuna j 3,1 milijun kuna došlo iz županijskih sredstava. To pokazuje da Županija pozorno vodi o razvoju svoje ustanove, odnosno županijske bolnice u Novoj Gradiški. To se osjeti i delegiranje župana za predsjednika Upravnog vijeća. Za paralelu ću navesti da u brodskoj bolnici predsjednica Upravnog vijeća je saborska zastupnica, a kod nas je to župan. Samim imenovanjem za predsjednika Upravnog vijeća najjače ljude na području županije Županija pokazuje koliki je interes da županijske bolnice dobro rade, između ostalih i financijski.

 

Bolnica za 85.000 stanovnika

 

novagra.hr – Da lije financijska konsolidacija obavljena na štetu ulaganja i opremanja Bolnice, školovanje zdravstvenog kadra i na kraju samih pacijenata?

 

– Financijska konsolidacija omogućuje normalno funkcioniranje Bolnice. Moram napomenuti da u Bolnici ima oko 400 zaposlenih djelatnika. Od toga je veliki broj je visoko obrazovanih djelatnika u rasponu od doktora znanosti do NKV radnika. Bolnica ima dugu tradiciju i na nama djelatnicima je da tu tradiciju nastavimo u razvijanju same ustanove, a sve u smislu pružanja zdravstvene usluge građanima Nove Gradiške i okolice. Kod nas ne liječe samo građani s područja grada Nove Gradiške, koja ima nešto manje od 16 tisuća stanovnika, već ukupno 85 tisuća stanovnika. Dolaze pacijenti iz općina novogradiškog kraja, a i stanovnici iz Općine Jasenova i Grada Novske. Isto tako nije zanemariv broj bolesnika koji se u našu bolnicu dolaze liječiti na proputovanju autocestom, zbog zdravstvenih smetnji ili prometnih nezgoda. Imamo veći broj bolesnika koji su stranci u RH, sa područja bivše Jugoslavije ili nekih drugih udaljenih zemalja i prolaze preko našeg područja. Oni budu kod nas liječeni, i na njihovo zadovoljstvo budu kvalitetno liječeni. Imamo velik broj zahvala, kako usmenih tako i pismenih od samih ljudi koji su ozlijeđeni u prometnim nesrećama, do njihovih veleposlanstava.

Bolnica ima 165 kreveta, kako je to propisano uredbom Vlade RH. Tako je to organizirano preko Ministarstva zdravstva i takav je ugovor sklopljen s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Mi svake godine potpisujemo ugovor s HZZO u kojem su opisi posla koji se očekuje da mi napravimo. Mi ga napravimo pa i više iznad dogovorenog jer tako diktira situacija. Za iznos novca koji je nama predviđen mi posao napravimo u cijelosti.

 

Ulaganja u prostor, opremu i školovanje

 

Značajna sredstva su uložena u uređenje prostora i kupnju opreme, ali ono što je najvažnije u školovanje naših djelatnika. Mi smo ulagali u ljude, u ljudske resurse. Kao primjer ću navesti da je vrijeme specijalizacije od četiri do pet godina. To znači da je to za našu bolnicu ulaganje u ljudsko znanje u visini od oko 700.000 kuna. Mi stalno imamo djelatnike koje šaljemo na usavršavanje i koji nam se vraćaju i stečena znanja oni primjenjuju u našoj bolnici u radu s našim pacijentima. Smatramo da su ta ulaganja vrijedna i neophodna isto kao što su ulaganja u prostor i opremu.

U 2010. godini kupili smo novi rendgen aparat, novi ultrazvučni aparat, skupocjeni respirator za intenzivnu skrb i prijenosni respirator kojim omogućavamo umjetno disanje bolesnicima za vrijeme transporta prema većim zdravstvenim ustanovama. Uz to kupili smo dodatne opreme za operacijski trakt i opreme za Interni odjel , EKG uređaje, kompletnu ergometriju i drugu medicinsku opremu i servisirali opremu koja nije bila servisirana u pravo vrijeme. Sve to traži dosta vremena i novaca. Upućivali smo doktore na specijalizaciju a dolazili su nam doktori kojima je specijalizacija istekla.

Osobno sam zadovoljan s brojem liječnika i sa kvalitetom liječnik koji kod nas rade jer smo povećali broj liječnika nakon prirodnog odljeva liječnika koji su otišli u mirovinu. Primili smo nove liječnike tako da se radi jedna prirodna zamjena liječnika po Zakonu propisuje da liječnici nakon 65 godina moraju ići u mirovinu.

 

Što se tiče prostora u bolnici on je dobar ali ne zadovoljava u cijelosti. Osobno nisam zadovoljan sa pojedinim dijelovima bolnice i zato se mora ulagati više novca u adaptaciju i rekonstrukciju njenih pojedinih dijelova. Prošle godine smo sanirali krovište na dijelu bolnice koji nije saniran od izgradnje 1985. godine i gdje došlo do oštećenja. Prošle godine smo popravili klimatizacijske uređaje što ćemo nastaviti i ove godine. Isto tako, što je bitno, uvodimo nove metode rada, kako operativne tako i konzervativne.

