UDRUGA ŽIVA ZEMLJA

2316 0

NOVA GRADIŠKA, 3. ožujka 2012. – Udruga za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša „Živa zemlja“ danas je u Hotelu kralj Tomislav organizirala tradicionalnu proljetnu razmjenjuju ekološki proizvedenog sjemena povrća i cvijeća.

Okupili su se ekološki proizvođači hrane, koji primjenjuju biodinamičku poljoprivredu kao sistem organske poljoprivrede, da razmjene sjeme i iskustva uoči proljetne sjetve i sadnje. Udruga „Živa zemlja“, pružila je priliku Novogradiščanima da razmijene sjeme povrća i cvijeća i upoznaju se s ekološkom proizvodnjom.

 

Imali su priliku da saznaju zašto koristiti mjesečni sjetveni kalendar koji se temelji na antropozofskim učenjima Rudolfa Steinera, koji je vjerovao da je prelazak na modernu, vještačkim hemikalijama tretiranu poljoprivredu veliki problem. Steiner je bio uvjeren da je kvaliteta hrane u njegovom vremenu pala i vjerovao je da su uzrok problema vještačka gnojiva i pesticidi.

 

Pojam “biodinamika” su skovali Steinerovi nasljednici. Svi biodinamički proizvodi su ujedno i organski. Biodinamička farma funkcionira jednako kao i organska ukoliko ne koristi pesticide i herbicide, već razne poljoprivredne metode svojstvene samo biodinamičkoj poljoprivredi. One uključuju različit način pripreme polja i komposta te uporabu astrološkog kalendara pri određivanju vremena sadnje i žetve. Ideja vodilja biodinamičke poljoprivrede je da cijelo gospodarstvo treba gledati kao jedan organizam, pa bi ona prema tome trebala biti zatvoren, samodostatan sustav.

 

Kako kaže Zdravko Sokić, predsjednik Udruge „Živa zemlja“, razmjena sjemena se do sada obavljala u Osnovnoj školi „Ljudevit Gaj“. Organiziranjem razmjene u Hotelu kralj Tomislav namjera je bila pobuditi što veću pozornost građana i omogućiti im da se uključe u razmjenu sjemena.

Related Post

NAKON SLAVLJA HDZ-a

Autor - 26/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 26. veljače 2016. – Kata Vukšić, predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Suncokret“, zahvaljuje se Hrvatskoj…