SLAVLJE U POŽEŠKOJ BISKUPIJI

1555 0

Biskup Antun Škvorčević zaredio za đakone Juricu Gašparovića iz Pleternice i Ivana Popića iz Podravske Moslavine

POŽEGA, 30. rujna 2013. – Na svetkovinu Obljetnice posvete Katedrale,

27. rujna biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali, spomenuo se njezine 250. godišnjice posvete i zaredio za đakone Juricu Gašparovića iz Pleternice i Ivana Popića iz Podravske Moslavine. S biskupom je koncelebriralo šezdesetak svećenika a među brojnim vjernicima bio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te gradonačelnik Požege Vedran Neferović. U pozdravu biskup je čestitao nazočnima navedene obljetnice te istaknuo znakovitost đakonskog ređenja koje se slavi u predvečerje proglašenja blaženim Miroslava Bulešića, svećenika mučenika komunističkog progona. Kazao je da pedesetak svećenika sa novozaređenim đakonima kreće nakon ovoga slavlja u Pulu na beatifikaciju, povezati brojne svećenike mučenike i ispovjedatelje vjere s prostora mlade Požeške biskupije s tamošnjim mučenicima te moliti za vjernost Prezbiterija svoje mjesne Crkve Isusu Kristu i poslanju koje im je povjerio. Pozvao je nazočne da se u ovom slavlju pridruže tim plemenitim nakanama.

Biskup je u homiliji podsjetio na poteškoće s kojima se sredinom 18. stoljeća susreo zagrebački biskup Thauzy u izradi i ostvarenju prostornog plana za otvorenje novoga trga u Požegi i izgradnju župnu crkvu sv. Terezije Avilske. Istaknuo je koliko se značenje i danas posvećuje izradi i zakonskom očuvanju prostornog plana pojedinih mjesta, i rušenju onoga što nije u skladu s njime. Biskup je zatim na temelju svetopisamskih čitanja protumačio kako i Bog ima svoj prostorni plan koji se ostvaruje prvenstveno po čovjeku, kojega je rasporedio po svoj zemlji. Spomenuo je da je sastavni dio toga plana čovjekova neponovljiva osoba, njegovo srce, oblikovano kao prostor Božje prisutnosti po kojoj on raste na mjeru svoga poziva. Istaknuo je kako sv. Pavao u Prvoj Poslanici Korinćanima snažno podsjeća da je čovjek u svojoj duhovnoj sastavnici biće izgradnje, te u krštenju oblikovan snagom Isusove ljubavi na križu postaje hramom Duha Svetoga, uzdignut do svoga najvišeg dostojanstva. Dodao je da crkvena zdanja podsjećaju na tu Božju prisutnost u čovjeku i služe joj, napose po svetim otajstvima, te da Isusov evanđeoski izgon trgovaca iz hrama svjedoči njegovu moć da Još je kazao da arhitektonska ljepota, čistoća i urešenost požeške Katedrale znakovito svjedoči o onom što se u njoj zbiva po djelatnoj prisutnosti uskrslog Krista u onima koji mu vjeruju. Zahvalio mu je za sve što je tijekom 250 godina u ovom svetom zdanju ostvario u ljudima da bi ih učinio božanski čistima i velikima.

Obraćajući se kandidatima za đakonat, biskup je naglasio kako su i oni zamisao Božjeg prostornog plana, da ih je on smjestio na ovu našu lijepu hrvatsku, slavonsku zemlju u ovom povijesnom trenutku, ostvario svoju posebnu prisutnost u njima po svećeničkom pozivu a nakon svetog krštenja u sakramentu svetoga Reda povjerava im da budu svjedoci čovjeka oblikovana na mjeru Isusove ljubavi i uzdignuta u njegovo dostojanstvo. Ohrabrio ih je da polazeći od tog Božjeg podatka u svojim bićima, po zagovoru brojnih đakona i svećenika mučenika, napose bl. Miroslava Bulešića, ostanu vjerni poslanju koje danas primaju.očisti naša ljudska bića u njihovoj onečišćenosti zlom i grijehom.

 

Nakon popričesne svi nazočni molili su u Godini vjere za dar vjere, posebno za vjernost zaređenih đakona. Potom su mladi iz Pleternice čestitali biskupu godišnjicu njegova biskupskog ređenja kao i novim đakonima. Biskup je zahvalio roditeljima zaređenih đakona za primjer vjere, ljubav, molitvu i žrtvu kojom su ih pratili na njihovu putu prema svećeništvu a jednako tako i svima nazočnima, napose iz Pleternice i Podravske Moslavine. (Požeška biskupija)

 

Related Post

USUSRET USKRSU

Autor - 21/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 21. ožujak 2013. – U srijedu, 20. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je prognaničko naselje Kovačevac kod…

ŽUPA KRALJICE SVETE KRUNICE

Autor - 11/07/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 11. srpnja 2012. – Nakon što je velečasni Jozo JURIĆ, razriješen službe upravitelja Župe Kraljice sv. Krunice u…