U Novoj Gradiški sve veće zanimanje mladih za STEM područje

1670 0

NOVA GRADIŠKA – U subotu 18. svibnja 2019.godine udruga Osijek Software City održala je besplatne edukacije iz STEM područja za učenice novogradiških škola u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi.

Cilj ovoga projekta pod nazivom STEM Kitteens je potaknuti djevojke na zanimanje za znanost, IT tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.Organizatori ove STEM radionice bili su Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, Industrijski park Nova Gradiška i kao nositelj projekta udruga Osijek Software City.

Sponzori ovog projekta su Britanska ambasada, BOBI i Grad Nova Gradiška koji su darovali polaznice ove radionice prigodnim poklonima.

   U sklopu projekta predavači iz Osijek Software City-a i profesori Elektrotehničke i ekonomske škole održali su zanimljive radionice za osnovnoškolke 7. i 8. razreda i za srednjoškolke, a moglo se naučiti kako kreativno napraviti robotsku ruku, kako raditi s micro bitovima i primijeniti mnoge spoznaje u 3D modeliranju. Radoznalost, zaigranost i entuzijazam preplavili su učionice i hodnike škole. U radionici je sudjelovalo čak 40 učenica naših škola, što govori da u Novoj Gradiški postoji interes za razvojem i usmjeravanjem u IT sektoru.

Na kraju održane radionice, polaznice su dobile diplomu. Djevojke su na taj način potaknute na razmišljanje o programiranju i radu na novim IT tehnologijama.

Ovu radionicu podržao je i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, koji je svojim dolaskom na radionicu pohvalio organizatore i dao podršku za promicanje i razvoj IT sektora u našem gradu.

Jedna od organizatorica, djelatnica Industrijskog parka Nova Gradiška, Marijana Škara Ivković naglasila je važnost takvih edukacija i radionica. Kako je ovo područje u kojemu je generalno više muškaraca, ova inicijativa vodi tome da se i djevojke uvedu u taj svijet jer svi znamo da su žene inicijativne, kreativne i poduzetne, posebice ako ih se ohrabri. Uz to, ovo je jedan lijep primjer suradnje potpornih institucija grada i obrazovnih ustanova  koji se treba nastaviti – zaključila je.

Po završetku radionice, dogovoren je i nastavak daljnje suradnje u ovome smjeru između Nove Gradiške i Osijek Software City-a, na kojoj će sljedeći put svakako biti nešto i za naše učenike, ne samo učenice.

Related Post