UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

1616 0

NOVA GRADIŠKA, 4. veljače 2016. – U sklopu projekta „Društvo dijaloga – manje nasilja!“ koji Udruga gluhih i nagluhih provodi od početka studenog prošle godine, podržanog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih kroz natječaj

„Prevencija nasilja nad djecom i mladima“, održan je ciklus radionica „Kultura mira“.

 

„Društvo dijaloga – manje nasilja!“ je projekt koji kroz formalne i neformalne metode učenja za cilj ima smanjiti pojavne oblike nasilja nad mladima koji pripadaju skupinama sa manje mogućnosti, povećati međusektorsku suradnju i ojačati partnere s područja dvije županije u borbi protiv nasilja nad djecom i mladima.

 

Radionice „Kultura mira“ održane su u četiri grada – Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Požegi i Pakracu.

 

Zajedno s formalnim i neformalnim partnerima – udrugom ENAS; Ekonomsko-birotehničkom i Medicinskom školom iz Slavonskog Broda; Industrijsko – obrtničkom školom iz Nove Gradiške; Poljoprivredno – prehrambenom i Ekonomskom školom iz Požege i Srednjoškolskim Centrom iz Pakraca uspjeli smo doprijeti do vrlo raznolike skupine mladih. Ukupno je na radionicama sudjelovalo 75 mladih od 14 – 30 godina, čime smo nadmašili projektom planirani broj sudionika.

 

Uz facilitiranje dva youth workera sudionici su tijekom radionica obrađivali teme mira; mirovne edukacije; nasilja i nenasilja; sukoba i analiziranja sukoba, te načina uključivanja mladih kroz društveno korisni rad u svrhu postizanja kulture mira.

 

Radionice su provedene na neformalan način, te su sudionici pokazali izniman nivo aktivnog uključivanja. Neki od rezultata ove aktivnosti su novi simboli mira osmišljeni od strane sudionika tijekom radionica čime smo poticali njihovu kreativnost, ali i omogućili im promišljanje o miru i što mir njima predstavlja. Također, sudionici su uz stjecanje novih znanja razvili i samopoštovanje, komunikacijske vještine, te vještine timskog rada.

 

Ono što želimo istaći jest činjenica da mladi samostalno često promišljaju o ovim temama, te se slažu kako dosadašnje metode sprječavanja međuvršnjačkog nasilja nisu dovoljne. Mladi bi voljeli kad bi se problemu pristupalo individualno, otkrivajući uzroke nečijeg nasilnog – ili drugog društveno neprihvatljivog – ponašanja. Također, savjetuju svim svojim vršnjacima da se uključe u volontiranje ili druge oblike društveno korisnog rada; jer vjeruju kako svatko od nas treba pružiti svoj doprinos u smanjenju nasilja među i nad mladima.

 

Nakon svake radionice provedena je evaluacija, koja je pokazala da je sudionicima ova aktivnost bila izrazito zanimljiva i korisna, te smo ocijenjeni najvišom ocjenom.

 

Udruga se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima na pohađanju radionice te izvrsnom osobnom doprinosu koji su pružili za uspješno provođenje radionice te postizanje zacrtanih ciljeva; formalnim i neformalnim partnerima s kojima smo ostvarili odličnu suradnju, te medijima koji su nas pratili.

 

Iduća aktivnost u okviru ovog projekta jest predavanje i radionica „Ujedinjeni u različitosti“ koja će biti održana u Novoj Gradiški 18. veljače s početkom u 12.30 h. Radionica će se održati u prostorijama Udruge gluhih i nagluhih, uz gošću facilitatora Ivanu Mikanović iz Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Pozivamo sve koji žele naučiti kako poticati pozitivne oblike ponašanja, kako biti primjer zajednici, te kako odoljeti negativnom ponašanju i nasilju na koji ih navodi grupa, da nam se pridruže na još jednom edukativnom i zabavnom druženju.

 

Nikolina Jureković, Odnosi s javnošću UGNG

 

Related Post