U KATOLIČKOJ BOLNICI NA STRMCU

1528 0

Prigodom blagdana sv. Ivana od Boga, utemeljitelja Bolničkog reda milosrdne braće požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 8. ožujka euharistijsko slavlje u crkvi Psihijatrijske bolnice Sv. Rafael na Strmcu.

Na početku euharistijskog slavlja biskup je pozdravio okupljene svećenike iz Novogradiškog dekanata na čelu s dekanom Pericom Matanovićem, braću reda Sinovi Bezgrješne iz Kutine te druge svećenike i vjernike, napose fra Daria Vermia, priora i ravnatelja Bolnice kojemu je čestitao svetkovinu utemeljitelja Reda. Potom je kazao: “Radujem se što je Božja milost oblikovala čovjeka kao što je sv. Ivan od Boga. Bio je – ljudski gledajući – malih sposobnosti, ali pokrenut i pomagan milošću Božjom ostvario je veliko djelo utemeljenjem reda Milosrdne braće koji posebnu brigu posvećuje bolesnima. Zahvaljujem Bogu što je to djelo prisutno kod nas u Hrvatskoj i to baš ovdje na Strmcu.“ Uputio je pozdrav svim djelatnicima Bolnice, posebno pacijentima, poručivši im da u nastojanju oko ovozemaljskog zdravlja ne zanemare cjelovito zdravlje, spasenje u Isusu Kristu.

U homiliji biskup je kratko prikazao život sv. Ivana od Boga, put njegova duhovnog sazrijevanja na kojem je snažnu ulogu imao sv. Ivan iz Avile svojim propovijedima u španjolskom gradu Granadi. Istaknuo je da je sv. Ivan od Boga shvatio kako naš put prema Bogu ide po čovjeku, te se sav dao u službu siromasima i bolesnima, osnovao zajednicu sa svrhom da služi prvenstveno psihički bolesnima. Tumačeći sveta čitanja, biskup je pojasnio kako je sv. Ivan u njima naučio da je čovjek središte Božjeg zanimanja i cilj njegovih pothvata, koji imaju svoj vrhunac u Isusu Kristu i njegovoj ljubavi na križu, te je želio biti Božjim suradnikom. Iskusio je koliko je istinita riječ sv. Ivana Apostola da onaj koji ljubi braću prelazi iz smrti u život. Biskup je zaključio kako Isusov poziv „idi i ti čini tako“ nije ni najmanje izgubio na istinitosti i značenju do danas, da ga na svoj način ostvaruju Milosrdna braća i u svojoj Bolnici na Strmcu, pridonoseći evanđeoskoj civilizaciji ljubavi u Hrvatskoj. Na svršetku euharistijskog slavlja biskup Škvorčević je zahvalio svim suradnicima Milosrdne braće u Bolnici među kojima su i Marijine sestre za plemenitost kojom služe bolesnicima. Pjevanje na svetoj misi predvodio je zbor sastavljen od pacijenata.

Related Post