ŽUPA KRALJICE SVETE KRUNICE

2424 0

NOVA GRADIŠKA, 22. travnja 2014. – I ove godine se u župi Kraljice svete Krunice – Jug okupio veliki broj vjernika koji je svečano obilježio Vazmeno trodnevlje i Isusovo slavno Uskrsnuće!

 

Veliki Četvrtak:

U četvrtak je u punoj crkvi proslavljen blagdan Večere Gospodnje. Taj dan je poseban po tome što se slavi kao dan svećenika i zbog toga što tim danom započinje Vazmeno trodnevlje. Misno slavlje predvodio je njihov župnik Ivan Štvičić.

Nakon što je svečano zapjevana Slava Bogu na Visini sva zvona u crkvi počela su zvoniti što je označilo početak Vazmenog trodnevlja. Poslije mise župnik i nekoliko ministranata održali su razgolićenje oltara (s oltara su sklonjeni svi ukrasi,svijeće,misal i ostalo ). Nakon mise svi su se razišli u velikoj tišini pripremajući se za Veliki petak.

Veliki Petak:

U petak je u crkvi obilježen Veliki petak – dan muke i smrti Isusove. Obredi su započeli prostracijom svećenika, a nakon prostracije uslijedila je služba riječi. Nakon čitanja iz Starog Zavjeta pjevala se Muka Gospodina našega Isusa Krista.

Nakon Muke uslijedila je Sveopća molitva na razne nakane. Poslije molitve uslijedilo je klanjanje Svetom Križu koje je započelo otkrivanjem križa uz poklik Evo drvo križa. Obredi su završili svetom pričesti i razilaženjem u tišini. Po završetku obreda župljani Kraljice svete Krunice su organizirano ostali bdjeti kod Isusova groba cijele noći.

Velika Subota:

U subotu je slavljena sveta misa Uskrsnuća Gospodnjeg. Nakon što se narod u tišini koja traje od Velikog četvrtka sakupio u crkvi, ugasila su se sva svjetla u njoj, a svećenik i ministranti su iz sakristije krenuli u svečanoj procesiji u kojoj je nošena Uskrsna svijeća i izašli pred crkvu. Ispred ulaznih vrata čekao ih je novi Uskrsni oganj kojeg je župnik Ivan Štivičić posebnom molitvom blagoslovio te je usljedilo urešavanje svijeće (križ, alfa i omega, brojevi tekuće godine itd.), te njeno paljenje.

Poslije paljenja procesija je krenula u crkvu. Kroz crkvu se pjevao Ukrsni poklik Svjetlo Kristovo – Bogu hvala. Nakon što su došli u prezbiterij (mjesto u crkvi oko oltara namijenjeno svećeniku i ministrantima) župnik je okadio Uskrsnu svijeću i knjigu te navijestio Vazmeni hvalospjev, tj. Hvalospjev Uskrsnoj svijeći. Potom su uslijedila čitanja iz Starog i Novog Zavjeta te psalma.

Po završetku propovijedi započeo je obred obnove krsnih obećanja te blagoslova vode kojom je župnik poškropio sve župljane. Misa je nastavljena Euharistijskom službom nakon koje je uslijedila pričest i svečani Uskrsni blagoslov.

Na kraju ovog misnog slavlja župnik, Ivan Štivičić, svim vjernicima zaželio je sve najbolje za Uskrs te obilje Božjeg blagoslova te pozvao sve župljane u župnu dvoranu na kratko druženje župljana.


USKRS:

Uskrs, najveći hrvatski blagdan, 20.travnja je u svim našim crkvama obilježen svečanim svetim misama po uobičajenom nedjeljnom rasporedu.

I ove godine na svetoj misi u župnoj crkvi Kraljice svete Krunice se okupio velik broj vjernika, kako onih koji žive u gradu, tako i onih koji su otišli iz rodnog kraja, ali su za ovaj blagdan došli u svoj kraj da bi bili zajedno sa svojima proslavi blagdan Uskrsa.

Svečano slavlje Uskrslog Krista počelo je nekoliko minuta prije svete mise gdje su “Čuvari pučke kulturne baštine Tkanica” igrokazom i pjesmom proslavili Isusovo uskrsnuće.

Kako to obično biva i ove godine umjesto propovijedi župnik je vjernicima pročitao uskrsnu poruku Biskupa Antun Škvorčevića. U vremenu kada je teško govoriti o nadi, kada mnogi gube nadu, biskup poručuje svojim vjernicima da je Uskrs temelj naše vjere i izvor nade, da je uskrsli Krist naša nada, majka svih nada, čvrsto sidrište pouzdanja i jedina naša nada u prijelazu s ovoga svijeta u Nebo.

U radosti i bogatstvu Njegova dara svim vjernicima sretan i blagoslovljen Uskrs!

Fotografije Vazmenog trodnevlja i Isusovog slavnog Uskrsnuća možete pogledati na stranici župe Kraljice svete Krunice: http://zupa-kraljicekrunice.hr/

 

Autor: Dražen Đukić-Župa Kraljice sv. Krunice

 

Related Post

BOŽIĆ PO JULIJANSKOM KALENDARU

Autor - 05/01/2015 0
POŽEGA – Prigodom svetkovine Božića po Julijanskom kalendaru, koji se slavi 7. siječnja požeški biskup Antun Škvorčević uputio je čestitke…