TRADICIONALNO POKLADNO JAHANJE U BODOVALJCIMA

1540 0

BODOVALJCI, 8. veljače 2015. – Tradicionalno 4. pokladno jahanje u Bodovaljcima su8 organizirali članovi Udruge za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti „Pokladno jahanje“ Bodovaljci.

Kako naglašava Josip Strinavić, predsjednik udruge, uz potporu Općine Vrbje i Brodsko-posavske županije ove su godine u Bodovljace doveli 50 jahača koji su, njegujući staru graničarsku tradiciju, mještanima Bodovaljaca i brojnim gostima iz susjednih sela, jašući kroz selo sa zadovoljstvom pokazali svoje ljubimce.

 

Bilo je to još jedno pokladno duženje koje je, nakon što su konjanike i okupljene mještane ispred mjesnog doma pozdravili predsjednik udruge Josip Strinavić i općinski načelnik Igor Jurišić, otvorio zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović. Pohvalio organizatore što su oživjeli ovaj običaj, najavljuju poklade i vesela druženja, a posebno mlade jahače i uzgajivače konja kojih je na području brodsko-posavske županije, kako naglašava, sve više.

Općinski načelnik Igor Jurišić zahvalio se na potpori Brodsko-posavskoj županiji koju daje potporu ovoj manifestaciji. Pohvalio je mlade jahače na ljubavi koju imaju prema konjima jer su oni, kako je kazao, jamstvo da se sačuva tradicija.

Općina Vrbje financijski i tehnički podržava ovu manifestaciju, a to ćemo raditi i ubuduće. To je naša obveza zbog toga što čuvamo i promičemo autohtone pasmine konja i turistički promičemo našu općinu i selo Bodovaljce – kazao je Igor Jurišić.

I ove godine konjanici su predvođeni jahačem Slavkom Maroševićem i praćeni tamburašima TS „Skitnice“ iz Nove Kapele prošli mjestom. Dobro raspoloženi zaustavljali su se uz pokladnu pjesmu na tri punkta gdje su dočekani rakijom i kuhanim vinom, domaćim suhomesnatim delicijama i kolačima.

 

Jahači, mještani i njihovi gosti su se okupili u mjesnom domu na tradicionalnoj pokladnoj zabavi na kojoj je nastupila muška pjevačka skupina KUD-a „Drežnik“.

Related Post

U POVODU DANA OPĆINE VRBJE

Autor - 19/08/2015 0
VRBJE – Svečana sjednica Općinskog vijeća upriličena u povodu Dana općine bila je prigoda da načelnik Igor Jurišić uruči prijenosno…