Ne manje važno je ulaganje u znanje srednje stručne spreme. Pokrenuli smo akciju da određeni broj sestara srednje stručne spreme ide na dodatna usavršavanja, kako akademska tako i stručna. Tako da je 2010. godine došao određeni broj sestara koje su završile studij sestrinstva. Tu nismo stali već smo te sestre uputili na daljnje školovanje na postdiplomski studij, odnosno na magisterij sestrinstva. Očekujemo da ćemo uskoro imati prve magistre sestrinstva u našoj bolnici. Paralelno s tim smo počeli upućivati sestre na specijalistička usavršavanja. Znači da se usavršavaju sestre koje će specijalistički raditi jedan posao. To je nužno zbog visoke tehnologije koja svakodnevno stiže, a želimo biti u vremenu i blagovremeno primjenjivat nove metode, kako stručne tako i znanstvene. Bilo je neophodno medicinske sestre uputiti na dodatna usavršavanja i usvajanja dodatnih znanja iz uskog dijela struke s kojom se susreću.

 

Podrazumijeva se da su naši djelatnici prisutni na mnogobrojnim kongresima, simpozijima, seminarima, stručnim i znanstvenim radionicama, a važno je da imamo sve veći broj liječnika koji su se odlučili za doktorske studije. Trenutno imamo troje liječnika koji pohađaju doktorski postdiplomski studij i uskoro ih očekujemo. Bolnica apsolutno podržava taj projekt, sufinancira te studije i imamo puno razumijevanja za njihovo odsustvovanje s posla kada je vrijeme njihovog studiranja.

 

 

Financijska konsolidacija omogućava bolje uvjete liječenja

 

Financijska konsolidacija nije učinjena na štetu pacijenata. To pacijent ne osjeti niti na vrsti lijekova koje primaju niti na kućnoj terapiji, a niti na komforu. Dapače, komfor je vrlo visok. Smještaj naših bolesnika na kirurškom i internom odjelu, na neurologiji i psihijatriji je na zavidnoj je razini, isto kao smještaj bolesnika na intenzivnoj njezi.

U nabavku aparata uloženo je dosta sredstava. Sve je to bilo omogućeno jednim velikodušnim razumijevanjem Županije koja je našu ustanovu prihvatila apsolutno ravnopravno kao i brodsku bolnicu. Nisu istiniti komentari da postoji razlika u tretmanu Županije prema brodskoj i novogradiškoj bolnici zato što je brodska bolnica u središtu županije. To nije istina iz jednostavnog razloga što je brodska bolnica veća od naše bolnice i normalno je da dobije više novaca, a mi smo manja bolnica i dobijemo manje novaca. Ako bi se gledalo u paritetu mi možda čak i bolje prođemo od brodske bolnice što se tiče županijskih sredstava. Suradnja između brodske i naše bolnice je izuzetno dobra. Najbolji dokaz je što veliki broj liječnika iz naše bolnice ide na ispomoć u brodsku bolnicu, što kad se pokvari aparat u Slavonskom Brodu mi pružamo usluge za brodsku bolnicu, ili obrnuto. Nama dolaze iz brodske bolnice liječnici koji kod nas ispomažu, a mi neke usluge ostvarujemo u Slavonskom Brodu kao na primjer, patološku dijagnostiku.

 

Kategorizacija ne smanjuje opseg rada

 

novagra.hr – Objasnite što znači kategorizacija bolnica za Opću bolnicu Nova Gradiška i hoće ona, kako se u javnosti može čuti, biti na štetu pacijenata i obim zdravstvenih usluga?

 

