STANJE SIGURNOSTI U PODRUČJU PROMETA

1726 0

SLAVONSKI BROD, 18. srpnja 2016. – U prvom polugodištu, na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća za 19 ili 4.2 % u odnosu na šes tmjeseci

prošle godine. Prometnih nesreća s poginulim osobama više je za tri (3), odnosno 75 %. Broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen je za 14 ili 7.8 %, dok je broj prometnih nesreća s materijalnom štetom veći za 30 prometnih nesreća ili 11.2 %. Prometne nesreće sa poginulim osobama dogodile su se na cestama koje se protežu od Vrpolja na istoku do Lađevca na zapadu, na autocesti A3, Slavonskom Brodu i Novom Varošu. U većini prometnih nesreća s poginulim osobama kao bitan faktor sigurnosti je brzina uslijed koje su vozači čineći i druge prometne prekršaje prouzrokovali prometne nesreće.

 

Što se tiče prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila u naselju, a temeljem preventivno represivnih aktivnosti policije iz tjedna u tjedan, razvidno je da se vozači svih kategorija vozila, osobnih, teretnih, motocikala i drugih pojavljuju na raznim mjestima u prekršajima prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila koja je za 50 km/h veća od dozvoljene.

 

Shodno spomenutom, policija podsjeća sudionike u prometu na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prema dosadašnjem iskustvu sudionici u prometu su navikli da se policija nalazi na određenim mjestima, gdje zaustavlja vozila zbog prometnih prekršaja. Važno je istaknuti činjenicu da vozači za počinjeni prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja ne moraju biti odmah po utvrđenom prekršaju zaustavljeni. O činjenici počinjenog prekršaja mogu biti obaviješteni dostavom obavijesti o počinjenom prekršaju putem pošte. Policijski službenici osim klasičnog načina nadzora brzine kretanja zaustavljanjem koriste i druge prigodne uređaje za nadzore brzine kretanja, kao i vozila bez policijskih obilježja, te je za očekivati da će prekršaj sudionika u prometu biti registriran u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Građani koji putem pošte prime takve obavijesti obvezni su platiti iznos novčane kazne ukoliko su počinitelji prekršaja, ili dostaviti policiji podatke o vozaču koji je u to vrijeme upravljao njihovim vozilom.

 

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju i u narednom razdoblju provoditi ciljane preventivno-represivne akcije u području prometa, a u cilju generalne prevencije i preventivnog djelovanja na svijest vozača o opasnostima prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. (Kata Nujić, glasnogovornica PUBP)

Related Post