VATROGASCI NAM ČUVAJU DOMOVE I IMOVINU

1544 0

NOVA KAPELA, 21. svibnja, 2014. – U utorak, 20. svibnja, Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Kapela – Batrina bilo je domaćin održavanja redovne izvještajne sjednice Skupštine Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije.

 

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne te minute šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce, sjednicu je otvorio i nazočne pozdravio Milan Šulter, predsjednik županijske vatrogasne zajednice. Posebno je pozdravio načelnika Hrvatske vatrogasne zajednice, magistra Željka Popovića, zatim zamjenika predsjednika Vatrogasne zajednice osječko-baranjske županije, Zvonka Ljubljanovića, Željka Petrovića iz VZ Požeško-slavonske županije,

predsjednika VZŽ Sisačko-moslavačke, Miju Brlečića, potom Stjepana Bošnjakovića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije, zamjenika načelnika Policijske uprave Brodsko-posavske, Maria Lončara, načelnika novokapelačke općine, Ivana Šmita te sve druge vatrogasce u dvorani novokapelačkog Vatrogasnog doma i domaćine skupa.

 

Goste su, u svojstvu domaćina, pozdravili načelnik općine Šmit te predsjednik DVD-a Nova Kapela – Batrina, Ivan Prpić. Nakon izbora radnih tijela skupštine i izvješća verifikacijske komisije, predsjednik VZŽ Brodsko-posavske, Milan Šulter, podnio je izvješće o radu u 2013. godini te financijsko i izvješće Nadzornog odbora, a onda je nazočne upoznao s planom rada i financijskim planom za ovu godinu.

Iz izvješća je vidljivo kako se i prošle godine puno radilo na unaprjeđenju rada u preventivnoj zaštiti od požara te unaprjeđenju zajedništva i suradnje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Radilo se na kadrovskoj obnovi i školovanju, osposobljavanju i i usavršavanju kadrova, unaprjeđenju rada s vatrogasnom mladeži, na uspostavljanju djelotvorne potpore u vatrogastvu, posebno u ratom stradalim područjima – u obnovi i nabavi opreme i tehnike, na operativnoj pripremljenosti vatrogasnih postrojbi itd.

 

Na području VZŽ registrirano je 61 DVD s oko 3.700 članova, od čega je 800 operativnih te oko 850 članova vatrogasne mladeži i djece. Na području županije su 2 javne vatrogasne postrojbe, 22 su središnja DVD, uglavnom u općinskim središtima i 39 je ostalih DVD-a, što je sveukupno 63.

 

U općinama Bukovlje, Klakar, Podcrkavlje i Gornja Vrba, nije ustrojena zaštita od požara vlastitim vatrogasnim postrojbama.

Na području županije, tijekom 2013.g.bile su sveukupno 352 intervencije: požari na stambenim i gospodarskim objektima – 121, požari otvorenog prostora, također 121, tehničke intervencije ( građevine, promet i sl) – 96, požari prometnih sredstava 14.

 

Preventivno djelovanje u protekloj godini bilo je usmjereno prvenstveno na osposobljavanje vatrogasaca za sigurno i brzo rukovanje vatrogasnim sredstvima, zatim na osposobljavanje djece i mladeži te stanovništva. Organizirano je 35 javnih vježbi, a pripravnost vatrogasnih postrojbi za operativnu djelatnost i uspješno izvođenje intervencija bila je i u proteklom razdoblju jedna od bitnih aktivnosti. Organizirana su natjecanja i susreti vatrogasne djece, memorijalni kupovi, vatrogasna natjecanja djece i mladeži.

Nezaobilazni čimbenik kvalitetnog izvršavanja primarnih zadaća vatrogasne struke bilo je stručno školovanje, osposobljavanje i usavršavanje kadrova. Najvažnije mjesto, naravno, zauzima osposobljenost za preventivno i operativno djelovanje u domeni zaštite od požara. Tako su u 2013. godini osposobljena 173 vatrogasca, 174 vatrogasca I klase, 55 dočasnika, 9 dočasnika I klase, 30 vatrogasnih časnika, 22 vatrogasna časnika I klase, a 89 vatrogasaca položilo je specijalnost – bolničar. Predstavnici VZŽ sudjelovali su na osposobljavanju za navođenje zrakoplova prilikom gašenja požara otvorenog prostora, bili su na stručnom skupu u Opatiji, zatim na simulacijskoj vježbi gašenja otvorenog požara, na pokaznoj vježbi u Zemuniku kod Zadra, na seminaru za vatrogasna natjecanja i ispite za vatrogasne sudce itd. Tijekom protekle godine, HVZ i VZŽ dodijelile su članovima za uspješan rad u DVD-ima odličja i priznanja: VZŽ: srebrne medalje, srebrne plamenice, spomenice za 30 i 40 godina rada u društvu, A HVZ: zlatne medalje, spomenice za 50 i 60 godina rada, spomenice „veteran“ i plaketu s likom Mirka Kolarića.

Stjepan Županić, zapovjednik VZŽ Brodsko-posavske, osvrnuo se na protekle dane i neumoran rad vatrogasaca na poplavljenim područjima. Oni su, naglasio je, ovih dana stekli nova iskustva: u borbi s nasipom, koji je „omekšao i popuštao“, ali i prvo iskustvo u djelomičnoj evakuaciji stanovništva.

Pozdravne riječi uputili su, zahvalivši vatrogascima na svemu što čine u spašavanju ljudi i imovine, pročelnik županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, Bošnjaković i zamjenik načelnika PU BP, Lončar.

Željko Petrović, u svom se obraćanju, među ostalim, založio za uređivanje načina financiranja i raspodjelu sredstava vatrogascima po gradovima i općinama, odnosno u jedinicama lokalne samouprave, posebno u malim općinama.

 

Načelnik HVZ, Popović, također se, između ostalog, osvrnuo na potrebu ravnomjernog financiranja vatrogastva u svim jedinicama lokalne samouprave, iz državnog proračuna, te založio za definiranje nadležnosti i odgovornosti HVZ i VZ na područnoj lokalnoj razini, s tim da bi ih trebalo utvrditi kao nadležne institucije za vatrogastvo na državnoj, područnoj i lokalnoj razini. Naglasio je i potrebu veće zastupljenosti vatrogastva u medijima.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 30/03/2016 0
NOVA KAPELA, 30. ožujak 2016. – Nakon provedenog Javnog natječaj za dodjelu stipendija Općine Nova Kapela redovitim studentima preddiplomskog, diplomskog,…