O nekim poteškoćama u razvojnom pogledu u kategorizaciji bolnice ne treba govorit jer one uistinu ne postoje. To sam objasnio na našem stručnom vijeću i na Zboru liječnika. Zahvaljujem se što će građani za to saznati preko portala novagra.hr. Kategorizacija bolnice je postojala samo se o tome nije tako raspravljalo. Sada je ponovo vrijeme kategorizacija bolnice. Uvijek su postojale četiri kategorije bolnice. Bolnica Nova Gradiška je uvijek bila u četvrtoj skupini i bila je u toj skupini najbolja bolnica. Danas se bolnice ne kategoriziraju kao 1. 2. 3. i 4. skupina nego se kategoriziraju na slijedeći način kao Kliničke bolnice, Županijske bolnice sa regionalnim značajem , Županijske bolnice i Gradske bolnice. Gradske bolnice su one bolnice koje su nekad bile u 4. Kategoriji. Tu smo zajedno s Ogulinom, Našicama, Vukovarom i Pakracom. Bolnice Vukovar i Pakrac su pod posebnom državnom skrbi iz nekih drugih razloga. Od gradskih bolnica, bolnica u Novoj Gradiški je najveća bolnica, najopremljenija bolnica i ima najbolje rezultate, kako u pogledu liječenja tako i u pogledu financijskog poslovanja. Mi smo na to ponosni. Mi radimo onaj posao za što je bolnica predviđena kao gradska bolnica. Da budem jasniji, ako neko ima upalu slijepog crijeva to će se operirat u našoj bolnici, ako netko doživi akutni problem miokarda njemu će se pomoć u našoj bolnici , ako se netko ozlijedi u prometu, slomi kost, pomoći će mu se u Općoj bolnici Nova Gradiška. Mi to dobro radimo i jako dobro radimo, najbolje od svih gradskih bolnica. Ali ako nekom treba srce operirat naša bolnica niti je predviđena za to niti se to treba raditi u našoj bolnici. Takav bolesnik će blagovremeno biti upućen u Zagreb ili neki drugi centar. Ako treba napraviti interventnu dijagnostiku na krvnoj žili, dakle pacijent će biti upućen u ustanovu gdje postoje ekipe za tako nešto. To nije slučajno. To je napravljeno suvislo radi bolje organizacije zdravstva na nivou Hrvatske. Naša bolnica ona nije sama sebi svrha. Mi smo u jednom velikom sustavu koji se zove zdravstveni sustav Republike Hrvatske. Taj sustav košta nekoliko milijardi kuna. U tom sustavu mi participiramo sa jedan posto i programski i planski izvršavamo ono zašto smo formirani i zašto postojimo. Nema smisla izlaziti izvan toga okvira niti će se dopusti bilo kakva grananje bolnice u bilo kojem neželjenom pravcu. Ministarstvo preko svoje kontinuiranog nadzora neće to dozvolit. O nekom gašenju bolnica nema smisla govorit. Da o tom nema smisla govorit najbolji je dokaz da nam Ministarstvo odobrava specijalizacije, što znači upućivanje ljudi na usavršavanje. Odobrava nam nove prijeme pa smo tako prošle godine primili 11 sestara. Šalje nam novac za redovno i izvanredno poslovanje. Ako to navedeno nije dokaz da se mi financijski konsolidiramo i u materijalnom i kadrovskom pogledu širimo, ako to nije dokaz da bolnica ima perspektivu onda ne znam što bi drugo trebalo bit. Zahvalan sam što je portal novagra.hr nama ustupio prostor da naši građani mogu dobiti pravu informaciju.

 

Suradnja s udrugama i pacijentima

 

novagra.hr – Koliko je Bolnica otvorena za suradnju s udrugama koje okupljaju građane s različitim zdravstvenim problemima, te s novoosnovanom Udrugom za zaštitu i promicanje prava pacijenata ?

 

– Imamo kontakte s udrugama koje imaju veze sa zdravstvom. Imamo dobru suradnju s udrugom slijepih, udrugom gluhih i nagluhih osoba, udrugom dijabetičara, sa udrugom ljudi s posebnim potrebama kao što je stoma, klubom žena operiranih od raka dojke i kao i sa Udrugom djece s posebnim potrebama, mislim tu na djecu koja imaju mentalnu i fizičku retardaciju. Konstantno imamo suradnju s tim udrugama i zadovoljni smo. Naša vrata su otvorena ako ima novih prijedloga ili pritužbi da to riješimo. Bude prijedloga i pritužbi, nekad opravdanih, nekad neopravdanih. Zahvalni smo i našim bolesnicima koji nam u dobroj namjeri skreću pozornost na propiste i mi to odmah rješavamo. Moram pohvalit djelatnike bolnice. Oni imaju osobit odnos prema bolesnom čovjeku. Taj odnos je ispunjen povjerenjem i razumijevanjem. Korisnici pokazuju jednu maksimalnu strpljivost i mislim da se maksimalno napravilo iz danih mogućnosti. Onda kada nam naše mogućnosti ne dopuštaju da pomognemo bolesniku, a za to postoji potreba, bez ikakvog ustručavanja takve bolesnike upućujemo na daljnje liječenje u zdravstvene ustanove višeg ranga, tu prije svega mislim na županijsku bolnicu Slavonski Brod, nešto na bolnicu Požega, ali glavnina bolesnika je ide prema zagrebačkim bolnicama. Moram napomenuti da imamo velik broj liječnika koji rade u zagrebačkim bolnicama koji su nekad bili naši djelatnici. Oni su naši ambasadori, oni su naši veleposlanici koji bolesnike s našeg područja prihvate u jednom velikom zdravstvenom sustavu kakav je Zagreb, da se oni brže snađu i da nama pomognu. Djelatnici i uprava naše bolnice je njima zahvalna, a zahvalni su i pacijenti koji tamo budu tamo prihvaćeni.

 

novagra.hr – Ima li straha za pacijente da u Općoj bolnici Nova Gradiška neće dobiti adekvatnu zdravstvenu uslugu?

 

– Nema straha. U Novoj Gradiški napravimo sve što je predviđeno pa čak nekad i više od toga, a ako ne možemo mi pacijenta uputimo u drugu ustanovu. Ono što je bitno i važno i što želim reći, nema opasnosti da se bolnica zatvori, nema opasnosti da bolnica smanji opseg rada niti po opsegu niti po broju usluga već tendenciju da poveća opseg rada i usluga. Na kraju krajeva 2010. godina smo otvarali nove odsjeke. Otvoren je novi otolaringološki odsjek i u pripremi je otvaranje novih odsjeka – zaključio je dr. Zoran Jukić

 

Related Post